Στην τελική ευθεία η έκδοση 5ετούς ομολόγου


Στην τελική ευθεία ...

για την προετοιμασία της εξόδου του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, μετά τρία χρόνια απουσίας, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θέλοντας να εκμεταλλευθεί τη θετική συγκυρία που επικρατεί στις αγορές για να προσδώσει πολιτικό πλεονέκτημα στην κυβέρνηση. 
Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι πληροφορίες από πηγές των αγορών αλλά και της κυβέρνησης συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η έξοδος θα επιχειρηθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται σταθερά στα επίπεδα του 2014 (χθες διαμορφώθηκε στο 5,25%), ενώ η απόδοση του διετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών και χθες ήταν 3,39%. 
Το βασικό επιχείρημα παράγοντα της αγοράς ομολόγων υπέρ της άμεσης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ήταν χθες ότι οι αγορές διάκεινται θετικά απέναντι σε μία τέτοια προοπτική και ότι περνούν περίοδο κατά την οποία αναλαμβάνουν ρίσκα.
Χαρακτηριστικά, μάλιστα, ανέφερε ότι την περίοδο αυτή οι επενδυτές αγοράζουν ακόμη και ομόλογα χωρών όπως η Αίγυπτος, η Ινδονησία, ή ακόμη και η Αργεντινή.
Η «όρεξη» αυτή των επενδυτών τροφοδοτείται από τα υψηλά επίπεδα ρευστότητας που υπάρχουν στη διεθνή αγορά.
Η συγκυρία αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα διατηρηθεί και για τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθεί αρνητικά το κλίμα, εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να ανακοινώσει τη σταδιακή έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, την οποία αναμένεται να ακολουθήσει άνοδος των επιτοκίων. Αντίστοιχα, τον Οκτώβριο δεν είναι βέβαιο ποιο θα είναι το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί μετά τις γερμανικές εκλογές. 
Επίσης, τότε θα ξεκινάει η τρίτη αξιολόγηση η οποία είναι πιθανό να αποδειχθεί πολύ πιο δύσκολη και μακρόσυρτη απ’ ό,τι αναμένεται. Και αυτό γιατί περιλαμβάνει «αγκάθια», όπως οι εργασιακές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει η πηγή, είναι πολύ πιθανό να μην επιθυμούν οι επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα.
Το σχέδιο
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να επιστρέψει στις αγορές εκδίδοντας ένα 5ετές ομόλογο, με το οποίο θα αντικαταστήσει ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014, το οποίο λήγει το 2019. Το ομόλογο εκείνο είχε εκδοθεί με απόδοση 4,95%. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι προφανές ότι επιδιώκει να μην ξεπεράσει εκείνη την απόδοση.
Εφόσον πετύχει η έξοδος στις αγορές, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα αφήγημα επιτυχίας στον οικονομικό τομέα. Κάτι το οποίο έχει ανάγκη, μετά τα πολιτικά πλήγματα που έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα και την πτώση της δημοτικότητάς της, όπως δείχνουν σταθερά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Άλλη τέτοια ευκαιρία δεν προβλέπεται ότι θα έχει σύντομα.
«Συγκρατημένα αισιόδοξοι» είναι οι επενδυτές κυρίως στις ΗΠΑ σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με την κ. Κάρλα Χάρις, στέλεχος της Morgan Stanley, που επισκέφθηκε χθες την Αθήνα. Όπως είπε, ο πιο κατάλληλος χρόνος για να σκεφθεί κανείς την πιθανότητα να επενδύσει σε μία χώρα είναι όταν αυτή, μετά μία περίοδο ύφεσης, έχει βρει τον δρόμο της προς την ανάκαμψη.
Διαφορετική άποψη διατύπωσε, πάντως, ο επικεφαλής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος, λέγοντας ότι η πρόωρη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένα μεγάλο λάθος. «Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει ένα ιδιαίτερα υψηλό επασφάλιστρο κινδύνου», είπε. Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μην εξελιχθούν τα πράγματα όπως έχουν προγραμματιστεί και να χρειαστεί ένα τέταρτο πρόγραμμα στήριξης.