O Γάλλος πρόεδρος ...
Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε σήμερα στο Παρίσι επτά Ευρωπαίους και Αφρικανούς ομολόγους του, στην ευρω-αφρικανική «μίνι» σύνοδο κορυφής με αντικείμενο τη μεταναστευτική κρίση.
Τη δημιουργία hotspot στον Νίγηρα και το Τσαντ προτείνει ο πρόεδρος της Γαλλίας, προκειμένου να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση των ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο. Εξάλλου, η γαλλική προεδρία είχε εκφάσει και νωρίτερα ότι στόχος της συνάντηση είναι «να επαναβεβαιώσουμε την υποστήριξη της Ευρώπης στο Τσαντ, τον Νίγηρα και τη Λιβύη για τον έλεγχο και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών».
Μετά τη λήξη της ευρωαφρικανικής μίνι συνόδου κορυφής στο Παρίσι, ο κ. Μακρόν δήλωσε ότι η διαδικασία ασύλου θα μπορούσε να γίνεται σε ζώνες που έχουν χαρακτηριστεί ασφαλείς, στον Νίγηρα και το Τσαντ, υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Η ταυτοποίηση, εξήγησε, θα γίνεται με βάση τους καταλόγους της Ύπατης Αρμοστείας. Κατά τον τρόπο αυτό θα αποτρέπονται «άνδρες και γυναίκες να παίρνουν απερίσκεπτο ρίσκο, σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη ζώνη και κατόπιν στη Μεσόγειο».
Ο κ. Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ «της δυνατότητας να οργανωθεί ο επαναπατρισμός» των μεταναστών και ανακοίνωσε ότι για τον σκοπό αυτό θα συνεργαστεί με κάθε χώρα ξεχωριστά.
Αναλυτικότερα, στις συζητήσεις του Παρισιού μετείχαν οι πρόεδροι του Τσαντ και του Νίγηρα, Ιντρίς Ντεμπί Ίτνο και Μαχαμαντού Ισούφου, καθώς και ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Φάγιεζ αλ Σάρατζ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στην «καρδιά» της μεταναστευτικής οδού που ακολουθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή για να φτάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια.
Από ευρωπαϊκής πλευράς το παρών έδωσαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας Πάολο Τζεντιλόνι και Μαριάνο Ραχόι και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Οι Ευρωπαίοι αναζητούν εδώ και πολύ καιρό τρόπους για να σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση. Οι ιδέες που προτείνει το Παρίσι είναι να στηριχθούν οι χώρες της Αφρικής με τρεις τρόπους: πρώτον, να βελτιωθεί η φύλαξη των συνόρων τους με τη Λιβύη, δεύτερον να ενταθεί η καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και τρίτον να εξετάζονται επιτόπου οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου, πριν ξεκινήσουν οι μετανάστες τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου. Από το 2014 έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο 14.000 άνθρωποι.
Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το ταξίδι του Μακρόν, από τις 23 ως τις 25 Αυγούστου σε Αυστρία, Ρουμανία και Βουλγαρία στην διάρκεια του οποίου ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τα σχέδιά του να εργαστεί προς την κατεύθυνση για μια ισχυρότερη ΕΕ και επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να διευρύνει την συνεργασία με τις χώρες που επισκέφθηκε.
Πριν από τη συνάντηση η Αγκελα Μέρκελ είχε διαμηνύσει ότι θέλει μεγαλύτερη υποστήριξη από την ακτοφυλακή της Λιβύης ενώ επιθυμεί και συνεργασία στο μεταναστευτικό με τον Νίγηρα κατά της διακίνησης μεταναστών.
Την προσδοκία η συνάντηση αυτή «να αποτελέσει την έναρξη μιας νέας σχέσης μεταξύ της Ευρώπης και της Αφρικής» εξέφρασε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με τους ομολόγους του του Τσαντ, του Νίγηρα, του Μαλί και της Λιβύης, τους οποίους υποδέχτηκε το πρωί στη Ρώμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.