Στρατηγική πόλωσης από τον Αλέξη Τσίπρα


Τη στρατηγική επιλογή της ...

διαμόρφωσης και ενίσχυσης κλίματος πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτή κατέστη εκ μέρους της συγκυβέρνησης εμφανέστατη κατά την προ διημέρου συζήτηση για θέματα Παιδείας, συντήρησε σήμερα ο πρωθυπουργός με νέα ομιλία του στη Βουλή, αυτή τη φορά για τα ζητήματα της Υγείας.
«Είστε κόμμα που υπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Εμείς έχουμε άλλες αντιλήψεις», είπε απευθυνόμενος στην πλευρά της ΝΔ ο κ. Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας εκ νέου ότι η πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «συντηρητική με νεοφιλελεύθερο πρόσημο», ενώ του ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτική με κοινωνικό πρόσημο». 
Και αφού συμπλήρωσε με τη φράση «είμαστε η μέρα με τη νύχτα και στον τομέα της Υγείας», δεν απέφυγε για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα ειρωνικά σχόλια με αποδέκτη προσωπικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το σκηνικό της πόλωσης –ορισμένοι κάνουν λόγο για «κλίμα διχασμού»- καλλιεργήθηκε από χθες, όσον αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας: η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει με έντονο τρόπο τη λογική της σύγκρουσης δύο κόσμων επί κεντρικών κοινωνικών ζητημάτων: τόσο η πολιτική ηγεσία του επισπεύδοντος Υπουργείου όσο στο σύνολό τους οι βουλευτές της πλειοψηφίας, υποστηρίζουν ότι από τη μια υπάρχει η πολιτική της στήριξης των πολλών εκ μέρους της συγκυβέρνησης και από την άλλη, η πολιτική εξυπηρέτησης των ολίγων – που, όπως σημειώνουν, εκφράζεται από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Νωρίτερα, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φωτεινή Γεννηματά, υπογράμμισε κατά την διάρκεια παρέμβασή της, ότι υπάρχει ανάγκη για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Υγείας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα «επικοινωνιακό τρυκ». Επέκρινε δε σφοδρότατα τη συγκυβέρνηση διότι, όπως υποστήριξε, με την πολιτική που ακολουθεί, διαλύει τα νοσοκομεία και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας.
«Διόρθωση»
Μεταξύ άλλων, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η κυρία Γεννηματά έκανε λόγο για την τακτική της ακοστολόγητης νομοθέτησης.
Το θέμα έχει εγερθεί από χθες με ιδιαίτερα έντονο τρόπο εκ μέρους της αντιπολίτευσης, με επίκεντρο κυρίως δύο τροπολογίας που κατατέθηκαν και αφορούν την νομιμοποίηση δαπανών στα Υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εξ αυτών είναι υπογεγραμμένη από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και έγινε αποδεκτή –όπως ήταν αναμενόμενο. 
Η δεύτερη, η υπουργική τροπολογία προβλέπει τα ακόλουθα: «Δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης-εστίασης, φύλαξης και συντήρησης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού προς νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, καθώς και από τη σύναψη συμβάσεων έργου για την παροχή των προαναφερομένων υπηρεσιών, θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών των οικείων φορέων». 
Στην Εκθεσή του επ’ αυτής, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σημειώνει: «Το ύψος της δαπάνης (Σ.σ. της ρύθμισης αυτής) δεν προσδιορίστηκε από το επισπεύδον Υπουργείο».
Τόσο ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Π.Πολάκης αν και κλήθηκαν σχετικώς και πολλές φορές από βουλευτές της αντιπολίτευσης δεν έδωσαν στοιχεία για το ύψος των δαπανών τις οποίες αφορά η εν λόγω τροπολογία.
Αντιθέτως, λίγη ώρα νωρίτερα σήμερα, δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια ο κ. Πολάκης με την ευκαιρία νομοτεχνικής αλλαγής επί της τροπολογίας, ουσιαστικώς επιβεβαίωσε όλους όσοι κάνουν λόγο για ακραία προχειρότητα στον τρόπο νομοθέτησης: 
Συγκεκριμένα είπε ότι μετά από έλεγχο που έκανε η κυβέρνηση, έκρινε ότι η ρύθμιση δεν αφορά τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και συνεπώς, αφαιρεί την αναφορά σε αυτά από την τροπολογία. 
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έτσι, εκείνο το οποίο κάνει δεν είναι άλλο από το να αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση πρώτα κατέθεσε την νομοθετική ρύθμιση και μετά πραγματοποίησε έλεγχο ... αναγκαιότητάς της.