Aρνητικά μηνύματα στέλνει ...
στους επενδυτές η αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η βουλευτική τροπολογία περιελήφθη στο νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, για το οποίο σήμερα γίνεται ονομαστική ψηφοφορία.
Στόχος της προωθούμενης ρύθμισης είναι οι επενδυτές να μην φορτώνονται «αμαρτίες» του παρελθόντος, για τις οποίες δεν έχουν καμία ευθύνη. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση, «χωρίς την ύπαρξη ανάλογης διάταξης, κάθε επενδυτική δραστηριότητα θα διατρέχει κίνδυνο καταλογισμού ποινών και πληρωμής χρηματικών ποσών ανυπολόγιστου ύψους για αδικήματα που έχουν διαπράξει άλλα πρόσωπα».
Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως «η προτεινόμενη διάταξη έχει σκοπό τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς και ανωνύμων εταιρειών και πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο και συνδεδεμένων με αυτά εταιρειών στις περιπτώσεις που μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων τους στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, εξυγιάνσεων και ειδικών εκκαθαρίσεων, καταλογίζονται σε βάρος της εταιρείας οι εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας εφόσον κατά τη διάρκεια του εκάστοτε διαγωνισμού δεν είχε γνωστοποιηθεί η με οποιοδήποτε τρόπο εκκρεμούσα παράβαση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές ώστε να έχουν πλήρη γνώση των κινδύνους που αναλαμβάνουν».
Ερωτηματικά
Ωστόσο ερωτηματικά προκάλεσε η στάση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Οι αντιδράσεις που υπήρξαν στην τροπολογία προκάλεσαν έκπληξη και πολλά σχόλια, με δεδομένο πως η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει πως είναι υπέρ των επενδύσεων στη χώρα. Έκπληξη υπήρξε και για τη στάση που τήρησαν βουλευτές της Δημοκρατική Συμπαράταξης στο θέμα αυτό και τα μηνύματα που στέλνονται στους επενδυτές με τα όσα ειπώθηκαν. Το παράδοξο είναι πως οι αντιδράσεις αυτές έρχονται τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν πως χρειάζονται επενδύσεις για να «κινηθεί» η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ωστόσο βουλευτές της αντιπολίτευσης με τη στάση τους έστειλαν εντελώς αντίθετα μηνύματα.
Η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επεσήμανε στη Βουλή ότι με την τροπολογία οι κυρίως υπαίτιοι δεν απαλλάσσονται των ευθυνών τους. Εξήγησε ότι ουσιαστικά δεν κηρύσσονται αλληλέγγυα συνυπεύθυνα με τους κύριους υπαίτιους, νομικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση ότι την ημερομηνία μεταβίβασης μετοχών δεν είχαν κοινοποιηθεί καταλογιστικές πράξεις και δεν είχε γνωστοποιηθεί η εκκρεμότητα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές κατά το στάδιο της διενέργειας διαγωνισμού για τη μεταβίβαση αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Από την πλευρά του ο υπογράφων βουλευτής Δ. Δημητριάδης τόνισε ότι η τροπολογία που προτείνει δεν έχει χαριστικό χαρακτήρα και καταλόγισε «τερατολογία» στην αντιπολίτευση. «Η ρύθμιση επιχειρεί να δώσει λύση σε νέους επενδυτές απέναντι σε ευθύνες που δεν έχουν οι ίδιοι αλλά οι προηγούμενοι» είπε ο βουλευτής και σημείωσε ότι οι υπεύθυνοι δεν απαλλάσσονται των ποινικών ευθυνών τους.