Η τρόικα απαιτεί: Μέτρα 3,6 δισ. και αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ


Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
Χαρτί και μολύβι για τις ...

περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις έχουν βγάλει, κυβέρνηση και δανειστές καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου και στο πακέτο των αντισταθμιστικών μέτρων, που διαπραγματεύεται η Αθήνα. 
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι Θεσμοί είναι πιθανόν να αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες, και οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν εξ αποστάσεως, χωρίς να αποκλείεται να επιστρέψουν στην Αθήνα μετά. Επί του παρόντος μέτρα και αντίμετρα παραπέμπονται σήμερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και η συζήτηση σε επίπεδο υπουργών δεν αναμένεται να επαναληφθεί πριν από αύριο.
«Παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας, ορισμένα μέτρα είναι σε πολύ καλό δρόμο, σε κάποια άλλα ζητούν τεχνικές λεπτομέρειες, σε κάποια άλλα διαφωνούν», δήλωνε χθες κυβερνητικό στέλεχος μετά την περίπου, τετράωρη, σύσκεψη που είχαν με τους Θεσμούς, ο Ευκλ. Τσακαλώτος, ο Γ. Χουλιαράκης και η Ε. Αχτσιόγλου.
Σενάριο για αφορολόγητο
 Όλα τα θέματα, παραπέμπονται από σήμερα στα τεχνικά κλιμάκια, ενώ στο τραπέζι παραμένει η απαίτηση των πιστωτών να νομοθετηθούν προκαταβολικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, μέσω περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο και τα οποία θα αφορούν, καταρχήν, στη διετία 2019 - 2020. Οι δανειστές επιμένουν στη μείωση του αφορολόγητου στα επίπεδα των 5.900 ευρώ από 8.636 ευρώ που ισχύει σήμερα, για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες χωρίς παιδιά.
Παράλληλα εξετάζεται η μείωση του πρώτου συντελεστή 22% της φορολογικής κλίμακας, στην περιοχή 10% - 12%, ο οποίος όμως θα ισχύει για εισοδήματα περίπου 8.500 ευρώ, αντί 20.000 ευρώ, σήμερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως για ένα μισθωτό με ετήσιο εισόδημα 8.000 ευρώ η επιβάρυνση θα κυμαίνεται μεταξύ 210 ? 252 ευρώ ανάλογα με το ύψος του συντελεστή. Οι αλλαγές στο αφορολόγητο θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2019.
Ενστάσεις 
Ενστάσεις φέρονται να διατυπώνουν οι Θεσμοί στο πεδίο των αντισταθμιστικών μέτρων. Η κυβέρνηση προτείνει μείωση έως 35% στον ΕΝΦΙΑ, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, την ηλεκτρική ενέργεια και τις μεταφορές. Από την πλευρά τους οι πιστωτές φέρονται να επιμένουν σε μειώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων καταρχήν για τις επιχειρήσεις με μείωση του φορολογικού συντελεστή που σήμερα είναι 29%, αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα με μείωση του ανώτατου συντελεστή 45%.
Μεγάλο ερώτημα παραμένει και το ύψος των νέων περικοπών. Κυβερνητική πηγή διατηρούσε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο οι τελικές απαιτήσεις των Θεσμών να αποδειχθούν τελικά μικρότερες, παραπέμποντας στην επισήμανση του ΔΝΤ, στην τελευταία έκθεση ότι οι προβλέψεις και οι απαιτήσεις του Ταμείου δεν έχουν ενσωματώσει τα δημοσιονομικά στοιχεία, μετά τον Νοέμβριο. «Αυτή η συζήτηση θέλει χαρτί και μολύβι», ανέφερε η πηγή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντική παράμετρος το μέγεθος του κενού για τα επόμενα χρόνια.
Ενέργεια 
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης είναι πολύ πιθανόν να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για τα ενεργειακά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές ζήτησαν να συναντηθούν με εκπροσώπους της ΔΕΗ για το ζήτημα των δημοπρασιών ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ), που παραμένει ανοικτό, ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών.
Σήμερα εν τω μεταξύ αναμένονται διαπραγματεύσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.