Ιδιαίτερα θετικά επιδρά στις ...
τράπεζες η αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από την Fitch, στην προσπάθεια επιστροφή τους στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων, στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και στη γενικότερη βελτίωση της ρευστότητας.
Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η αναβάθμιση της χώρας ήταν καλύτερη των προσδοκιών της αγοράς και αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και του οικονομικού περιβάλλοντος, στοιχεία απαραίτητα για τη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα.
Τις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα ακολουθήσει και η αναβάθμιση των προοπτικών του τραπεζικού κλάδου από την Fitch, αν και το «βουνό» των προβληματικών δανείων, που φτάνει τα 100 δισ. ευρώ, και οι επιφυλάξεις για την ικανότητα των τραπεζών να πετύχουν του στόχους μείωσής τους αποτελούν μεγάλη εστία αβεβαιότητας.
Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε B- από CCC, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές (outlook) ανοίγει τον δρόμο και για την επιστροφή των τραπεζών στις αγορές μέσω ομολογιακών εκδόσεων.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι η τραπεζική έξοδος στις αγορές θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, ενώ εκτιμούν ότι πρέπει να προηγηθεί μία ακόμα ομολογιακή έκδοση από το ελληνικό Δημόσιο. Για να γίνει αυτό, σημειώνουν, πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η τρίτη αξιολόγηση, ενώ η επιτάχυνση των ρυθμών στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει αποφασιστικά την εμπιστοσύνη.
Οι τράπεζες σχεδιάζουν να αντλήσουν περίπου 2 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων και η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, όπως αποτυπώνεται και στις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης, θα βοηθήσουν και στην καλύτερη τιμολόγηση των σχετικών εκδόσεων, στοιχείο επίσης σημαντικό για τις τράπεζες.
Παράλληλα, όπως σημειώνουν, η αναβάθμιση της χώρας διευκολύνει τις υπό κυοφορία πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες και άλλους επενδυτές, καθώς διευρύνει τον κύκλο των δυνητικών επενδυτών και κατ’ επέκτασιν τις αποτιμήσεις.
Τέλος, η αναβάθμιση ενισχύει την εμπιστοσύνη, που είναι απαραίτητη για τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, τόσο μέσω της ενίσχυσης των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά (repos) όσο και την ενίσχυση των καταθέσεων.
Τον Ιούνιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν δεύτερο συνεχόμενο μήνα – ανακτώντας το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του πρώτου τετραμήνου (-2,4 δισ. ευρώ), αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Θετική είναι η εικόνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με την βοήθεια και της πολύ καλής πορείας του τουρισμού.
Η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, που θα τεθούν σε ισχύ από τη μεθεπόμενη Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία και θα ενισχύσει την τάση επιστροφής καταθέσεων στις τράπεζες.
Ωστόσο οι εξελίξεις στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ειδικά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και στο ξεκίνημα του 2018, θα είναι αυτές που θα σφραγίσουν την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα.
Αν καταφέρουν να παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων και επιτύχουν τους στόχους μείωσης, τότε οι προοπτικές και οι προσδοκίες για τον κλάδο θα ενισχυθούν θεαματικά.
Αντίθετα αν οι καθυστερήσεις συνεχιστούν και αν διαφανεί αδυναμία επίτευξης των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τότε οι τράπεζες κινδυνεύουν με νέες περιπέτειες καθώς θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ανάγκη πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης του κλάδου με 10 δισ. ευρώ.
Οι επιτελείς των τραπεζών, πάντως, υπογραμμίζουν την αισιοδοξία τους για την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων αλλά και για τα αποτελέσματα του stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το 2018.