Εντός στόχου η μείωση των «κόκκινων» δανείων


Εντός του γενικού ...

πλαισίου του επιχειρησιακού σχεδίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκαν οι τράπεζες κατά το δεύτερο τρίμηνο. 
Όπως σημειώνουν στην «Κ» τραπεζικές πηγές, η εικόνα των προβληματικών δανείων κατά το β΄ τρίμηνο ήταν θετική, η τάση σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ανεκόπη και οι στόχοι μείωσης σε γενικές γραμμές επιτυγχάνονται δημιουργώντας αισιοδοξία και για το σύνολο του έτους.
Τονίζουν ότι η εικόνα του β΄ τριμήνου είναι καλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, δεδομένου ότι μέχρι και τον Απρίλιο υπήρχε έντονη αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ανησυχία για τον κίνδυνο (νέου) ατυχήματος. 
Έτσι ενισχύεται η αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων για το σύνολο της χρονιάς, εξέλιξη που αν επιβεβαιωθεί θα αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ για την ανάγκη νέου ειδικού για τις ελληνικές τράπεζες stress test.
Οι αριθμοί
Στο τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) διαμορφώθηκε στα 75,2 δισ. ευρώ, ενώ των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs, τα οποία περιλαμβάνουν τα NPLs και τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί) στα 103,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν συμφωνήσει τράπεζες - Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), τα υπόλοιπα των NPLs θα πρέπει να μειωθούν σε 72,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και σε 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, ενώ τα NPEs στα 103,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου και στα 98,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017.
Πηγές της ΤτΕ σημειώνουν ότι οι εμπορικές τράπεζες παραμένουν εντός τροχιάς για την επίτευξη των στόχων, ωστόσο θα πρέπει να κινηθούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες και τα εργαλεία που προσφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο. 
Η ΤτΕ υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο σκέλος της «θεραπείας» προβληματικών δανείων, όπου καταγράφεται υστέρηση, μέσω μακροχρόνιων ρυθμίσεων και άλλων παρεμβάσεων που θα καταστήσουν και πάλι βιώσιμα δάνεια που σήμερα εμφανίζουν πρόβλημα εξυπηρέτησης.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα επιταχύνουν κατά πολύ τον βηματισμό για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, με πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων – η Eurobank προχωρά άμεσα στην πώληση χαρτοφυλακίου «κόκκινων» δανείων ύψους 1,5 δισ., ενώ ανάλογες συναλλαγές προετοιμάζουν και οι άλλες τράπεζες, αναδιαρθρώσεις δανείων επιχειρήσεων και νοικοκυριών προσφέροντας μακροχρόνιες λύσεις ώστε τα δάνεια να καταστούν πραγματικά βιώσιμα. 
Παράλληλα όμως θα κινηθούν δυναμικά, στις περιπτώσεις δανειοληπτών που θεωρούν στρατηγικούς κακοπληρωτές (δηλαδή μπορούν αλλά δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους) με «επιθετικές» ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να σηματοδοτήσουν το τέλος της μακράς περιόδου αδράνειας και ανοχής.