Βολές Ρέγκλινγκ κατά υπουργών για τις αποκρατικοποιήσεις


Βολές κατά υπουργών της ...

κυβέρνησης που αμφισβητούν, όπως είπε, συμφωνημένα μέτρα και ιδιωτικοποιήσεις, στέλνοντας αρνητικό μήνυμα στις αγορές, εξαπέλυσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.
Ακολουθώντας τα χνάρια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μίλησε με πολύ καλά λόγια για τη συνεργασία των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε αντίθεση με κάποιους άλλους υπουργούς, οι οποίοι «αμφισβητούν μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί, συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις, κι αυτό στέλνει ένα μήνυμα στις αγορές και ευρύτερα στο ευρωπαϊκό κοινό». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ιδιοκτησία» του προγράμματος σημαίνει ότι όλοι στην κυβέρνηση το στηρίζουν.
Την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση από τον ΕSM των 7,7 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, από τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ που ενέκρινε το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας. Τα υπόλοιπα 800 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα εκταμιευθούν το φθινόπωρο.
Στον ESM μετρούν αντίστροφα, ενόψει της λήξης του προγράμματος σε 14 μήνες, και ενθαρρύνουν την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ο κ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε χθες στη συνέντευξή του αυτό που είχε πει και μετά το Eurogroup, ότι δηλαδή «εντός του έτους ή τον επόμενο χρόνο είναι πιθανό η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, αν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων συνεχιστεί με επιτυχία».
Συνολικά, με τη δόση των 8,5 δισ. ευρώ, οι εκταμιεύσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) θα φτάσουν τα 40,2 δισ. ευρώ, σε σύνολο διαθέσιμων κεφαλαίων του τρίτου μνημονίου ύψους 86 δισ. ευρώ. Από το υπόλοιπο ποσόν των 35,8 δισ. ευρώ, όμως, μόνο ένα μέρος προβλέπεται τελικώς να εκταμιευθεί έως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Η πρόθεση του ESM, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, είναι να καλυφθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές και να δοθεί και ένα επιπλέον ποσόν για να σχηματιστεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας που υποσχέθηκε το Eurogroup, προκειμένου να βγει η χώρα στις αγορές. 
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε διατυπώσει την εκτίμηση, τον Ιούλιο του 2016, ότι, από τα 86 δισ. ευρώ του προγράμματος, ίσως χρειαστεί να εκταμιευθούν μόνο τα περίπου 50 δισ. ευρώ. Εφόσον ο υπολογισμός ισχύει μέχρι σήμερα, η Ελλάδα πρέπει να αναμένει περίπου άλλα 10 δισ. ευρώ από τον ESM έως το τέλος του προγράμματος. Σημειώνεται ότι οι υποχρεώσεις της χώρας (χωρίς τους τόκους), από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2018, ξεπερνούν κατά τι τα 3 δισ. ευρώ.
Για το «μαξιλάρι» ρευστότητας ο σχεδιασμός του ESM, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι πρέπει να είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ.
Στους κύκλους των δανειστών εκτιμούν ότι οι αξιολογήσεις μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην κανονικότητα των τριμήνων, καθώς –όπως αναφέρουν πηγές τους– δεν υπάρχουν βαριά δημοσιονομικά μέτρα που εκκρεμούν και οι δύσκολες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί. Με αυτό το δεδομένο, υπολογίζουν ότι μπορεί να γίνουν άλλες 4 αξιολογήσεις έως το τέλος του προγράμματος.