επιδιώκει η κυβέρνηση από την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, προδιαγράφοντας δύσκολη συνέχεια, δεδομένων των προτάσεων που μέχρι τώρα έχουν μπει στο τραπέζι από την άλλη πλευρά.
«Έχω καταστήσει σαφές ότι θα δεχθούμε μονάχα λύση που θα εγγυάται άμεσα έξοδο στις αγορές και με βιώσιμους όρους, θα αντιστοιχεί στις θυσίες του λαού και στις δυνατότητες που ανοίγονται για την οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι, πολιτικοί λόγοι, οι οποίοι υπαγορεύουν την εξεύρεση μιας λύσης αποδεκτής από όλες τις πλευρές. «Είναι το κοινό μας συμφέρον και το αίσθημα αυτοσυντήρησης για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει το σύνολο των υποχρεώσεών της και διεκδικεί το ίδιο από την άλλη πλευρά. «Ζητάει καθαρή λύση για το χρέος για να διαβεί το κατώφλι της κρίσης και να βγει στις αγορές με αξιώσεις», ανέφερε και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της «καθαρής λύσης», λέγοντας ότι είναι εκείνη «που δεν θα δημιουργεί ή θα επιτείνει την ανασφάλεια στους επενδυτές, δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα προς το μέλλον» και εκείνη που «θα ανοίγει τον δρόμο για έξοδο στις αγορές χρήματος αρχικά με δοκιμαστικές εξόδους άμεσα και μετά τον Σεπτέμβριο του 2018 να μπορούμε να καλύψουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας στο σύνολό τους από τις αγορές».
Χαρακτήρισε, δε, «ηθικό αλλά και νομικό καθήκον» των εταίρων να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως είπε, και να γεφυρωθούν στο προσεχές διάστημα οι διαφορές μεταξύ των δανειστών και όλοι να καταλήξουν, όπως και η ΕΚΤ, σε εκτιμήσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Προσέδωσε, τέλος, χαρακτήρα εθνικής προσπάθειας στην κυβερνητική διεκδίκηση, λέγοντας ότι δεν αφορά το αφήγημα μιας κυβέρνησης, αλλά το μέλλον της χώρας, καθώς θα κριθεί το μέλλον της οικονομίας για τις επόμενες δεκαετίες και, ως εκ τούτου, θα πρέπει «να είμαστε προσεκτικοί, αποφασισμένοι αλλά και ενωμένοι απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο».
Με δεδομένο ότι το πλαίσιο που έθεσε χθες ο κ. Τσίπρας απέχει πολύ από ό,τι έχει διατυπωθεί μέχρι τώρα ως πρόταση από την πλευρά των εταίρων αλλά και από τις εκτιμήσεις που δημοσίως διατυπώνονται για τις δυνατότητες εξόδου στις αγορές, πληθαίνουν τα ερωτήματα αναφορικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας το αμέσως επόμενο διάστημα.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε χθες (Ρ/Σ Real) ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση η οποία δεν θα δίνει ξεκάθαρο δρόμο στην ελληνική οικονομία. «Αυτή είναι η βασική αρχή με την οποία προσερχόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό έχει γίνει κατανοητό εκ μέρους όλων των εταίρων μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ανησυχία στην Κ.Ο.
Πάντως, η παράταση της εκκρεμότητας και η αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης έχουν επιφέρει ανησυχία στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και ο προβληματισμός μεταφέρεται και προς το Μέγαρο Μαξίμου και προς την Κουμουνδούρου.
Οι βουλευτές γίνονται δέκτες δυσαρέσκειας από την πλευρά των πολιτών, διότι για την ώρα το μόνο σίγουρο είναι τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν στη Βουλή, αλλά και ανησυχίας για τις επιπτώσεις παράτασης της εκκρεμότητας στην οικονομία. Την κατάσταση επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο οι φόβοι που εκφράζονται για πιθανή επανάληψη όσων έγιναν το καλοκαίρι του 2015, με τα γνωστά αποτελέσματα.