Με τεχνητή πόλωση ξορκίζουν τον φόβο της κάλπης

Το Μαξίμου επιχειρεί να ...

δώσει τον «μουντζούρη» στη ΝΔ και εξαπολύει ευθείες βολές εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να μεταφέρει το πολιτικό πρόβλημα στην αντιπολίτευση, πρωτίστως στη ΝΔ, και να συσπειρώσει το δικό της στρατόπεδο, ως αντίδοτο στον φόβο των επώδυνων μέτρων, επιχειρεί η κυβέρνηση.

Όσο η ώρα της αλήθειας στη Βουλή και ο λογαριασμός μιας συμφωνίας πλησιάζουν τόσο περισσότερο το κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλαμβάνεται το δύσκολο έργο που έχει να πείσει τους βουλευτές και την κοινωνία για τις αποφάσεις τις οποίες καλείται να συνυπογράψει.

Με αυτό τον στόχο ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις Σαπέν - Σόιμπλε για την ανάγκη να δεσμευτεί και η αντιπολίτευση για την εφαρμογή μιας συμφωνίας, η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει το σενάριο της αναζήτησης μιας αυξημένης πλειοψηφίας 180 βουλευτών στη Βουλή, διατρανώνοντας τη βεβαιότητά της για τη συνοχή των 153 της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, κλιμακώνει την επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι υπονομεύει την πορεία της διαπραγμάτευσης ούσα «πρόθυμη για όλα» απέναντι στους δανειστές. Επιπλέον, εξαπολύει βολές και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για «τζάμπα μαγκιές», εντείνοντας και την τεχνητή πόλωση που επιδιώκεται με βασικό όχημα και τις προαναγγελθείσες Εξεταστικές Επιτροπές.

ΔΥΟ ΜΗΝΥΜΑΤΑ. Ειδικά για την προοπτική δέσμευσης της αντιπολίτευσης απέναντι στα μέτρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μηνύματα με αποδέκτες σε εσωτερικό και εξωτερικό. Στο εσωτερικό απευθύνεται στη ΝΔ, η οποία εξακολουθεί να βλέπει μεθόδευση του Μαξίμου πίσω από τα σενάρια συνυπογραφής. Το Μαξίμου κινείται με εμφανή στόχο να πετάξει από πάνω του τον «μουντζούρη» των ευθυνών. Ταυτόχρονα αποδέκτες είναι και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν την πρόταση ψήφισης των μέτρων από αυξημένη πλειοψηφία (όπως ο Νίκος Φίλης και ο Πάνος Σκουρλέτης).

Ο έτερος αποδέκτης είναι οι δανειστές. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι «δεν δικαιούνται να έχουν λόγο επί του ελληνικού Συντάγματος», προειδοποιώντας έτσι ότι δεν θα υποκύψει σε τυχόν πιέσεις για ψήφιση των μέτρων από αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μολαταύτα, την ίδια ώρα, δείχνει τον δρόμο στις κεντρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο ΔΝΤ να ζητήσουν τη συναίνεση της ΝΔ με άλλο τρόπο. Πώς; Ενδεχομένως με μια επιστολή προθέσεων όπως είχε συμβεί στο τέλος του 2011 με τον Αντώνη Σαμαρά επί κυβέρνησης Παπαδήμου. «Το τι θα ζητήσει το ΔΝΤ από τη ΝΔ είναι ζήτημα του ΔΝΤ και της ΝΔ και δεν έχει καμία νομική συνέπεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ερωτηθείς για το ζήτημα.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση διακατέχεται από αγωνία να κλείσει την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό κατανοώντας πλέον ότι έχει χάσει πολύτιμο χρόνο, ενώ ξορκίζει (δημοσίως τουλάχιστον) τα σενάρια μετάθεσης πληρωμών ή εκκρεμότητας ώς το φθινόπωρο. Επιπλέον διαχωρίζει ευκρινώς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ, δείχνοντας αποκλειστικά προς την πλευρά του Ταμείου για την κωλυσιεργία στη διαπραγμάτευση.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα για συμπερίληψη μιας υποσημείωσης ως προς τα εργασιακά στη διακήρυξη της Ρώμης για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση χαμηλώνει ελαφρώς τους τόνους αποδεχόμενη ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δεσμευτικό, αλλά έχει μόνο πολιτική ισχύ. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ως εξαιρετικά θετική για την Ελλάδα την τοποθέτηση Ντεϊσελμπλούμ για τα εργασιακά και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ωστόσο χαρακτηρίζει «εντελώς άστοχες» τις δηλώσεις του για τον ευρωπαϊκό Νότο, χωρίς να ζητεί την παραίτησή του.
  
ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Σε γενικές γραμμές η κυβέρνηση καλλιεργεί προσδοκίες ότι η αναβίωση του Brussels Group μπορεί να έχει εκ διαμέτρου αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό του 2015. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε χθες ότι ήταν «πρόταση της Αθήνας που αποδέχθηκαν οι θεσμοί» η παραμονή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας στη βελγική πρωτεύουσα, ενώ η προσθήκη στην ομήγυρη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας δείχνει - σύμφωνα με τον ίδιο - ότι οι διαφορές γεφυρώνονται σε όλα τα ζητήματα.

Ειδικότερα, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία «ει δυνατόν εντός του Απριλίου», η οποία θα περιλαμβάνει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και την οριοθέτηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Απέφυγε πάντως να μιλήσει για ορόσημα, πόσω μάλλον για το άτυπο Eurogroup στις 7 Απριλίου, κάνοντας λόγο απλώς για ένα «παράθυρο ευκαιρίας». Τόνισε εξάλλου ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η τεχνική συμφωνία να έχει κλείσει πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ ώστε το Ταμείο να αποφασίσει ανεξάρτητα τη στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα και η Γερμανία «να βρεθεί προ των ευθυνών της».
  
«ΥΠΟΒΟΛΕΙΣ...». Από την πλευρά της, η ΝΔ κινείται αταλάντευτα και συντεταγμένα στη γραμμή «δεν ψηφίζουμε και δεν συνυπογράφουμε ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα», αφού οι δηλώσεις Σαπέν - Σόιμπλε δεν άλλαξαν τον σχεδιασμό της Πειραιώς. Αντιθέτως, ενίσχυσαν την επιμονή της στη σκληρή τακτική, καθώς στη ΝΔ εκτιμούν πως η κυβέρνηση είναι που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και γι' αυτό επιχειρεί να εκβιάσει την αξιωματική αντιπολίτευση. Εξακολουθούν επίσης να βλέπουν «υποβολείς του Μαξίμου» πίσω από την πρόταση για συναίνεση, ενώ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν «δεκανίκι της κυβέρνησης».

Σ' αυτό το μήκος κύματος κινήθηκαν και γαλάζια στελέχη σε δημόσιες παρεμβάσεις τους. «Η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει δημοσιονομικά μέτρα ή αντίμετρα καθώς το έχει ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «δεν θα ξεπλύνουμε τα λάθη της κυβέρνησης, ψηφίζοντας τα νέα μέτρα που έρχονται λόγω των αποτυχιών της και φέρουν την υπογραφή Τσίπρα - Καμμένου».

Από την Πειραιώς διαμηνύουν ότι το μόνο που μπορεί να περιμένουν κυβέρνηση και δανειστές είναι η προφορική διαβεβαίωση ότι η ΝΔ δεν θα αμφισβητήσει νομοθετημένα μέτρα, παραπέμποντας και στις πρόσφατες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η ΝΔ δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ και το κράτος έχει συνέχεια».


«Τα δύσκολα είναι μπροστά»

Εμμεση αναφορά στις δηλώσεις Ντεϊσελμπλούμ για τον ευρωπαϊκό Νότο έκανε ο Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με τον γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο Μαξίμου.
«Το δίλημμα που έχουμε είναι σαφές: Ή θα επαναδιεκδικήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο και το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης ή θα αναπαράγουμε διαιρέσεις, ρατσιστικά στερεότυπα – που δυστυχώς τελευταία ακούγονται και από επίσημα χείλη – και θα οδηγούμαστε με μια ανακυκλούμενη εσωστρέφεια και σε μια ανακυκλούμενη κρίση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι η Ελλάσα επιλέγει την πρώτη εκδοχή.
Από την πλευρά του ο γερμανός επίσημος έκανε λόγο για δουλειά που χρειάζεται από όλες τις πλευρές, προκειμένου η συμφωνία να κλείσει τον Απρίλιο. Τόνισε, ωστόσο, ότι τα δύσκολα είναι μπροστά: «Δεν θέλουμε να έχουμε ένα neverending story, μια ιστορία που ποτέ δεν θα φτάσει σε ένα τέλος, γι’ αυτό θα ήταν καλό να καταβάλουμε την προσπάθειά μας ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε μια λύση. Κι αυτό που μένει να πραγματοποιηθεί ακόμα είναι αρκετά δύσκολο», σημείωσε.

* Το βράδυ Τσίπρας και Γκάμπριελ, συνοδευόμενοι από υπουργούς και στενούς τους συνεργάτες, συνέφαγαν στο «Βαρούλκο», προτού συνεχίσουν για ποτό σε μπαρ του κέντρου της Αθήνας.