Χαμηλά ο πήχυς της Αθήνας ενόψει του Eurogroup


Χαμηλά κρατούν τον ...

πήχυ των προσδοκιών κυβέρνηση αλλά και δανειστές ενόψει του μεθαυριανού Eurogroup, καθώς –παρά την έντονη κινητικότητα με επίκεντρο τη γαλλική συμβιβαστική πρόταση– δεν φαίνεται να διασφαλίζονται η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ούτε βεβαίως η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η πρόταση, την οποία κόμισε χθες στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, προβλέπει ρήτρα ανάπτυξης για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Οσο υψηλότερη είναι η ανάπτυξη τόσο λιγότερα μέτρα ελάφρυνσης θα απαιτούνται και το αντίστροφο. 
Η κεντρική ιδέα είναι να υπάρχει μια σιγουριά ότι όποια κι αν είναι η σωστή πρόβλεψη για την ανάπτυξη (η απαισιόδοξη του ΔΝΤ ή η αισιόδοξη των Ευρωπαίων) θα λαμβάνονται τα ανάλογα μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, διευκολύνεται η ΕΚΤ να θεωρήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος ακόμη και με δυσμενές σενάριο και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Ωστόσο, πηγές κοντά στη Φρανκφούρτη θεωρούν ότι η διευκόλυνση αφορά σε μια ενδεχόμενη μελλοντική απόφαση της ΕΚΤ και δεν πιθανολογούν να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα.
Στο ίδιο πνεύμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στην «Κ» αυξάνουν πολύ λίγο τις πιθανότητες για μια συμφωνία που θα άνοιγε τις πόρτες της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ακόμα λιγότερο για τη σφραγίδα του ΔΝΤ στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πρόκειται για «δύσκολη και περίπλοκη συμφωνία» αναγνώρισε ο κ. Λε Μερ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα χθες. Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η λύση δεν είναι μακριά και τόνισε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτευχθεί αυτή ώς το Eurogroup μεθαύριο. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι θέλει λύση την Πέμπτη, υπογραμμίζοντας ότι «η δραματοποίηση του προβλήματος δεν ωφελεί κανένα». Σήμερα ο πρωθυπουργός συγκαλεί το υπουργικό συμβούλιο, όπου αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία στο Εurogroup για να μη χρειαστεί να θέσει θέμα το ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Ο κ. Λε Μερ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Η γαλλική πρόταση ενδεχομένως να μπει στα συμπεράσματα του Eurogroup, καθώς οι γερμανικοί ενδοιασμοί φαίνεται να έχουν μετριαστεί. 
Η γερμανική πλευρά είχε δύο προβλήματα: Πρώτον, θεωρούσε ότι αν συνδεθεί το χρέος με την ανάπτυξη θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την ελληνική πλευρά, η οποία δεν θα προσπαθούσε να ενισχύσει την ανάπτυξή της. Δεύτερον, δεν συμφωνούσε με τον αυτοματισμό της γαλλικής πρότασης, καθώς η γερμανική πλευρά θέλει να έχει κάποιο είδος έλεγχο και οι αποφάσεις να περνούν και από τη γερμανική βουλή.
Ο αυτοματισμός στην ελάφρυνση δεν προκύπτει, πάντως, από την ατζέντα του Eurogroup, η οποία δημοσιεύθηκε χθες. Εκεί –ενδεχομένως επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις– γίνεται αναφορά σε «πιθανά» μέτρα για το χρέος, τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν «αν χρειάζεται», μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018. Κι αυτό, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή ο κ. Τσακαλώτος στη Βουλή είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η φράση «αν χρειάζεται» δεν θα υπάρχει στην απόφαση του Eurogroup.
Εξάλλου, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του χθες τόνισε πως η Ελλάδα έκανε ό,τι της αναλογούσε σε ό,τι αφορά τις πολιτικές και τώρα εναπόκειται στους υπουργούς Οικονομικών να κάνουν αυτό που τους αναλογεί για την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους. 
Ωστόσο, τόνισε ότι η απόφαση της ΕΚΤ για το QE «είναι μια διαφορετική συζήτηση», την οποία θα κάνει το Δ.Σ. της τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του Eurogroup και αξιολογώντας τα με βάση τους κανονισμούς του. «Είναι βέβαιο ότι δεν θα είμαστε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Eurogroup», είπε. «Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις».
Έντυπη