Ο Τραμπ οπλίζει Σεούλ - Τόκιο


Ενώ οι μεγάλες ...

δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας, παρά την ομόθυμη καταδίκη της νέας πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας, δεν μπορούν να κρύψουν την αμηχανία και τις διαφωνίες τους αναφορικά με την αντιμετώπιση της πρόκλησης, το καθεστώς της Πιονγιάνγκ διατυμπανίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι τα χειρότερα έπονται.
Μιλώντας σε διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για θέματα αφοπλισμού, στη Γενεύη, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ, Χαν Τάε Σονγκ, δικαιολόγησε τη δοκιμή της περασμένης Κυριακής ως «μέτρο αυτοάμυνας», προσθέτοντας ότι «ήταν ένα “δώρο” που δεν απευθυνόταν σε κανέναν άλλο παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες». Και έσπευσε να προσθέσει: «Οι ΗΠΑ θα παραλάβουν περισσότερα “δώρα” από τη χώρα μου εφόσον εξακολουθήσει να στηρίζεται σε ανεύθυνες προκλήσεις και μάταιες προσπάθειες να μας ασκήσει πίεση».
Την ίδια ώρα, στην Ουάσιγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ έδινε το «πράσινο φως» να παρακαμφθεί το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Ουάσιγκτον ως προς το βάρος των αμερικανικών κεφαλών βαλλιστικών πυραύλων που προμηθεύεται η Σεούλ. Με μήνυμά του μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος δημοσιοποίησε ότι ενέκρινε την αγορά από την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, «ουσιωδώς αυξημένων ποσοτήτων» εξελιγμένου πολεμικού υλικού των ΗΠΑ. 
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ καταδίκασε τη νέα πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ ως «σκανδαλώδη παραβίαση» διεθνών συνθηκών, δεν παρέλειψε ωστόσο να προσθέσει ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο «με διπλωματικά, ειρηνικά μέσα».
Σε πιο αυστηρή γλώσσα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την «πολεμική υστερία» και χαρακτήρισε ατελέσφορη την πολιτική των κυρώσεων που ακολουθούν. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στο Σιαμέν της Κίνας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ομάδας BRICS, ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε και αυτός «προκλητική» τη δοκιμή της Πιονγιάνγκ, προσέθεσε όμως ότι οι απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας στη χερσόνησο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «καταστροφή παγκοσμίων διαστάσεων».
«Αχρηστες κυρώσεις»
Αφού εκτίμησε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ είναι «άχρηστες», δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας «θα προτιμήσουν να τρέφονται με χόρτα παρά να εγκαταλείψουν το πυρηνικό τους πρόγραμμα».
Η Ρωσία, όπως και η Κίνα, προτείνουν εκτόνωση της έντασης μέσω ενός διπλού μορατόριουμ – αναστολή του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγιάνγκ, αλλά και των στρατιωτικών γυμνασίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.
Ανοιχτός στην προοπτική του διαλόγου με την Πιονγιάνγκ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι η παρούσα συγκυρία, μετά την πυρηνική δοκιμή των γειτόνων του, δεν προσφέρεται για την έναρξη διαλόγου.