Η ανάπτυξη το νέο αφήγημα για να «απεγκλωβιστεί» η κυβέρνηση από το αδιέξοδο με το χρέος


Να στρέψουν την ...
συζήτηση στο θέμα της ανάπτυξης και να απεγκλωβιστούν από τις αιτιάσεις για το χρέος που δεν φαίνεται να ικανοποιείται ως αίτημα από τους εταίρους επιχειρούν στο Μαξίμου

Η κυβέρνηση επιμένει να ζητά μία «καθαρή, δίκαιη και βιώσιμη λύση» για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δείχνει όμως να προετοιμάζεται και για το αρνητικό, όσο και πολύ πιθανό πλέον, ενδεχόμενο να μην πετύχει ούτε καν το στόχο της ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε, μιλώντας στο συνέδριο Concordia Europe Summit, ότι «είναι η σειρά των δανειστών και εταίρων μας να κάνουν αυτό που μπορούν αλλά κι αυτό που οφείλουν. Αυτό που δικαιούμαστε με βάση τις συμφωνίες» και σημείωσε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο Eurogroup «με συγκεκριμένες λύσεις, υπάρχει διέξοδος, αρκεί να μην προσκρούσει σε σκοπιμότητες που θα την εμποδίσουν».

Ωστόσο η ρητορική της κυβέρνησης αρχίζει να μετατοπίζεται αισθητά σε σχέση με τα όσα έθετε ως προτεραιότητα μέχρι τώρα. Από τη νέα ρητορική απουσιάζει η εμμονή στο στόχο για ένταξη στο QE της ΕΚΤ και τη θέση της παίρνουν οι έντονες αναφορές στην προσδοκία της ανάπτυξης και της έλευσης επενδύσεων. Η επίτευξη μία βιώσιμης ανάπτυξης αναμένεται πλέον να πλασαριστεί από την κυβέρνηση ως ο εναλλακτικός της χώρας προς την έξοδο στις αγορές, αφού αυτή δεν μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω της ελάφρυνσης τους χρέους, όπως έλεγε μέχρι τώρα το Μέγαρο Μαξίμου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ίδια χθεσινοβραδινή ομιλία του ο πρωθυπουργός ζήτησε να ανοίξει η συζήτηση για τη μετάβαση της χώρας σε μια περίοδο ανάπτυξης. Και επισήμανε ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες στρεβλών επιλογών είτε λόγω των προηγούμενων πολιτικών είτε λόγω των εταίρων μας στην Ευρώπη που υπέδειξαν τη λάθος συνταγή για την υπέρβαση της κρίσης .

Εξέφρασε δε, αναλύοντας αυτό το πλαίσιο, την εκτίμηση ότι αν οι Ευρωπαίοι δεσμευθούν για αναπτυξιακές επενδύσεις στη χώρα μας τότε μπορεί να υπερκεραστεί στην πράξη η διαφωνία με το ΔΝΤ για το χρέος. Όπως τόνισε «η διαφορά μπορεί να γεφυρωθεί επί της ουσίας» και κάλεσε την Ευρώπη «να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες, πέρα από την επέκταση της ωρίμανσης των αποπληρωμών, για επενδυτικά προγράμματα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα γεφυρώσουν στην πράξη τις διαφορές»! Ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα ότι «αυτός ο στόχος είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται. Αυτή είναι και η συνεισφορά της Ελλάδας. Δεν προσερχόμαστε στο τραπέζι επαιτώντας αλλά ούτε γκρινιάζοντας».

Παράλληλα βέβαια η κυβέρνηση διατηρεί ζωντανή, έστω δημοσίως, την προοπτική να θέσει ο πρωθυπουργός το θέμα του χρέους στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Ιουνίου, εάν στο Eurogroup δεν υπάρχει καμία σύγκλιση. Στην πραγματικότητα όμως αντιλαμβάνεται ότι πολλά περιθώρια δεν υπάρχουν, εάν οι υπουργοί Οικονομικών θέσουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης στρέφονται περισσότερο στην εμφάνιση μίας βελτιωτικής, έστω και εκφραστικά, πρότασης από τους Ευρωπαίους, σε σχέση με εκείνη που κατέθεσαν οι εταίροι στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, παρά σε οποιοδήποτε άλλο μέτωπο. Το μέγιστο που μπορεί να λάβει η ελληνική πλευρά σε μία τέτοια διεργασία είναι η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση τελικά, αλλά με ισχυρά ανταλλάγματα και δεσμεύσεις προς τους δανειστές. Υπό αυτή την έννοια προτιμά αλλαγή της ατζέντας στη δημόσια συζήτηση και επικέντρωση σε «νέα» θέματα, όπως η ανάπτυξη, παρά η ανακύκλωση των συζητήσεων για το χρέος, που δεν δείχνει πλέον διόλου θετικό πεδίο για την κυβέρνηση.