Η προετοιμασία της ...
επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ παραμερίζει οποιαδήποτε άλλη κυβερνητική δραστηριότητα, καθώς ως προτεραιότητα σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχει τεθεί η ενεργοποίηση πρωτοβουλιών που θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν, προκειμένου να ενισχυθούν η πρωθυπουργική παρουσία στη συμπρωτεύουσα και η ατζέντα που ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει.
Στο πλαίσιο αυτό, το πρωθυπουργικό περιβάλλον βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, προκειμένου να διαμορφωθεί το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής στη Βουλή μιας σειράς νομοθετικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης.
Οπως επισημαίνει συνεργάτης του κ. Τσίπρα, «δεν πρόκειται όλα τα νομοσχέδια που ετοιμάζονται να προλάβει η κυβέρνηση να τα ψηφίσει. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να καταφέρουμε να τα φέρουμε στη Βουλή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να εισαχθούν για συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ώστε να μπορεί να γίνει αναφορά σε αυτά ως κομμάτια της παραγωγής νομοθετικού έργου της κυβέρνησης».
Ετσι, η αρχή αναμένεται να γίνει την προσεχή Δευτέρα, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας –για το οποίο ενημέρωσε η κ. Εφη Αχτσιόγλου προχθές τον πρωθυπουργό– να κατατίθεται στη Βουλή.
Σήμερα το πρωί επρόκειτο να συνεδριάσει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η προεργασία επί του νομοσχεδίου της κ. Αχτσιόγλου, αλλά και να διαμορφωθεί το σύνολο των παρεμβάσεων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη για το εκπαιδευτικό σύστημα, με αιχμή τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια.
Το ΚΥΣΚΟΙΠ έχει επιφορτισθεί με την ευθύνη να διαμορφώσει μια εκτενή δέσμη παρεμβάσεων που θα εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας και θα αφορούν την κατοχύρωση κοινωνικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Παρεμβάσεις, που από τον πρωθυπουργό θα παρουσιασθούν ως η έναρξη της διαδικασίας αυτονόμησης του κυβερνητικού έργου από τη μνημονιακή εποπτεία και άσκησης πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, και μέριμνα, πρωτίστως, για εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Πέραν του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, τα νομοσχέδια που θα απασχολήσουν τη Βουλή άμεσα θα είναι αυτό του υπουργείου Οικονομικών για τα παίγνια, το οποίο ήδη βρίσκεται στις αρμόδιες επιτροπές, νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αναγνώριση ταυτότητας φύλου, νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα νωπά προϊόντα, νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα.
Στη Βουλγαρία
Από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι, παράλληλα με την προετοιμασία της ΔΕΘ, γίνονται συνεννοήσεις μέσω της διπλωματικής οδού για να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες μιας σειρά ταξιδιών που πρόκειται να κάνει ο πρωθυπουργός στα Βαλκάνια.
Η προσπάθεια επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στην εύρεση της κατάλληλης ημερομηνίας για να επισκεφθεί ο κ. Τσίπρας τη Βουλγαρία, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν ότι το επιθυμητό θα ήταν αυτή η επίσκεψη να οριστεί άμεσα, ακόμα και πριν από τη ΔΕΘ, ώστε ο πρωθυπουργός να έχει κατά την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσει την υπογραφή της συμφωνίας σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Βάρνας, μια συμφωνία που αναμένεται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη στην αναβάθμιση –γεωπολιτική και οικονομική– της ευρύτερης περιοχής της Bόρειας Ελλάδας.
Διασύνδεση Αλεξανδρούπολης - Βάρνας
Η συμφωνία σιδηροδρομικής διασύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Βάρνας, που πρόκειται να υπογραφεί κατά τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη του κ. Αλέξη Τσίπρα στη Βουλγαρία, αποτελεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ένα σημαντικό βήμα περιφερειακής συνεργασίας με πολλαπλασιαστική γεωπολιτική και οικονομική διάσταση. Ειδικότερα, με τη συμφωνία αυτή θα συνδεθούν σιδηροδρομικά επί της ουσίας τέσσερα λιμάνια, καθώς ο άξονας σιδηροδρομικής σύνδεσης αφορά και τα λιμάνια της Καβάλας και του Μπουργκάς.
Η ιδιαίτερη σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι παρακάμπτεται η Τουρκία στην εμπορική διασύνδεση και μεταφορά προϊόντων και εμπορευμάτων ανάμεσα στο Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα, μεταφορά, η οποία αυτή τη στιγμή γίνεται σχεδόν αποκλειστικά μέσω των στενών του Βοσπόρου.
Η λειτουργία μιας σταθερής εναλλακτικής διαδρομής αυξάνει τη γεωπολιτική αξία της ευρύτερης περιοχής και των συμβαλλόμενων μερών. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ακόμη και με όρους εμπορικούς και οικονομικούς, δεδομένου του φόρτου διελεύσεων στα στενά του Βοσπόρου, που σημαίνουν πολύωρες, ακόμη και ολιγοήμερες καθυστερήσεις στη διέλευση πλοίων με εμπορεύματα, η λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Βάρνας θα αποτελέσει συμφέρουσα εναλλακτική.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα πάντα είναι έτοιμα για την υπογραφή της συμφωνίας και οι τελευταίες λεπτομέρειες συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε τον προηγούμενο μήνα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης με τον Βούλγαρο ομόλογό του Ιβαΐλο Μοσκόφσκι.