Του Θάνου Τζήμερου
Τυπικό παράδειγμα του ...
πώς η αριστερή προπαγάνδα κατασκευάζει μύθους και τους πουλάει για ιστορία είναι η σύνδεση του 8ώρου με την απεργία στο Σικάγο το 1886.
Η καθιέρωση του 8ωρου είναι μια ιστορία διεκδικήσεων που ξεκίνησε στην Αγγλία και στις ΗΠΑ από το 1829, άρχισε να τελεσφορεί από 1867 (όταν το καθιέρωσε η πολιτεία του Ιλλινόις), το 1868 όταν το καθιέρωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους και ουσιαστικά τέλειωσε ΜΟΝΟ στον δυτικό κόσμο τη δεκαετία του 1950, όταν όλοι πια οι εργαζόμενοι σε οποιονδήποτε τομέα δούλευαν 8 ώρες τη μέρα.
Όλα αυτά τα χρόνια στο 8ωρο μπαίναν σιγά σιγά όλο και περισσότεροι κλάδοι, διότι κάθε συντεχνία είχε τις δικές της συνθήκες εργασίας. Στην Ευρώπη η Ισπανία ήταν το πρώτο κράτος που καθιέρωσε 8ωρο για ολους τους εργαζόμενους το 1919.
Στην Ελλάδα το καθιέρωσε ως καθολικό πλαίσιο εργασίας ο Μεταξάς. (Φυσικά στη Σοβιετική Ένωση το 8ωρο ούτε ως όνειρο δεν το έβλεπαν οι - σταχανοβίτες με το ζόρι - σύντροφοι! Για συνδικαλισμό, ούτε το συζητάμε!)
Η διαδήλωση του 1886 στο Σικάγο είχε ως συνθήμά της το 8ωρο αλλά δεν είχε κανένα αποτέλεσμα! Απολύτως κανένα! Τίποτε δεν θεσπίσθηκε εξαιτίας της ή κατόπιν αυτής. Ακόμα και οι θάνατοι που έχουν συνδεθεί με την διαδήλωση συνέβησαν σε ταραχές την 3η και 4η Μαΐου, όταν αναρχοσοσιαλιστές συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς, πέταξαν χειροβομβίδα εναντίον τους και άρχισαν να τους πυροβολούν. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν και το τέλος των εχθροπραξιών βρήκε 7 αστυνομικούς νεκρούς και 4 πολίτες.
Το σενάριο όμως της εργατικής Πρωτομαγιάς είχε όλα τα υλικά που χρειαζόταν η αριστερή προπαγάνδα: απεργία, διαδήλωση, συμπλοκές, νεκρούς, φιλολαϊκό αίτημα. Τα "έδεσε" και τα πουλάει μια χαρά στο πόπολο ως λαϊκές κατακτήσεις - αυτό που μαθαίνει ιστορία διαβάζοντας "Αυγή", "Χωνί"και "Ριζοσπάστη".
Η Πρωτομαγιά λοιπόν δεν είναι ούτε αργία ούτε απεργία.
Είναι ακόμα μια αριστερή απάτη.