Τσίπρας: Στήριξη στον Καμμένο και πόλωση


Στην αντεπίθεση πέρασε ...

χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας από το βήμα της Βουλής να αποκρούσει την κλιμακούμενη πίεση από την πλευρά της Ν.Δ. αναφορικά με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του υπουργού Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, με τον ισοβίτη καταδικασθέντα για την υπόθεση του «Nοοr 1». 
Καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέστησε σαφές και με τις δηλώσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα συνεχίσει να ζητεί με κάθε πρόσφορο μέσο –αρχής γενομένης με την κατάθεση στη Βουλή αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής– την αποκάλυψη όσων έχουν διαμειφθεί, ο πρωθυπουργός έσπευσε χθες να υπερασπιστεί εκ νέου τον κυβερνητικό εταίρο του, επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να στηρίξει το αίτημα για την Εξεταστική.
Επιπλέον, καθώς γίνεται καθημερινά όλο και πιο σαφές ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση και επιβαρύνει το κλίμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, το πρωθυπουργικό επιτελείο, στοχεύοντας στην πόλωση, υιοθέτησε χθες μια νέα γραμμή επιχειρηματολογίας: ότι η επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διερεύνηση της υπόθεσης των τηλεφωνικών συνομιλιών Καμμένου αποτελεί αντιπερισπασμό έναντι άλλων υποθέσεων που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Σε ένα παράλληλο μέτωπο, έπειτα από την «πόρτα» που συνάντησαν οι κρούσεις του προς την κ. Φώφη Γεννηματά για συμπόρευση της ΔΗΣΥ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε χθες επίθεση στην επικεφαλής της.
Ο κ. Τσίπρας αξιοποίησε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά να απουσιάσουν από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του πορίσματος της Προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου. «Είναι κατανοητό βέβαια γιατί ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει όταν συζητάμε υποθέσεις πραγματικής διαφθοράς», τόνισε, προσθέτοντας ότι «για εκείνον δεν υπήρξαν σκάνδαλα και μίζες, ούτε το “Ερρίκος Ντυνάν”, τα θαλασσοδάνεια και η Novartis, παρά μονάχα το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Αμυνας και εκείνος του υπέδειξε να πάει στη Δικαιοσύνη», δήλωσε και προεξόφλησε ως «ζητήματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας» αυτά που αναδεικνύει η αντιπολίτευση, για να καταλήξει υπογραμμίζοντας ότι «δεν πρόκειται να παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι», καθιστώντας σαφές με τον τρόπο του ότι η κυβέρνηση δεν θα στηρίξει το αίτημα της Ν.Δ. για Εξεταστική.
Νέα επιχειρηματολογία
Ακολούθως, έστρεψε τα βέλη του στην κ. Γεννηματά, λαμβάνοντας ως αφορμή την τοποθέτησή της στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ: «Δεν είπατε ότι επιστρέψατε; Πού είστε για να υπερασπιστείτε το ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου;», σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Βεβαίως μπορεί να είναι επιλογή σας να θέλετε να ξαναστήσετε την παράταξή σας. Αν είναι επιλογή σας, τουλάχιστον μην το βάζετε στα πόδια. Να είστε εδώ να υπερασπιστείτε την πολιτική τους», δήλωσε.
Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τη σύντομη αλλά φορτισμένη με στοιχεία πόλωσης παρέμβασή του στη Βουλή, κατέστησε σαφές ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν να αναζητούν στο παρελθόν την «απάντηση» για την εκτόνωση της πίεσης που υφίστανται. «Τη μάχη της κάθαρσης, της δικαίωσης, της δικαιοσύνης δεν την τελειώσαμε ακόμα. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για απόδοση δικαιοσύνης και για να δημιουργηθούν θεσμικές προϋποθέσεις για οχύρωση και προστασία του πολιτικού συστήματος από πρακτικές παρελθόντος», τόνισε.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση της Ν.Δ., με τον κ. Κ. Τζαβάρα να δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν επιδεικνύει σεβασμό στα δικαστήρια και να καλεί την πλειοψηφία να συμμορφωθεί με το Σύνταγμα. «Αλλιώς θα δούμε να θεμελιώνεται δεσποτικό, ολοκληρωτικό καθεστώς, στο οποίο να είστε σίγουροι ότι θα αντισταθούμε», υπογράμμισε. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρ. Λοβέρδος, επισήμανε στην παρέμβασή του ότι «η κ. Γεννηματά δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε θέατρα πολιτικής δημαγωγίας. Ο εθνολαϊκισμός θα πάρει την απάντηση που του πρέπει».