Συνέχιση των ...
κινητοποιήσεων έως και αύριο, οπότε και θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική απεργία στους δήμους, όπως ήταν άλλωστε ο αρχικός σχεδιασμός, αποφάσισε χθες η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Παρά την παρέμβαση του πρωθυπουργού αλλά και την άμεση ψήφιση στη Βουλή της βελτιωμένης –προς την πλευρά των αιτημάτων των συνδικαλιστών– τροπολογίας για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ δεν αποφάσισε να υποχωρήσει άμεσα.
Ωστόσο, η επιλογή να αυξηθεί το προσωπικό ασφαλείας, και άρα να βγουν περισσότερα απορριμματοφόρα στους δρόμους, σημαίνει σταδιακή αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών δήμων της Αττικής.
Το κλίμα στη Θεσσαλονίκη όμως παραμένει έκρυθμο, καθώς χθες οι συνδικαλιστές εμπόδισαν την οικονομική επιτροπή του δήμου να συνεδριάσει προκειμένου να εγκρίνει σύμβαση με ιδιωτική εταιρεία για την άμεση αποκομιδή των απορριμμάτων. Με δηλώσεις του στην «Κ», ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ωστόσο αποφασισμένος να προχωρήσει, αναλαμβάνοντας την ευθύνη να υπογράψει ο ίδιος τη σύμβαση.
«Δεν μπορούν να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης για άλλες δύο ημέρες, υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Η εταιρεία θα αναλάβει την αποκομιδή για ένα τριήμερο ώστε να καθαρίσει η πόλη. Αν είχα πρόθεση να ιδιωτικοποιήσω την καθαριότητα του δήμου, δεν θα ζήταγα 700 άτομα μόνιμο προσωπικό», τονίζει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη έχει μόνο 350 μόνιμους υπαλλήλους στην καθαριότητα και 750 συμβασιούχους.
Χθες, την ίδια στιγμή που συνεδρίαζε η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για τους συμβασιούχους στην αποκομιδή απορριμμάτων. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ την καταψήφισαν Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι. Η Χρυσή Αυγή και η Ενωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Μετά την πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους συνδικαλιστές, στην τροπολογία προστέθηκαν ακόμα δύο σημεία: α) Στον διαγωνισμό για εργαζομένους στην καθαριότητα που θα πραγματοποιηθεί, δεν θα υπάρχει όριο ηλικίας (η ρύθμιση έως το βράδυ της Δευτέρας προέβλεπε αύξηση του ορίου ηλικίας από τα 45 στα 50 έτη) και β) οι ΟΤΑ οφείλουν να παρέχουν τις υπηρεσίες καθαριότητας με ίδια μέσα, ειδικά μετά τη δυνατότητα που θα τους δοθεί να αιτηθούν και να προσλάβουν προσωπικό.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, που σε όλο το διάστημα των κινητοποιήσεων, όπως τόνιζαν στελέχη του δήμου, απέφυγε να πυροδοτήσει το κλίμα με δηλώσεις επιλέγοντας να βρίσκεται σε συνεννόηση με το προσωπικό ασφαλείας ώστε η πόλη να παραμένει σε σχετικά καλή κατάσταση σε καίρια σημεία, με δήλωσή του χθες κάλεσε τους εργαζομένους να επιστρέψουν στην εργασία τους.
«Η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είναι άστοχη και υπερβολική. Παρά τα επιμέρους προβλήματά της, η ρύθμιση που εγκρίθηκε από τη Βουλή ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων της ομοσπονδίας. Με την υπευθυνότητα που οι συνθήκες απαιτούν και τα συμφέροντα της πρωτεύουσας επιβάλλουν, ο Δήμος Αθηναίων θα υπερασπισθεί τη δημόσια υγεία», τόνισε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από χθες αργά το απόγευμα ξεκίνησε με γρηγορότερους ρυθμούς η αποκομιδή στην Αθήνα· εκτιμάται πάντως ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις ημέρες για να φανεί η διαφορά στην πόλη.
Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΕ χθες, που κάλεσε τους εργαζομένους να δείξουν υπευθυνότητα καθώς «οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν από σήμερα καθιστούν επιτακτική την αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους».