Η επιλογή των ...
συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να καταψηφίσουν τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης επικαλούμενοι λόγους εθνικής ευαισθησίας και η στρατηγικού χαρακτήρα απόφαση των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων της αντιπολίτευσης να δηλώσουν πως δεν θα υποστηρίζουν, πλέον, νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες οι βουλευτές του κ. Πάνου Καμμένου διαφωνούν, ανάγκασαν αργά χθες το βράδυ την κυβέρνηση διά του κ. Σταύρου Κοντονή να αποσύρει την επίμαχη διάταξη, ενώ ήδη πολλοί στο περιστύλιο κάνουν λόγο για νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή.
Το ζήτημα προέκυψε καθώς οι ΑΝΕΛ δήλωσαν πως διαφωνούν με τροπολογία το περιεχόμενο της οποίας –όπως είπαν– λειτουργεί υπέρ εκείνων οι οποίοι εγείρουν ζήτημα «δικαίωσης» του αυτοπροσδιορισμού μειονοτικών στη Θράκη ως Τούρκων και όχι ως μελών της μουσουλμανικής-θρησκευτικής μειονότητας.
«Είναι ένα θέμα με εθνικές προεκτάσεις», σημείωσε κατ’ αρχήν ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, για να προσθέσει γενικεύοντας: «Διαφωνούμε με την πρακτική της α λα καρτ συμφωνίας των δύο εταίρων. Αρνητική θα είναι η θέση της Ν.Δ., άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί, κάθε φορά που θα υπάρχει ενδοκυβερνητική διαφωνία επί νομοθετήματος.
Σε κάθε τροπολογία και νομοσχέδιο που θα υπάρχει διαφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, η Ν.Δ. θα καταψηφίζει. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τη διαφωνία και ανισορροπία μέσα στους κόλπους της κυβέρνησης». Ανάλογη θέση εξέφρασε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
«Μου θυμίζει παιδικό παιχνίδι», σχολίασε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πέσει «ούτε μία στο δισεκατομμύριο». Για να επιμείνει, ωστόσο, στη διαφωνία: «Δεν μονοπωλούμε την αλήθεια, έχουμε μια ευαισθησία σε εθνικά θέματα. Παρακαλώ τον υπουργό να ξαναδεί λίγο αυτό το θέμα. Είναι παράκληση αγάπης να ξαναδεί αυτή την τροπολογία».
«Για ενημέρωση κομμάτων»
Λίγη ώρα αργότερα, και αφού βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (μεταξύ των οποίων οι Μάκης Βορίδης και Γιώργος Κουμουτσάκος) υπογράμμιζαν το θέμα της απουσίας ενιαίας κυβερνητικής γραμμής και πλειοψηφίας, ο κ. Σταύρος Κοντονής είπε πως, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη συζήτηση και δυνατότητα ενημέρωσης των κομμάτων για το τι ακριβώς επιχειρείται με την τροπολογία, αποδέχεται την πρόταση Παπαχριστόπουλου και την αποσύρει, σημειώνοντας ότι θα την επανακαταθέσει στο προσεχές μέλλον.
Εκμεταλλευόμενος τους οξείς κριτικούς τόνους εκ μέρους βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά της ρύθμισης, μίλησε για «καραγκιοζιλίκια» εκ μέρους εκείνων της αντιπολίτευσης που εγείρουν τέτοιες ενστάσεις, προκαλώντας αίσθηση αφού οι πρώτοι που διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία ήταν οι συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως ήταν φυσικό, πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, ως προς τον αντιπολιτευτικό λόγο, ενστάσεις ή και διαφωνίες για άλλες τροπολογίες, όπως είναι εκείνες οι οποίες αφορούν τις τροπολογίες σχετικά με τη χρονική επέκταση ισχύος του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών και την αξιολόγηση στο Δημόσιο.