Νέο «αγκάθι» με θεσμούς τα ΑΕΙ


Στο μικροσκόπιο των ...

θεσμών έχει τεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, με πρόθεση της κυβέρνησης να έρθει στη Βουλή σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από την πλευρά των θεσμών έχουν τεθεί προς την κυβέρνηση ερωτήματα αναφορικά με συγκεκριμένες παραμέτρους του νομοσχεδίου και ασκούνται πιέσεις για αλλαγές. 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση έχει διαμηνυθεί από την πλευρά των θεσμών ότι συγκεκριμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο θεωρούνται πισωγύρισμα σε σχέση με όσα έχουν γίνει στον χώρο της Παιδείας τα προηγούμενα χρόνια και έχει ζητηθεί να γίνουν οι ενδεδειγμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις.
Οι αλλαγές στην Παιδεία εξελίσσονται σε νέο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς, σε μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για αλλαγές σε σχέση με την εκπαίδευση συναντούν την αντίδραση των θεσμών. 
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στην παρούσα συγκυρία στο επίκεντρο της προσοχής των εταίρων έχουν μπει οι αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί στο θέμα των μεταπτυχιακών αλλά και το ζήτημα του ασύλου.
Για τα μεταπτυχιακά, στον πυρήνα της κυβερνητικής πρότασης βρίσκεται η καθιέρωση των τελών φοίτησης αντί διδάκτρων, η μείωση των αμοιβών που λαμβάνουν οι διδάσκοντες και η απαλλαγή του 40% των φοιτητών κάθε μεταπτυχιακού προγράμματος από τα τέλη φοίτησης. 
Για την κυβέρνηση η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται ως ένα από τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής, υπό την έννοια ότι θα δοθεί η δυνατότητα στους πιο αδύναμους οικονομικά φοιτητές να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά προγράμματα. 
Εντάσσεται, δε, στο πακέτο μέτρων ενίσχυσης του φιλολαϊκού προσήμου της κυβέρνησης, το οποίο προβάλλεται και ως αντιστάθμισμα στα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει και να υλοποιήσει στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων. Από την πλευρά των εταίρων εκφράζεται η άποψη ότι με τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα αποδυναμωθεί ο χαρακτήρας και η ανταγωνιστικότητα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων των ελληνικών πανεπιστημίων.
Αναφορικά με το θέμα του ασύλου, οι προτεινόμενες αλλαγές και η πρόβλεψη να υπάρχει απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου προκειμένου να μπορούν να παρέμβουν οι Αρχές για μικροαδικήματα εκλαμβάνονται ως σήμα ανοχής στην ανομία.
Τα ιδιωτικά
Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητήματα σχετικά με τον χώρο της Παιδείας βρίσκονται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Η λειτουργία των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων αποτέλεσε στο παρελθόν σημαντικό «αγκάθι», ενώ πολύ πρόσφατα, λίγες ημέρες μετά την ψήφιση της τελευταίας δέσμης μέτρων στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει τροπολογία, ζητώντας την κατάργηση ρύθμισης για τις απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Οι ενστάσεις των θεσμών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας έρχονται ως νέος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί διευρύνεται η ατζέντα των θεμάτων αντί να περιορίζεται, αλλά και γιατί οι ενστάσεις αφορούν ζητήματα που αγγίζουν ευαίσθητες ιδεολογικές χορδές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και παρεμβάσεις στην προσπάθεια αντιστάθμισης των μνημονιακών πολιτικών.
Έντυπη