Κόντρα ΔΕΗ - ΡΑΕ για τα πρόσθετα φορτία ρεύματος στα νησιά


Πρόσθετη ισχύ, χωρίς τις ...

απαιτούμενες άδειες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), εγκατέστησε σε Σαντορίνη και Ρόδο η ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλίσει την ομαλή τροφοδοσία των δύο μη διασυνδεδεμένων νησιών το διάστημα της τουριστικής περιόδου όταν η ζήτηση ανεβαίνει κατακόρυφα.
Αν και το αίτημα της ΔΕΗ για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης φορητών Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) υποβλήθηκε στην αρμόδια αρχή από τον Μάιο, μέχρι σήμερα η ΡΑΕ δεν έχει ανταποκριθεί. 
Η ΔΕΗ μπροστά στον κίνδυνο να ξεμείνουν δύο από τα πιο τουριστικά νησιά της χώρας από ρεύμα εν μέσω θέρους προχώρησε στην ενοικίαση, μεταφορά και εγκατάσταση Η/Ζ στα ηλεκτρικά συστήματα Θήρας και Ρόδου, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει στα χέρια της από τους αρμόδιους διαχειριστές πρόσθετη ισχύ θα χρειαστεί να εγκαταστήσει άμεσα και στα νησιά, Ικαρία, Κάρπαθο, Μύκονο και Αντίπαρο.
Για την υποβολή των νέων αιτημάτων ενημέρωσε χθες με επιστολή της τη ΡΑΕ, καλώντας τη να προχωρήσει χωρίς ολιγωρία στην έκδοση των απαιτούμενων αδειών, επισημαίνοντας ότι τέτοια φαινόμενα αποβαίνουν επί ζημία τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για τους καταναλωτές των νησιών.
Στην ίδια επιστολή η ΔΕΗ διαμαρτύρεται προς την αρμόδια αρχή για τη μη αναγνώριση από πλευρά της, της ανάκτησης του κόστους ενοικίασης, μεταφοράς και εγκατάστασης φορητών Η/Ζ το 2016 σε μία σειρά από μη διασυνδεδεμένα νησιά, με το επιχείρημα ότι τα κόστη αυτά ανακτώνται «μόνο εφόσον έχουν χορηγηθεί σχετικές άδειες παραγωγής».
Η ΔΕΗ στην επιστολή της αναφέρει ότι είχε υποβάλει δύο αιτήματα στη ΡΑΕ για την εγκατάσταση πρόσθετης ισχύος και την απαιτούμενη έκδοση αδειών. Το πρώτο αφορούσε τα νησιά Πάρου, Αγίου Ευστρατίου, Μεγίστης, Ανάφης και Δονούσας για το θέρος του 2016, λόγω αδυναμίας κάλυψης της ζήτησης που οφειλόταν είτε σε έκτακτες ανάγκες που αφορούσαν σε βλάβες στα υποβρύχια καλώδια είτε σε υψηλό επίπεδο αιχμής την οποία δεν μπορούσε να καλύψει το υφιστάμενο δυναμικό παραγωγής. 
Το δεύτερο αφορούσε την ενίσχυση των νησιών, Φούρνων και Θύμαινας για την κάλυψη της εφεδρείας ισχύος προς αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που προέκυψε έπειτα από βλάβη στο ένα εκ των δύο υποβρυχίων καλωδίων, είτε σε υψηλό επίπεδο αιχμής την οποία επίσης δεν μπορούσε να καλύψει το υφιστάμενο δυναμικό παραγωγής.
Οι επιβαρύνσεις
Η ΡΑΕ όπως προκύπτει από την επιστολή της ΔΕΗ δεν εξέδωσε ποτέ τις σχετικές άδειες, η ίδια ωστόσο εγκατέστησε τις φορητές μονάδες, διασφαλίζοντας την επάρκεια των νησιών σε ηλεκτρισμό, οι δαπάνες όμως που κατέβαλε δεν αναγνωρίζονται από τη ΡΑΕ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν αποκλειστικά την ίδια.
Η πλευρά της ΡΑΕ επισημαίνει ότι η όλη διαδικασία που ακολουθούν η ΔΕΗ και ο Διαχειριστής δεν ανταποκρίνεται στα όσα προβλέπουν οι κώδικες. «Δεν πρόκειται για παραξενιά αλλά για την προστασία του καταναλωτή» αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της ΡΑΕ. Το κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών μεταφέρεται στους καταναλωτές ως Υπηρεσία Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και το ποσό που θα πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ ελέγχεται και εγκρίνεται από τη ΡΑΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, δεν έχει ανακτηθεί ποσό της τάξεως των 735 εκατ. ευρώ για ΥΚΩ της περιόδου 2012-2015 σε σύνολο αντίστοιχων δαπανών ύψους 3,22 δισ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο ποσό και συγκεκριμένα 2,89 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες για την ηλεκτροδότηση των μη διασυνδεδεμένων νησιών, 161,4 εκατ. ευρώ στην επιδότηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και 43,5 εκατ. ευρώ την επιδότηση του τιμολογίου των πολυτέκνων. 
Η ΡΑΕ έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες τον έλεγχο των δαπανών της ΔΕΗ για ΥΚΩ προκειμένου να εκκαθαρίσει τον σχετικό λογαριασμό της περιόδου 2012-2015. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και από τις μεχρι στιγμής πληροφορίες η ΡΑΕ φέρεται να αμφισβητεί ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας αντιστοίχως τα ανακτήσιμα έσοδα για τη ΔΕΗ.