«Μπρος - πίσω» από τον κ. Τσίπρα για Δικαιοσύνη


Αντιφατικά μηνύματα για τη ...

Δικαιοσύνη εξέπεμψε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε (Alpha TV). 
Ο πρωθυπουργός επισήμανε μεν ότι «η Δικαιοσύνη είναι και πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη», είπε δε ότι οι υπουργοί θα συνεχίσουν να επικρίνουν τους δικαστές, αρκεί να το πράττουν τεκμηριωμένα. 
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «αν οποιαδήποτε εξουσία στον κόσμο θεωρούσε ότι είναι ανεξέλεγκτη, θα γινόταν μια εξουσία αυταρχική», ενώ τόνισε ότι η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει προβλήματα. Μίλησε για «αίσθημα ελλείμματος εμπιστοσύνης» για τη Δικαιοσύνη, αναφέροντας ως παραδείγματα την καθυστέρηση απονομής της αλλά και αποφάσεις «που δεν συντάσσονται με το περί δικαίου αίσθημα».
Προκειμένου να αιτιολογήσει την άποψή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι συχνά λαμβάνονται αποφάσεις με βάση του ίδιους νόμους, αλλά με διαφορετικά αποτελέσματα. «Aλλο διάκριση των εξουσιών και άλλο η εξουσία των διακρίσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, είπε ότι δεν συμμερίζεται πρόσφατη απόφαση της Δικαιοσύνης για την παραγραφή χρεών, υπογραμμίζοντας, ωστόσο πως η κυβέρνηση θα τη σεβαστεί. 
Ως προς τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου στο νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «υποκρισία», παραπέμποντας σε περιπτώσεις άλλων πρώην ανωτάτων δικαστών που πλέον είτε συνεργάζονται είτε πολιτεύονται με τη Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και εναντίον της Eνωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, λέγοντας ότι το πρόσφατο, σκληρό για την κυβέρνηση, ανακοινωθέν, δεν αντιπροσώπευε το σύνολό τους.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως και τον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντας ότι με το πρόσφατο βιβλίο του ουσιαστικά ευτελίζει με το «διογκωμένο εγώ» του το πρώτο εξάμηνο του 2015 που, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «ήταν ένα εξάμηνο μάχης του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης που μόλις είχε εκλέξει». Σε εμφανώς ειρωνικό τόνο, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε και «καλές πωλήσεις στο βιβλίο του κ. Βαρουφάκη». 
Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του αντιμετωπίζει όχι μόνο τις πιέσεις της αντιπολίτευσης αλλά και «ένα σύστημα εξουσίας που έχει προσβάσεις σε όλους τους μηχανισμούς του κράτους». 
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου, λέγοντας ότι πρόκειται για επιτυχία την οποία αναδεικνύει και ο Διεθνής Τύπος. Oπως είπε, η Ελλάδα σήμερα επιτυγχάνει πολύ καλύτερα μεγέθη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις όχι μόνο στα δημοσιονομικά, αλλά και σε δείκτες όπως η μείωση της ανεργίας και η προσέλκυση επενδύσεων. 
Προανήγγειλε, επίσης, και νέα έξοδο στις αγορές, δίχως να προσδιορίσει το χρονικό σημείο. Εκτίμησε ότι «αν η χώρα βγει στις αγορές, περπατήσει και φύγουμε από την περιπέτεια του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018, τότε θα φανεί ότι ορθώς πράξαμε και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Αν ο ασθενής μείνει κλινήρης, τότε θα έχουμε αποτύχει». Επί τούτου, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «καταστροφική αντιπολίτευση» και τόνισε ότι η κυβέρνησή του παρέλαβε τη χώρα «χρεοκοπημένη και λεηλατημένη».
Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησής του, ιδίως τον νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Παραδέχθηκε ότι η φορολογία είναι υψηλή, ωστόσο την απέδωσε στις πιέσεις των δανειστών. 
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει σε ορισμένες ομάδες όσα εισπράξει από τη μείωση του αφορολογήτου είτε με τη μορφή των αντιμέτρων είτε διά άλλων, πρόσθετων αποφάσεων, φέρνοντας ως παράδειγμα την εφάπαξ 13η σύνταξη του Δεκεμβρίου 2016. Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε και την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα Εξάρχεια. 
Πράγματι είναι ενοχλητικό αυτό που συμβαίνει στα Εξάρχεια, όμως δεν αντιμετωπίζεται ούτε με περισσότερη καταστολή ούτε με εφόδους και με συλλήψεις», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι απαιτείται και η συνεργασία της κοινωνίας των πολιτών. Ενώ ανέφερε ότι η Αθήνα είναι μία από τις πιο ασφαλείς πρωτεύουσες της Ευρώπης.