Σφίγγει όλο και περισσότερο ο ...
κλοιός γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος δέχεται απανωτά χτυπήματα με αφορμή το σκάνδαλο σχετικά με τις ρωσικές επαφές που είχε ο ίδιος και το επιτελείο του. Ο ορισμός ανακριτή για την υπόθεση και ο σάλος που έχει προκληθεί γύρω από το FBI δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αποπομπή του αμερικανού Προέδρου, κάτι που θα γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ.
Το νέο χτύπημα ήρθε από δημοσίευμα του Reuters. Σύμφωνα με αυτό, ο Μάικλ Φλιν και άλλοι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ ήρθαν σε επαφή με ρώσους αξιωματούχους και άλλους με σχέσεις με το Κρεμλίνο σε τουλάχιστον 18 τηλεφωνικές επικοινωνίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διάρκεια των επτά τελευταίων μηνών της κούρσας για την προεδρία του 2016, δήλωσαν στο Reuters νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ που γνωρίζουν για τις ανταλλαγές αυτές.
Αυτές οι επαφές, που δεν είχαν έως τώρα αποκαλυφθεί, αποτελούν μέρος του αρχείου που εξετάζεται τώρα από το FBI και ερευνητές του Κογκρέσου οι οποίοι διεξάγουν έρευνες για ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και ενδεχόμενες επαφές ανάμεσα στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία.
Έξι από τις μη αποκαλυφθείσες μέχρι τώρα επαφές, που περιγράφηκαν στο Reuters ήταν τηλεφωνικές επικοινωνίες ανάμεσα στον ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ Σεργκέι Κισλιάκ και συμβούλους του Τραμπ, περιλαμβανομένου του Φλιν, του πρώτου συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Τραμπ, είπαν τρεις νυν και πρώην αξιωματούχοι.
Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Φλιν και τον Κισλιάκ επιταχύνθηκαν μετά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, καθώς συζητούσαν τη δημουργία ενός διαύλου επικοινωνίας ανάμεσα στον Τραμπ και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που θα παρέκαμπτε την αμερικανική γραφειοκρατία των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας, την οποία αμφότερες οι πλευρές θεωρούσαν εχθρική όσον αφορά τη βελτίωση των σχέσεων, είπαν τέσσερις νυν αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
Τον Ιανουάριο, ο Λευκός Οίκος του Τραμπ αρχικά αρνήθηκε οποιεσδήποτε επαφές με ρώσους αξιωματούχους στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016. Ο Λευκός Οίκος και σύμβουλοι της εκστρατείας επιβεβαίωσαν στη συνέχεια τέσσερις συναντήσεις ανάμεσα στον Κισλιάκ και συμβούλους του Τραμπ στη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τα πρόσωπα που περιέγραψαν τις επαφές στο Reuters είπαν πως δεν βρήκαν στοιχεία αδικοπραγίας ή συνέργειας ανάμεσα στην εκστρατεία και τη Ρωσία στις επικοινωνίες που έχουν εξετάσει μέχρι τώρα. Όμως η αποκάλυψη μπορεί να αυξήσει την πίεση που δέχονται ο Τραμπ και οι συνεργάτες του για να παράσχουν στο FBI και το Κογκρέσο έναν πλήρη κατάλογο των επαφών με ρώσους αξιωματούχους και άλλους που έχουν σχέσεις με το Κρεμλίνο στη διάρκεια των εκλογών του 2016 και αμέσως μετά απ' αυτές.
Ο Λευκός Οικος δεν απάντησε σε αιτήματα για κάποιο σχόλιο. Ο δικηγόρος του Φλιν αρνήθηκε να σχολιάσει. Στη Μόσχα, αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τις επαφές και παρέπεμψε στο Ρόιτερς και την κυβέρνηση Τραμπ.
Σε χωριστή επικοινωνία, εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε τις καθημερινές επαφές μας με τοπικούς συνομιλητές».
Οι 18 τηλεφωνικές επικοινωνίες και ηλεκτρονικά μηνύματα έλαβαν χώρα ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Νοέμβριο 2016 ενώ χάκερ είχαν αποδυθεί σ' αυτό που αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμπέραναν τον Ιανουάριο πως αποτελούσε τμήμα μιας εκστρατείας του Κρεμλίνου για να απαξιώσει τις εκλογές και να επηρεάσει το αποτέλεσμά τους υπέρ του Τραμπ και σε βάρος της υποψήφιας των Δημοκρατικών και πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
Οι συνομιλίες αυτές επικεντρώθηκαν στην αποκατάσταση των αμερικανορωσικών οικονομικών σχέσεων, οι οποίες είχαν ενταθεί από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα, στη συνεργασία στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στη συγκράτηση της Κίνας, δήλωσαν οι πηγές.
Μέλη των επιτροπών της Γερουσίας και της Βουλής, που είναι αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών, πήγαν στη CIA και την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) για να εξετάσουν απομαγνητοφωνήσεις και άλλα έγγραφα σχετικά με τις επαφές ανάμεσα σε συμβούλους και συνεργάτες της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και ρώσους αξιωματούχους και άλλους με σχέσεις με τον Πούτιν, είπαν στο Ρόιτερς πρόσωπα που έχουν γνώση των ερευνών αυτών.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως διόρισε τον πρώην διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μιούλερ σε θέση ειδικού εισαγγελέα για να ερευνήσει τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στην αμερικανική προεδρική εκστατεία και την ενδεχόμενη συνέργεια ανάμεσα στην εκστρατεία του Τραμπ και τη Ρωσία. Ο Μιούλερ θα αναλάβει τώρα την έρευνα του FBI που άρχισε τον περασμένο Ιούλιο. Ο Τραμπ και συνεργάτες του έχουν επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε συνέργεια με τη Ρωσία.
Επιπλέον των έξι τηλεφωνημάτων στα οποία εμπλέκεται ο Κισλιάκ, οι επικοινωνίες που περιγράφηκαν στο Ρόιτερς αφορούν άλλες 12 τηλεφωνικές επικοινωνίες, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικά μηνύματα κειμένου που ανταλλάχθηκαν ανάμεσα σε ρώσους αξιωματούχους ή πρόσωπα που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στον Πούτιν και σε συμβούλους της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.
Μία από τις επαφές αυτές έγινε από τον Βίκτορ Μεντβέντσουκ, έναν ουκρανό ολιγάρχη και πολιτικό, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που έχει λεπτομερή γνώση της επικονωνίας αυτής και με άλλα δύο που γνωρίζουν το θέμα.
Δεν είναι σαφές με ποιον από την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ βρισκόταν σε επαφή ο Μεντβέντσουκ, αλλά τα θέματα περιλάμβαναν την αμερικανορωσική συνεργασία, δήλωσαν οι πηγές. Ο Πούτιν είναι ο νονός της κόρης του Μεντβέντσουκ.
Σε email που έστειλε στο Reuters, ο Μεντβέντσουκ αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε επαφή με οποιονδήποτε στην εκστρατεία του Τραμπ.
Στις συνομιλίες που έγιναν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ρώσοι αξιωματούχοι υπογράμμισαν πως έχουν μια πραγματιστική, επιχειρηματικού τύπου προσέγγιση και τόνισαν σε συνεργάτες του Τραμπ ότι θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνίες επικεντρώνοντας σε κοινά οικονομικά και άλλα συμφέρονται και αφήνοντας κατά μέρος τα επίμαχα ζητήματα, δήλωσαν οι πηγές.
Βετεράνοι προηγούμενων προεκλογικών εκστρατειών δήλωσαν πως κάποιες επαφές με ξένους αξιωματούχους στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας δεν είναι ασυνήθιστες, όμως ο αριθμός των επαφών ανάμεσα σε συνεργάτες του Τραμπ και ρώσους αξιωματούχους και άλλους με σχέσεις με τον Πούτιν ήταν ασυνήθιστα μεγάλος.
«Είναι σπάνιο να έχουμε τόσα πολλά τηλεφωνήματα σε ξένους αξιωματούχους, ιδιαίτερα μιας χώρας την οποία θεωρούμε αντίπαλο ή εχθρική δύναμη», δήλωσε στο Reuters ο Ρίτσαρντ Άρμιτατζ, Ρεπουμπλικανός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών.
Εκτός των Μεντβέντσουκ και Κισλιάκ, οι ταυτότητες των άλλων προσώπων που συνδέονται με τον Πούτιν και συμμετείχαν στις επαφές παραμένει διαβαθμισμένος και τα ονόματα των συμβούλων του Τραμπ, πλην του Φλιν, έχουν διαγραφεί στις εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών για τις επαφές εξαιτίας της προστασίας της ιδιωτικότητάς τους που προβλέπεται από τον νόμο γι' αυτούς ως αμερικανούς πολίτες. Ωστόσο αξιωματούχοι μπορούν να ζητήσουν τα ονόματα αυτά να αποκαλυφθούν.