Πυρ ομαδόν στην κυβέρνηση


Πολιτική θύελλα ...

προκαλούν πλέον οι κλιμακούμενες επικρίσεις που δέχεται η Δικαιοσύνη από στελέχη της κυβέρνησης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. 
Με προσωπική του παρέμβαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνον κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «τραυματίζει βαριά τη δημοκρατία και προφέρει άλλοθι στην τυφλή βία», αλλά κάλεσε επί λέξει «όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι στον θεσμικό κατήφορο που σπρώχνει η κυβέρνηση τη χώρα με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της».
«Αρκετά πια με τους γνωστούς αγνώστους, που σε κάθε αφορμή καταστρέφουν περιουσίες και μένουν ατιμώρητοι», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «για ακόμη μία φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απέδειξε ότι είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του». 
Η δε Ν.Δ. με εκτενή της ανακοίνωση χαρακτήρισε πρωτοφανή την επιλογή του υπουργού Δικαιοσύνης να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για μια δικαστική απόφαση (τη μη αποφυλάκιση της 29χρονης Ηριάννας που έχει καταδικασθεί πρωτόδικα για συμμετοχή της στους «Πυρήνες της Φωτιάς») και τον αποκάλεσε ηθικό αυτουργό των εκτεταμένων επεισοδίων που προκάλεσαν τη Δευτέρα κουκουλοφόροι και μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου στην οδό Ερμού.
«Μια κακή εξέλιξη»
Σε κάθε περίπτωση, χθες, πιστοποιήθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η αμφισβήτηση των δικαστικών λειτουργών εκ μέρους των κυβερνητικών στελέχων ούτε τυχαία υπήρξε ούτε ασυντόντιστα έγινε τις τελευταίες ημέρες. Επιβεβαιώθηκε αυτό χθες, καθώς την άποψή του για την υπόθεση της Ηριάννας επέλεξε να διαμηνύσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μέσω του κυβερνητικού του εκπροσώπου. 
Ο κ. Δημ. Τζανακόπουλος δεν περιορίστηκε μάλιστα να σχολιάσει ότι «η Δικαιοσύνη δημιουργεί την υπόνοια ότι κρίνει και σταθμίζει με κριτήρια πέραν της νομικής κρίσης», αλλά υποστήριξε επί λέξει ότι «η απόφαση (σ.σ.: για την Ηριάννα) είναι μια κακή εξέλιξη που καταγράφεται στο “μαύρο βιβλίο” της ελληνικής Δικαιοσύνης»! Νωρίτερα ο κ. Κατρούγκαλος (ΣΚΑΪ) προσέδωσε ιδεολογικά κίνητρα στους δικαστές. «Φυσικά και υπάρχει πολιτικό διακύβευμα όταν θέλουμε να κάνουμε θεσμικές αλλαγές», είπε και ισχυρίστηκε πως «όταν υπάρχουν ιδεολογικά ζητήματα, είναι φυσικό αυτά να μεταφέρονται και στη Δικαιοσύνη».
Ανακοινώσεις εξέδωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, και όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Η ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί στοχοποιούν τη Δικαιοσύνη για να αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τις αποκαλύψεις για τον Βαρουφάκη και τον Καμμένο». Το Ποτάμι, με αφορμή την ανύπαρκτη αντίδραση της πολιτείας στα προχθεσινά επεισόδια, χαρακτήρισε τον κ. Νίκο Τόσκα αφασικό υπουργό, ενώ και η Εν. Κεντρώων είπε ότι είναι ανεπίτρεπτο «οι δικαστές να πιέζονται για να εκδίδουν αποφάσεις που να εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα».
Αντιθέτως, το ΚΚΕ έλαβε σαφή θέση για την υπόθεση της 29χρονης, χαρακτηρίζοντας προκλητική και άδικη την απόφαση παραμονής της στη φυλακή, και κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ «που διατηρεί άθικτο το αυταρχικό-κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων και τυλίγει ανθρώπους σε μια κόλλα χαρτί».
ΣΥΡΙΖΑ: Να αποκατασταθεί η δυσαρμονία
Την ευθυκρισία και την αντικειμενικότητα των δικαστών αμφισβήτησε χθες με ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, εντείνοντας έτσι την αίσθηση ότι είναι στρατηγική επιλογή του κυβερνώντος κόμματος να αναδείξει σε εχθρό του τη Δικαιοσύνη, απαξιώνοντας τις αποφάσεις της στη συνείδηση των πολιτών. Πόσο μάλλον όταν η Κουμουνδούρου χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια έκφραση με τον κ. Δημ. Τζανακόπουλο, χαρακτηρίζοντας την προχθεσινή απόφαση «μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής Δικαιοσύνης».
Παράλληλα δε, το κυβερνών κόμμα, μιλώντας για «ένα πολύμορφο κίνημα συμπαράστασης που αναπτύχθηκε (υπέρ της Ηριάννας), με ανθρώπους από τον χώρο των γραμμάτων, του πολιτισμού, του αθλητισμού, διανοούμενους και πολιτικές οργανώσεις», εξέφρασε την ελπίδα του «η δυσαρμονία που προέκυψε από τη συγκεκριμένη απόφαση να μπορέσει να αποκατασταθεί».