Μια... Ελλάδα στο μουσείο


Στα σκαλιά του ...

Μουσείου Ακρόπολης, το πολύχρωμο πλήθος που φλυαρεί χαρούμενα σε διάφορες γλώσσες δημιουργεί την εντύπωση πως η Αθήνα είναι μια πόλη ελκυστική, απολύτως λειτουργική και σε άνθηση. 
Αυτή είναι άλλωστε μία βασική «αποστολή» που επιτελεί εδώ και ακριβώς οκτώ χρόνια το μουσείο: να μας προσφέρει ένα προσωρινό καταφύγιο από το γενικότερο αίσθημα παρακμής, αποδιοργάνωσης και επικείμενης καταστροφής. Σε αυτό το διάστημα, 11 εκατ. επισκέπτες περιηγήθηκαν στη μοναδική συλλογή του και τις επιτυχημένες περιοδικές εκθέσεις του.
Μόνον τη χρονιά που πέρασε, από τον Ιούνιο του 2016 έως τον Μάιο του 2017, τις πόρτες του διέσχισαν σχεδόν 1,5 εκατ. άτομα (δηλαδή 50.000 περισσότερα από πέρυσι), περίπου το 70% των οποίων προέρχονταν από το εξωτερικό. 
Πάντως, το ελληνικό κοινό εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, με 321.000 επισκέπτες, και ακολουθούν οι Αμερικανοί (145.000), οι Γάλλοι (69.000) και οι Βρετανοί (54.000), ενώ πάνω από 410.000 φίλους αριθμεί αυτήν τη στιγμή η σελίδα του μουσείου στο Facebook. 
Όλα αυτά, παρότι εξακολουθεί να μην έχει διευθετηθεί το ζήτημα της θεσμικής του τακτοποίησης, αφού επισήμως διαθέτει μόλις τρεις μόνιμους υπαλλήλους (οι υπόλοιποι είτε προέρχονται από τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης είτε έχουν προσληφθεί μέσω προσωρινών συμβάσεων για την κάλυψη των εποχιακών αναγκών), ενώ κενή παραμένει η θέση του διευθυντή.
Σήμερα, ανήμερα των όγδοων γενεθλίων του, το μουσείο γιορτάζει επεκτείνοντας το ωράριο λειτουργίας των εκθεσιακών χώρων και του εστιατορίου του έως τα μεσάνυχτα και καταργώντας το αντίτιμο εισόδου από τις 8 το βράδυ. 
Επιπλέον, στη μεγάλη οθόνη του ισογείου θα προβάλλεται ένα ενδιαφέρον βίντεο με θέμα τα οκτώ μεγάλα σπήλαια της Ακρόπολης και τα ευρήματα, που βρέθηκαν στο εσωτερικό τους και σχετίζονται άμεσα με τη λατρεία στον Ιερό Βράχο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, συναυλία από την Ορχήστρα Νέων του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Πατρή, στις 9 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του κτιρίου. 
Συμμετέχουν ο Βασίλης Λέκκας, η Alexandra Gravas, ο Μπάμπης Βελισσάριος και η Φιλιώ Σέρβου. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν από το πωλητήριο, ως ενθύμιο, ένα γύψινο αντίγραφο της κουκουβάγιας από το Ωδείο του Περικλή, η οποία κοσμεί την είσοδο του Μουσείου ή της Λίθου V της Δυτικής Ζωφόρου.
Με επιτυχία συνεχίζονται τα πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης, όπως αυτό για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση ιχνών χρώματος στα αρχαϊκά αγάλματα με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων ή η μελέτη των τεχνικών λεπτομερειών στις νότιες μετόπες του Παρθενώνα. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ψηφιοποίησης της συλλογής, που μελλοντικά θα είναι δημοσίως προσβάσιμη μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτριο Παντερμαλή, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μετατροπή της ανασκαφής του οικοπέδου Μακρυγιάννη σε επισκέψιμο εκθεσιακό χώρο, με την ελπίδα να είναι έτοιμος για τον εορτασμό των δέκατων γενεθλίων, το 2019. Οι σχετικές οριστικές μελέτες αναμένεται να εξετασθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο προσεχές μέλλον.