Νέα στρες τεστ για τις τράπεζες ζητάει από την Ελλάδα το ΔΝΤ


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ...

ενέκρινε αργά χθες τη νύχτα την επί της αρχής συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, προβάλλοντας ταυτόχρονα απαιτήσεις που φέρνουν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, ζητάει να διενεργηθούν νέα στρες τεστ στις τράπεζες, αλλά και να μην ανατραπούν μετά το τέλος του προγράμματος οι περιορισμοί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 
Επίσης, επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά με ηπιότερες εκφράσεις σε σχέση με το παρελθόν και καλεί τους Ευρωπαίους πιστωτές να συμφωνήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης που θα βασίζονται σε ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον ρυθμό ανάπτυξης μεσομακροπρόθεσμα.
Αναλυτικά:
• Το Δ.Σ. του Ταμείου ενέκρινε επί της αρχής τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, με 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία, ωστόσο, θα εκταμιευθούν όταν αποσαφηνιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
• Το ΔΝΤ αναφέρει τα μέτρα μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών στις συντάξεις που θεσμοθετήθηκαν και θα ισχύσουν το 2019 και το 2020, σημειώνοντας ότι θα συμβάλουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Ωστόσο, μετά το 2022 θεωρεί πως ο στόχος θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ώστε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις, να μειωθούν οι φόροι και να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.
Προς το παρόν, σημειώνει, οι Ευρωπαίοι εταίροι επιμένουν σε πιο φιλοδοξους δημοσιονομικούς στόχους μακροπρόθεσμα και αυτό είναι ένα θεμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.
• Το Ταμείο εκτιμά ότι η στρατηγική για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τη μείωση των «κόκκινων» δανείων βασίζεται σε εξαιρετικά αισιόδοξες υποθέσεις. Γι’ αυτό είναι κρίσιμο οι εποπτικές αρχές να ενισχύσουν τα κίνητρα για μείωση των «κόκκινων» δανείων και να ολοκληρώσουν μια αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου. 
«Οι εποπτικές αρχές πρέπει να κάνουν επιπλέον ενέργειες, περιλαμβανομένων επικαιροποιημένων asset quality review και στρες τεστ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες πριν από το τέλος του προγράμματος», δήλωσε η κ. Λαγκάρντ. Αυτό θα διευκολύνει και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, υποστηρίζει το ΔΝΤ.
• Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η κ. Λαγκάρντ κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της να ανατρέψει τις αλλαγές που έχουν γίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά το τέλος του προγράμματος. Επίσης, το Ταμείο ζητεί να προχωρήσει η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
• Σε ό,τι αφορά το χρέος, το Ταμείο επιμένει ότι παραμένει μη βιώσιμο. Απέφυγε, δηλαδή, να το χαρακτηρίσει «εξαιρετικά μη βιώσιμο», όπως είχε κάνει στο παρελθόν. «Αν και οι διαφορές μεταξύ του Ταμείου και των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας έχουν περιοριστεί, τα στελέχη του ΔΝΤ εκτιμούν ότι μια στρατηγική ελάφρυνσης που βασίζεται στη διατήρηση χωρίς προηγούμενο υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, ή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για μακρό χρονικό διάστημα, δεν είναι αξιόπιστη. Γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω σύγκλιση σε μια στρατηγική που θα βασίζεται σε πιο ρεαλιστικές υποθέσεις...», καταλήγει το Ταμείο.