«Κοιτάζω και στα ...
αριστερά μου και στα δεξιά μου…». Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του λόγου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής στο Βελλίδειο. Συνοδεύτηκε, εξάλλου, από το σαφές άνοιγμα προς το κέντρο – και όχι μόνο – καθώς επανάλαβε ότι δεν τον ενδιαφέρει τι ψήφισαν οι πολίτες στις προηγούμενες εκλογές και ότι το κάλεσμά του «σπάει τα όρια και τα τείχη της Κεντροδεξιάς». Εξίσου σαφή ήταν και τα μηνύματα ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το στοίχημα της ανανέωσης στο κόμμα, στα ψηφοδέλτια και σε μια μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ.
«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Δεν έχει ταξικό πρόσημο. Απευθύνομαι σε όλη την κοινωνία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, ενώ ερωτηθείς για αναταράξεις που μπορεί να προκαλούν κάποιες υπερβάσεις που έχει κάνει, τις χαρακτήρισε «καλοδεχούμενες», σημειώνοντας ότι στόχος του είναι η ΝΔ «να κρατήσει την πολιτική της παρακαταθήκη, αλλά να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πολιτικό οργανισμό που θα δίνει καινοτόμες λύσεις σε προβλήματα».
Κάλυψε, ωστόσο, πλήρως τον Άδωνι Γεωργιάδη – δηλώνοντας ότι είναι δική του επιλογή. «Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις, που δεν ανήκουν και δεν εντάσσονται στη ΝΔ, απλά έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα που ανέχεται τις διαφορετικές απόψεις».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις τόσο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, όσο και σε άλλα πεδία. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το προσκλητήριο αυτό δεν αφορά ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τους ΑΝΕΛ. Προανήγγειλε δε μια κυβέρνηση με τους «καλύτερους» με βασική στόχευση την προσέλκυση επενδύσεων για την γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, ενώ διαμήνυσε ότι η εν λόγω κυβέρνηση «θα εκπέμπει συνολικά το μήνυμα ότι η Ελλάδα χώρα φιλική προς επενδύσεις}.
Στην ερώτηση της «Κ» για το κυβερνητικό αφήγημα που κάνει λόγο για «καθαρή έξοδο» από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, απάντησε ότι «καθαρή έξοδος σημαίνει ότι η χώρα ανακτά την αυτονομία της και δεν μπορούμε να μιλάμε για καθαρή έξοδο όταν η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με νέα μέτρα». Όπως το έθεσε, «αν είχαμε καθαρή έξοδο, δεν θα χρειαζόταν η έγκριση των δανειστών για τα αντίμετρα που διαφημίζει ο κ. Τσίπρας», θυμίζοντας το πρώτο εξάμηνο του 2015, ενώ επανέλαβε ότι το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές.
Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Μητσοτάκης και στην άποψή του ότι οι φοιτητικές παρατάξεις δεν πρέπει να ψηφίζουν στις εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικών αρχών. Και προανήγγειλε ότι ο ίδιος θα δώσει έμφαση στη δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου φοιτητών με ενιαίο ψηφοδέλτιο, ώστε να περιοριστεί ο ρόλος των φοιτητικών παρατάξεων στα Πανεπιστήμια.
«Κάποιοι φρόντισαν να εξασφαλίσουν εχέγγυα αριστεροσύνης απέναντι στις συνιστώσες τους βρισκόμενοι απέναντι στην επένδυση και μη λογαριάζοντας τους ανθρώπους που θα χάσουν τις δουλειές τους», σημείωσε σε σχέση με τις Σκουριές, ενώ διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να παίξουμε με τις δουλειές απλών ανθρώπων και να τους βάλουμε στο ζύγι της κομματικής αντιπαράθεσης». Επανέλαβε δε ότι δεν πείθεται από την επενδυτική «μετάλλαξη» του πρωθυπουργού: «Δεν ξέρει, δεν μπορεί, δεν θέλει να υλοποιήσει αυτή την πολιτική».
Αιχμές άφησε ο κ. Μητσοτάκης και για στάση των Ευρωπαίων εταίρων που «δέχτηκαν την επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη». «Έκαναν λάθος οι Ευρωπαίοι που το δέχτηκαν, τη νύφη την πλήρωσε ο ελληνικός λαός», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Επέμεινε στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ως συνθήκη για την μείωση των πλεονασμάτων και την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου. «Δεν είπα ότι θα σκίσω τα Μνημόνια», τόνισε και επανέλαβε την πρότασή του για ρήτρα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης που θα συνδέει τις απαιτούμενες αλλαγές (στο κράτος) με τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε φόροι και ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν πιο γρήγορα.