Παραλογισμός στη Φορολογία πως η κατάργηση των φοροαπαλαγών και ο υπολογισμός των καταβληθησών εισφορών οδηγεί στη φορολογηση επί πλασματικού εισοδήματος


Του Γιώργου Βασιλάκη Οικονομολόγου -Φοροτεχνικού

Είναι γνωστό ότι ...


αφού το Ελληνικό κράτος περιόρισε τις δύο αυτονόητες λειτουργίες του στη φροντίδα βασικών αγαθών όπως είναι η στέγαση και η υγεία για τους πολίτες το βάρος αυτό μετατίθεται στους πολίτες να επιλύσουν αυτά τα θέματα.

Το γεγονός αυτό προϋποθέτει απώλεια εισοδήματος για την εκπλήρωση αυτής της ανάγκης. Το κεφάλαιο που είναι η αξία του  στεγαστικού Δανείου που αντιστοιχεί στο όλον η μέρος της αξίας κατοικίας δεν εκπίπτει οι τόκοι όμως ήταν κάτι που εξέπιπτε.

Αυτό σε ένα κράτος δικαίου γιατί αυτό που αντιπροσωπεύει η νομοθετική και η εισπρακτική εξουσία είναι η στέρηση δικαιωμάτων σταδιακή με ληστρικό τρόπο έως και αυθαίρετο.

Το πραγματικό γεγονός είναι ότι όταν πληρώνεις στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας  δεν είσαι ιδιοκτήτης του 100% του ακινήτου παρά μόνον με τη μεταγραφή και εξόφληση για εισπακτικούς λόγους και ο ΕΝΦΙΑ είναι στο 100% επιβεβλημένος στο δανειολήπτη και ότι άλλο αυτόν βαρύνει οι τόκοι όμως του στεγαστικού δανείου φορολογούνται σαν κέρδος για τη τράπεζα και δεν αφαιρούνται  σαν κόστος του δανειολήπτη άρα αυτός πληρώνει για εισόδημα που δεν έχει  φόρους ενώ αν γίνει κάποιο λάθος και εξοφληθεί το δάνειο πρόωρα η από γονείς κλπ χωρίς δωρεά κλπ ζητούνται και πρόσθετοι φόροι γιατί προσμετράται στα τεκμήρια.
   
Θα έλεγε κανείς ότι όλα γίνονται για τη διάσωση ενός κράτους με χρέος ύψους  180% του εθνικού εισοδήματος  πως όμως να σκεφθείς όταν αυτός ο μεγάλος ασθενής έρχεται να επιβαρύνει τους πραγματικά ασθενείς πέρυσι αν η ιατρική δαπάνη ήταν κάτω από το 10% του εισοδήματος δεν λαμβανόταν υπ΄όψιν και αφήστε ότι πρέπει να έχει πληρωθεί η δαπάνη με πλαστικό χρήμα πράγματα αδιανόητα για ασθενείς σε μεγάλη ανάγκη η με μετακίνηση λόγω ανώτερης βίας η χρόνια πάσχοντες μιας ηλικίας η κατάστασης.

Αντί να ενδιαφέρει το πραγματικό γεγονός βρισκόμαστε να αναζητούμε τον ιδεατό τύπο φορολογικής συμπεριφοράς.Από την 01/01/2017 με ένα άρθρο σε ένα νόμο ( Από 1.1.2017 και μετά δεν παρέχεται μείωση φόρου για τις ιατρικές δαπάνες που πραγματοποιούνται.)

Οι εν λόγω δαπάνες, μετά την κατάργηση της παρεχόμενης μείωσης φόρου από 1.1.2017, θα ήταν λογικό να ενταχθούν στις πραγματοποιούμενες δαπάνες του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε. για το "κτίσιμο" του αφορολόγητου (με τον προβλεπόμενο βέβαια τρόπο εξόφλησης), αλλά θα πρέπει να περιμένουμε τη θέση της Διοίκησης για το θέμα αυτό [σ.σ. στην ΠΟΛ. 1005/2017 που καθόρισε τις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη, δεν περιλαμβάνεται η αντίστοιχη ομάδα του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ομάδα 6 Υγεία)].

Με απλά Ελληνικά δεν υπάρχει έκπτωση από την 01/01/2017 για Ιατρικές δαπάνες τόσο απλά τόσο φτωχά και με τόση αναίδεια φορολογούν εισόδημα που πήγε από επαχθή αιτία στην αποκατάσταση της υγείας στη φαρμακευτική αγωγή και σε όποιο άλλο τύπο δαπάνης για πρόσωπα που βοηθούν χρονίως πάσχοντες η ιδρύματα.

Είναι όμως και μια κατηγορία ανθρώπων που φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και είχαν μια και μόνη αφαίρεση από το φορολογητέο τους εισόδημα είναι οι ασφαλιζόμενοι του ΕΦΚΑ αυτοί λοιπόν θα δουν να προστίθενται οι εισφορές στο φορολογητέο εισόδημα του 2017  που θα δηλωθεί το 2018 και μετά.

Είναι οι επαγγελματίες που ενώ πληρώνουν ασφάλιση από 27% έως  49%   αν έχουν επικουρικά τα μόνο το ισχνό 15% θα μειώνει το εισόδημα ότι παραπάνω σε εισφορές προσαυξάνει το φορολογητέο εισόδημα .

Τη πολιτική  και τα μέτρα τα παίρνουν υπηρεσιακοί υπάλληλοι η γραφειοκρατία τα νομοθετούν και τα ψηφίζουν στη βουλή  και τελικά εφαρμόζονται από την ίδια γραφειοκρατία  Επειδή τελευταία την υποστήριξη του εισπρακτικού μηχανισμού την έχει πάρει προσωπικά πάνω του ο ΓΓ ΔΕ δηλ προιστάμενος της ΑΑ ΔΕ κος Πιτσιλής και η Αναπληρώτρια Υπουργός κ α Αικατερίνη Παπανάτσιου μήπως το βλέμμα και το δάκτυλο σας θα έπρεπε να  μην είναι τόσο ιταμό απέναντι σε όσους σαν το Προμηθέα έχετε αφήσει την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κράτους σας με περισή αναλγησία.

Το να εγγράφεις έσοδα στο προυπολογισμό σε αυτούς που έδιωξες από τη χώρα και δεν προλαβαίνουν να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι της άλλης χώρας όπου δημιουργούν το εισόδημα και να τους διευκολύνεις να επιλλέξουν είναι το ένα θέμα το να τους απειλεις να πληρώσουν δεύτερη φορά φορολογία μεταγενέστερα  είναι  άθλιο.

Ρωτάω μήπως γιατί ο κυνισμός έχει κάποια όρια.Και αν δεν τα θέσετε εσείς θα τα θέσουν οι πολίτες προς εσάς μέσω της δικαιοσύνης και της προσφυγής στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται  στη χώρα μας

ΕΞΤΡΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.

Επισημαίνεται ότι το νέο έτος έρχεται το νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες. Οι νέες ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν πρόσθετη επιβάρυνση στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, επιστήμονες και αγρότες (σε σύγκριση με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού).

 Ειδικότερα αυξάνονται στους αυτοαπασχολούμενους από 1/1/2018 οι ασφαλιστικές κρατήσεις ΕΦΚΑ.

Μεγαλύτερο απ' ό,τι το 2017 θα είναι το 2018 και το 2019 το χαράτσι εισφορών στον ΕΦΚΑ για 1 και πλέον εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, γιατί οι εισφορές που πλήρωσαν το προηγούμενο έτος θα θεωρούνται εισόδημα και επί αυτού του εισοδήματος θα υπολογίζονται οι νέες εισφορές.

 Ειδικότερα προβλέπεται:

 - Οι εισφορές του 2018 θα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2017) με έκπτωση 15% χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές.

 - Οι εισφορές του 2019 (και των επόμενων ετών) θα υπολογίζονται επί του καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου έτους (2018 και επόμενων) χωρίς έκπτωση 15% και χωρίς να αφαιρούνται οι εισφορές.

 Στην πράξη από το 2018 οι εισφορές δεν αφαιρούνται και «θεωρούνται» εισόδημα. Ετσι, οι νέες εισφορές θα υπολογίζονται επί αυξημένου εισοδήματος και οι επιβαρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες ακόμη και αν το καθαρό εισόδημα (αυτό που προκύπτει από τα κέρδη μείον δαπάνες) είναι το ίδιο!


Τονίζεται ότι με διάταξη που προωθείται στη Βουλή προβλέπεται πως όσοι μηχανικοί και δικηγόροι εντοπιστούν από τον ΕΦΚΑ ότι κατά την προηγούμενη φορολογική περίοδο είχαν μηδενικό εισόδημα, θα απαλλάσσονται από την επιβολή μηνιαίας  ασφαλιστικής εισφοράς που σήμερα είναι 157 ευρώ.

Η διάταξη σχεδιάζεται να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2017 και θα αφορά τους μη μισθωτούς μηχανικούς, που σύμφωνα με το μητρώο του ΤΕΕ ανέρχονται σε περίπου 68.000, αλλά και τους δικηγόρους που βρίσκονται στην ίδια κατηγορία και οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 42.000.