Του Γιώργου Μανέττα
Μια τεράστια ευκαιρία για την ...
ελληνική παραγωγή και τη χώρα συνολικά χάθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Η επικύρωση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά εκτιμάται πως βάζει ταφόπλακα στις προοπτικές της φέτας στο εξωτερικό, καθώς αφήνει απροστάτευτο ίσως το πιο εμβληματικό ελληνικό προϊόν στις φθηνές απομιμήσεις που κατακλύζουν τη διεθνή αγορά.
Και αυτό στη χειρότερη δυνατή στιγμή για τους Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι αγωνίζονται να τονώσουν τις εξαγωγές τους, για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την παρατεταμένη κάμψη στο εσωτερικό της χώρας.
Πολλοί πλέον φοβούνται πως η εξαίρεση της φέτας από το καθεστώς προστασίας που διέπει τα προϊόντα ΠΟΠ και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου θα ασκήσει ασφυκτικές πιέσεις στις πωλήσεις του ελληνικού προϊόντος όχι μόνο στον Καναδά αλλά και στις Τρίτες Χώρες, καθώς πλέον οι ανταγωνιστές θα μπορούν ελεύθερα και χωρίς κανένα νομικό κώλυμα να διαθέσουν τις φθηνές απομιμήσεις τους.
Ήδη, η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ακόμη και οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τυριών μετά την εξαγωγή, αλλάζουν τη νόμιμη επισήμανση με νέες ετικέτες που αναγράφουν τον όρο φέτα και έχουν σύμβολα ελληνικά σε χώρες που δεν έχουν περιορισμούς στις χρήσεις των όρων. Ανησυχία υπάρχει και για τις τιμές, οι οποίες είναι ήδη κατώτερες της πραγματικής αξίας και της ποιότητας της ελληνικής φέτας.
Μάλιστα, παράγοντες της γαλακτοβιομηχανίας που μίλησαν στην «Η» επισημαίνουν πως οι τιμές που απολαμβάνει σήμερα ο Έλληνας τυροκόμος εξάγοντας τη φέτα είναι σημαντικά χαμηλότερες ακόμη από αυτές της ελληνικής αγοράς παρά το σαφώς μεγαλύτερο μεταφορικό κόστος. Υπολογίζεται πως η μέση τιμή είναι στα 5,9 ευρώ/κιλο ενώ σε πολλές περιπτώσεις υποχωρεί και κάτω των 5 ευρώ το κιλό! Ο λόγος που η φέτα καταλήγει να πωλείται στην κυριολεξία όσο όσο στο εξωτερικό, όπως λένε οι Έλληνες παραγωγοί είναι ότι οι εξαγωγές αποτελούν αναγκαστική διέξοδο στη συρρίκνωση της εγχώριας αγοράς.
«Δεν μπήκε τάξη στο χάος»
«Περιμέναμε πως οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις Τρίτες Χώρες θα έθεταν κανόνες και θα δημιουργούσαν νέες προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα. Δυστυχώς, υπάρχει μια σκανδαλώδης αδικία σε βάρος της χώρας μας», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
«Περιμέναμε πως οι εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τις Τρίτες Χώρες θα έθεταν κανόνες και θα δημιουργούσαν νέες προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα. Δυστυχώς, υπάρχει μια σκανδαλώδης αδικία σε βάρος της χώρας μας», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.
Ο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος εκτιμά πως αυτή η συμφωνία θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και θα κάνει ακόμη πιο χαώδη την κατάσταση σε βάρος των ελληνικών προϊόντων.
«Το γεγονός πως οι οι ανταγωνιστές μας θα μπορούν να πωλούν φέτα και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου, σε αγορές εκτός Ε.Ε. θα πλήξει τη διαπραγματευτική μας δύναμη. Πλέον, θα εκβιαζόμαστε συνέχεια από τους λιανέμπορους για να μειώσουμε και άλλο τις τιμές μας, με το επιχείρημα ότι μπορούν να αγοράσουν χωρίς πρόβλημα φθηνότερα προϊόντα που θα φέρουν τον όρο φέτα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα, τονίζοντας πως οι διαβεβαιώσεις που έλαβε η ελληνική πλευρά περί επανεξέτασης της υπόθεσης ύστερα από πέντε χρόνια είναι χωρίς αντίκρισμα, αφού δόθηκαν προφορικά. «Αφού δεν μπορέσαμε τώρα να κατοχυρώσουμε την προστασία της φέτας, αμφιβάλλω εάν θα μπορέσουμε να το κάνουμε εκείνη τη στιγμή. Δυστυχώς χάσαμε μια τεράστια ευκαιρία για ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Πικρία υπάρχει και για τη στάση των ευρωβουλευτών, οι οποίοι άφησαν να λάβει χώρα μια τέτοια μεγάλη αδικία και δεν αντιτάχθηκαν στην επιλεκτική χρήση του κοινοτικού δικαίου. «Κανείς δεν τόλμησε να εξαιρέσει το ροκφόρ και να το αφήσει απροστάτευτο. Η Γαλλία σε μια τέτοια περίπτωση θα έκανε πόλεμο», λέει με έμφαση ο κ. Αποστολόπουλος.
Ελέω κάμψης στην εγχώρια αγορά
Στο εξωτερικό η μισή ελληνική παραγωγή
Στο εξωτερικό η μισή ελληνική παραγωγή
Η ανησυχία που υπάρχει στους κύκλους των Ελλήνων παραγωγών από την επικύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. - Καναδά γίνεται πιο εύκολα κατανοητή, εάν δει κανείς τη βαρύτητα που έχουν χρόνο με τον χρόνο στις πωλήσεις τους. Υπολογίζεται πως σχεδόν η μισή ελληνική παραγωγή φέτας εξάγεται στο εξωτερικό και ειδικότερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες απορροφούν τη «μερίδα του λέοντος» σε ποσοστό 87%, με διαρκώς ανοδικές τάσεις.
Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Αποστολόπουλος παρά την ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών, η συνολική εμπορική της αποτίμηση δεν είναι καθόλου καλή. «Οι εξαγωγές γίνονται πάντοτε γιατί ένα προϊόν απολαμβάνει καλύτερες τιμές από την εγχώρια αγορά. Δυστυχώς εδώ όμως δεν συμβαίνει αυτό.
Πρόκειται για εξαναγκασμένες εξαγωγές γιατί η ζήτηση στην εγχώρια αγορά πέφτει συνέχεια», σημειώνει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την πορεία της κατανάλωσης και φέτος, η οποία αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω τόσο λόγω της της μειωμένης αγοραστικής δύναμης του καταναλωτή όσο και της πίεσης που ασκείται από άλλα φτηνότερα τυριά. Πλέον, αρκετοί εκφράζουν φόβους πως φέτος όπως και πέρυσι θα υπάρξουν πολλά αποθέματα, τα οποία θα πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές.