Διαφοροποιήσεις και αντιπαραθέσεις στο νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου


Αφορμή για την ...

εκδήλωση ενός νέου κύκλου αντιπαραθέσεων με σαφείς κομματικές σκοπιμότητες, αλλά και για την ανάπτυξη ενδιαφέροντος προβληματισμού στο πλαίσιο της νομοθετικής λειτουργίας της Βουλής, ως προς υπαρκτά κοινωνικά ζητήματα, δίνεται αυτές τις ημέρες στο Κοινοβούλιο, με επίκεντρο τη συζήτηση και επεξεργασία σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπό τον τίτλο «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
Από τον πρώτο κύκλο τοποθετήσεων των εκπροσώπων των κομμάτων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, προκύπτει ότι υπέρ του σχεδίου νόμου τάσσονται πέραν του ΣΥΡΙΖΑ οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, κατά η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και η Ενωση Κεντρώων, ενώ επιφύλαξη για την αποσαφήνιση της τελικής τους θέσης στην Ολομέλεια –πιθανότατα την μεθεπόμενη εβδομάδα- εξέφρασαν η ΝΔ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Η επιλογή του μικρού κυβερνητικού εταίρου να δηλώσει πως υπερψηφίζει το νομοσχέδιο, ενώ αναμενόταν εξαιτίας παλαιότερων τοποθετήσεών του να το καταψηφίσει, αφενός προκάλεσε ποικίλα σχόλια στους διαδρόμους της Βουλής (όπως ότι «αντάλλαξε» την ψήφο του αυτή με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του κ. Π. Καμμένου, κατά την διαδικασία συζήτησης πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ), αφετέρου μοιάζει να λειτουργεί ως αφετηρία για την ανάπτυξη επικοινωνιακής αντεπίθεσης της συγκυβέρνησης κατά της ΝΔ.
Το νέο «παιχνίδι»
Αφού «ξεκαθαρίστηκε» ότι πρόβλημα δεν υπάρχει με τους ΑΝΕΛ (Αθ.Παπαχριστόπουλος : «Εμείς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επί της αρχής θα το ψηφίσουμε το νομοσχέδιο»), μια διαφοροποίηση στους κόλπους της ΝΔ, φάνηκε να αλλάζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού:
Ενώ ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης δήλωσε ότι το να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για το υπό συζήτηση θέμα, «μας βρίσκει κατ’ αρχήν θετικούς», αλλά εκφράζοντας προβληματισμό για «ασαφείς» διατάξεις, είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «επιφυλάσσεται» για την Ολομέλεια, ο γαλάζιος Δημ. Κυριαζίδης είπε ευθέως: «Το παρόν νομοσχέδιο να μπορεί να χαρακτηριστεί ως προκλητικό και επικίνδυνο. Παρακαλώ για την απόσυρσή του».
Οπως ήταν φυσικό, το γεγονός έτυχε από την πρώτη στιγμή αξιοποίησης εκ μέρους της συγκυβέρνησης:
«Η ΝΔ, συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Κυριαζίδη; Είναι δικά σας εσωτερικά θέματα. Με αυτά που ακούσαμε μόλις τώρα συμφωνεί ο Εισηγητής της ΝΔ και το κόμμα; Θέλω να μου πείτε» είπε αρχικά ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Ακολούθησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:
«Τώρα λοιπόν που οι ΑΝ.ΕΛ. δήλωσαν ότι θα το ψηφίσουν, μαζέψτε τους δικούς σας Βουλευτές που δεν θα το ψηφίσουν», είπε ο Χρ.Καραγιαννίδης. «Η ΝΔ θα πρέπει να δώσει μία θέση για το πώς αντιμετωπίζει η δική της κοινοβουλευτική ομάδα το σημερινό νομοσχέδιο, γιατί εδώ ακούστηκαν εντελώς αντιφατικές θέσεις», ανέφερε ο Γ.Παπαηλιού. «Η ΝΔ έχει πρόβλημα στο εσωτερικό της», επανέλαβε κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Κοντονής.
Στα αξιοσημείωτα, όσον αφορά την πολιτική διάσταση του θέματος, καταγράφονται και τα εντόνως επικριτικά για το Κομμουνιστικό Κόμμα σχόλια εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της αρνητικής ψήφου του ΚΚΕ.
Οι ενστάσεις
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το νομοθέτημα, δίνεται η δυνατότητα «διόρθωσης» φύλου από κάποιον ενδιαφερόμενο, μέσω δήλωσής του σε δικαστικό λειτουργό, κατά την διάρκεια ειδικής διαδικασίας, ενώ παράλληλα υπάρχει και πρόβλεψη για δεύτερη «διόρθωση».
Η ΝΔ ζητεί να υπάρξει καθορισμός προϋποθέσεων, ως ένα είδος «ασφαλιστικής δικλείδας», βάσει των οποίων ο δικαστικός λειτουργός να διαπιστώνει την ειλικρίνεια της σχετικής δήλωσης, ενώ μεταξύ άλλων ζητεί και το να μην υπάρχει δεύτερη διόρθωση. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές που να ικανοποιούν τις ενστάσεις αυτές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα προσέλθει με θετική ψήφο: απομένει να διευκρινιστεί αν θα επιλέξει το «όχι» ή το «παρών» στην τελική ψηφοφορία.
Κατά τη σημερινή διαδικασία ακρόασης κοινωνικών φορέων, αναδείχθηκαν σοβαρά κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολίτες ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί, και στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποί τους ζήτησαν μεγαλύτερες αλλαγές εκείνων που περνούν μέσω του νομοσχεδίου. 
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μεταξύ άλλων, στο μόνο που φάνηκε να δείχνει «ανοικτός για περαιτέρω συζήτηση» και ενδεχομένως αλλαγή, έως την Ολομέλεια, είναι για εκείνο το οποίο προβλέπει δυνατότητα διόρθωσης φύλου για άτομα άνω των 18 ετών: από την τοποθέτησή του προκύπτει ότι υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης του ηλικιακού ορίου.