Κυβέρνηση: Δύο μνημόνια για συνολική συμφωνία στις 22 Μαΐου


«Επιδιώκουμε μια ...


ουσιαστική και βιώσιμη λύση, που θα ορίζει συγκεκριμένα μεσοπρόθεσμα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους. 

Σταθερή μας θέση παραμένει η ανάγκη να προσδιοριστούν όσο το δυνατόν χαμηλότερα πλεονάσματα πέραν του 2018», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη. 

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, στις 25 Απριλίου. 
Στη συνέχεια θα γραφτούν τα κείμενα, δηλαδή το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου συνεννόησης, αλλά και του μνημονίου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ακολούθως, στις 22 Μαΐου, θα διενεργηθεί το Eurogroup που θα βάλει και την τελική σφραγίδα στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Στόχος είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στις αρχές Μαΐου και μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου να έχει ψηφιστεί το σύνολο των προαπαιτουμένων» τόνισε. 

Ερωτηθείς σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, ότι δεν είναι κάτι που επιζητεί μόνον η ελληνική κυβέρνηση. Είναι κάτι που έχει θέσει ως προϋπόθεση το ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, είναι απαραίτητα προκειμένου το Ταμείο να μπορέσει να διενεργήσει τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα, κάτι που αποτελεί καταστατική υποχρέωση του Ταμείου για να μπορεί να συμμετέχει σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως, από την άλλη πλευρά η Γερμανία και η Ολλανδία, έχουν θέσει ως προϋπόθεση για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ. 

«Για να κουμπώσουν όλα αυτά απαιτείται συνολική συμφωνία» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και εκτίμησε ότι «τα πράγματα έχουν μπει σε ένα δρόμο, ώστε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου να έχουμε τη συμφωνία εκείνη που θα δημιουργήσει τον καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία και θα οδηγήσει και στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Άλλο σενάριο δεν υπάρχει, ούτε για την ελληνική κυβέρνηση, ούτε και για τους θεσμούς» σημείωσε με έμφαση. 

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το χρέος κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, απήντησε, πως στη Σύνοδο αυτή δεν λαμβάνονται αποφάσεις που να δεσμεύουν και πως αυτές λαμβάνονται στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. 

«Αυτό που θα γίνει, θα είναι να ανοίξει η αντζέντα και το θέμα της ρύθμισης του χρέους» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία στο γενικό πλαίσιο. 
«Αυτό που χρειάζεται τώρα, είναι ένας τόσο γενικός προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων που να καλύπτει το ΔΝΤ, αλλά και να μη δημιουργεί πρόβλημα στη Γερμανία εν όψει εκλογών» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος. 
Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης της χώρας από το ΔΝΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι συζητείται ένα πρόγραμμα μικρής χρηματοδότησης, διάρκειας ενός χρόνου, που θα λήξει ταυτόχρονα με το πρόγραμμα του ESM.

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο ενδεχόμενο να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, πριν τις 22 του Μαΐου, είπε πως «βάσει χρονοδιαγραμμάτων εκτιμά πως δεν θα έχουμε προλάβει να έχουμε κάνει τα βήματα που απαιτούνται για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν το προγραμματισμένο για τις 22 Μαΐου, Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Νίκου Ξυδάκη για ανασχηματισμό, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε πως ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα του πρωθυπουργού και πρόσθεσε πως δεν θέλει να κάνει κανένα άλλο σχόλιο σε σχέση με τη συγκεκριμένη δήλωση. 

Απαντώντας σε σχετική με την κριτική που ασκείται από τη ΝΔ, σε ό,τι αφορά την κατανομή της υπεραπόδοσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε, ότι «η ΝΔ δεν πρέπει να ξεχνά ότι είχε συμφωνήσει το 2012 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% για το 2016 και επομένως δεν μπορεί να κάνει κριτική για το γεγονός ότι όχι μόνο καταφέραμε να μειώσουμε το στόχο, αλλά και να έχουμε τη δυνατότητα να οδηγήσουμε την ελληνική οικονομία σε υπεραπόδοση. Είναι κάτι που η ΝΔ δεν πέτυχε ποτέ, ούτε υπήρχε η περίπτωση να πετύχει, καθώς είχε οικοδομήσει τις κοινωνικές της συναινέσεις στην διευκόλυνση της μεγάλης φοροδιαφυγής. Είναι ακριβώς αυτό το σημείο το οποίο έχει αλλάξει με τη σημερινή κυβέρνηση. 

Σε ό,τι αφορά την κατανομή της υπεραπόδοσης, αυτή ρυθμίζεται από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, όπου προβλέπονται τα ποσοστά που θα πάνε σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκείνα που θα κατευθυνθούν προς την ενίσχυση πολιτικών ανάπτυξης».