Υπέρμαχος της άποψης για τη συγκρότηση πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης


Υπέρμαχος της ...
άποψης για τη συγκρότηση, όπως λέει, πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας, εμφανίζεται σταθερά σε συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεκαθαρίζει πως η πρόθεση του είναι να μην περιοριστεί την επόμενη ημέρα των εκλογών, στο «στενό στελεχιακό δυναμικό» της ΝΔ. Αυτή η γενική αρχή αφορά σε μεγάλο βαθμό τη στελέχωση της κυβέρνησης και του Κράτους, μετά τις εκλογές και υπό την προϋπόθεση της εκλογικής νίκης της ΝΔ, για την οποία είναι απόλυτα βέβαιος ο κ. Μητσοτάκης, αν και ουδείς από το επιτελείο του δύναται να προβλέψει τον ακριβή χρόνο των εκλογών.

Σε αυτή την πρώτη περίοδο του 2017, θα εντείνει την προσπάθειά του να εμπεδώσει το μήνυμα πως θέλει η επόμενη κυβέρνηση, υπό τον ίδιο Πρωθυπουργό, να είναι των αρίστων» και θα επιδιώξει μία συνολική συστράτευση, σε μία προσπάθεια εθνικής ανατάσης». «Σε αυτή την κοινωνική συστράτευση η οποία ξεπερνά τα όρια της ΝΔ θα πρέπει να καλέσουμε και άλλους» είναι η χαρακτηριστική του φράση.

Συγκεκριμένα εκτός από την προγραμματική δουλειά που προχωρά με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται και η στελεχιακή προετοιμασία του κόμματος μέσα από τη λειτουργία του Μητρώου πολιτικών Στελεχών. Ήδη πάνω από 1300 άτομα με πολύ καλά βιογραφικά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ένταξη και συμπόρευση με τη ΝΔ, ενώ έχει ήδη γίνει μια αρχική επιλογή 400 στελεχών, εκ των οποίων 30-40, έως σήμερα, θα ενταχθούν και στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, το 2017 θα έχει μεγαλύτερη επιθετικότητα έναντι της κυβέρνησης από την πλευρά της ΝΔ που μιλά για έτος πολιτικής αλλαγής και ως εκ τούτου περιθώρια συναίνεσης δεν υπάρχουν και δεν υφίσταται και από την αξιωματική αντιπολίτευση διάθεση για πιο διαλλακτική στάση. Είναι χαρακτηριστική η κίνηση του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να φωτογραφηθεί ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, πίνοντας εσπρέσο όρθιος, να αναρτά τη φωτογραφία στο Twitter με αιχμηρό σχόλιο για την υπερφορολόγηση, δείχνοντας πως η επίθεση θα είναι σε όλα τα πεδία. 

Το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι «φουλ επίθεση» ώστε να ενισχυθεί το θετικό κλίμα για τη ΝΔ, όπως λέει σε συνομιλητές του, ενώ από το επιτελείο του εμμένουν ότι τη χρονιά που πέρασε άλλαξαν οι πολιτικοί συσχετισμοί και τέθηκαν οι βάσεις της δικής της πολιτικής κυριαρχίας.

«Έχουμε διαμορφώσει ένα ξεκάθαρο δημοσκοπικό πλεονέκτημα και ένα θετικό ρεύμα αποδοχής στην ελληνική κοινωνία» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπληρώνει πως αυτό έγινε ακριβώς επειδή οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αλλάξει, σε σχέση με το τι ήταν στο παρελθόν.

Παράλληλα τα επόμενα βήματα της ΝΔ περνάνε και μέσα από την αποκωδικοποίηση της στρατηγικής του 2016 και από την επικοινωνιακή ομάδα και το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη αναδεικνύουν ως σημεία σταθμό το περασμένο έτος, την εκλογή του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το συνέδριο, το οικονομικό νοικοκύρεμα, το κυβερνητικό πρόγραμμα, την ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις, το Μητρώο Στελεχών, κα.

Η πορεία ανασυγκρότησης της Ν.Δ. έχει αντίκτυπο και σε μία σειρά από δημοσκοπήσεις, οι οποίες αποτυπώνουν μια σταθερή υπεροχή του κόμματος σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες, όπως υπογραμμίζουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σήμερα, η Ν.Δ. υπερέχει συντριπτικά στην πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης με διαφορές που δεν έχουν καταγραφεί στις ελληνικές δημοσκοπήσεις σε τόσο λίγο διάστημα μετά τις τελευταίες εκλογές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερέχει του Αλ. Τσίπρα σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δημοτικότητα και ικανότητα χειρισμού πολλών κρίσιμων θεμάτων με βασικότερα την οικονομία. Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υπερέχει του εν ενεργεία πρωθυπουργού με τόσο εμφατικό τρόπο» λένε και συμπληρώνουν, απαντώντας με αυτό τον τρόπο και στην κριτική του Μεγάρου Μαξίμου και του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ποσοστό των πολιτών που θέλει Κυβέρνηση με κορμό τη Ν.Δ. είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό που προτιμά κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, όλες οι μετρήσεις καταγράφουν ένα ποσοστό απευθείας μετακινήσεων από ΣΥΡΙΖΑ στη Ν.Δ., το οποίο είναι αυξανόμενο και ανατρέπει από μόνο του τους σημερινούς συσχετισμούς».
 
Ακόμη αναφέρουν οτι η τάση ανόδου της Ν.Δ. σε πολλές δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνεται και από μια σειρά επιμέρους αναμετρήσεων σε συλλογικούς και επαγγελματικούς φορείς. Όλες οι εκλογές που έχουν γίνει (Δάσκαλοι, Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, Τ.Ε.Ε., Οικονομικό Επιμελητήριο, κλπ.) δείχνουν άνοδο των δυνάμεων που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και μεγάλη πτώση των δυνάμεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ λένε από την ηγεσία της Ν.Δ. και συμπληρώνουν: «η πολιτική δυναμική υπέρ της Ν.Δ. είναι οριζόντια και όσο περνάει ο χρόνος δυναμώνει». 

Σύμφωνα με τα κεντρικά στελέχη της ΝΔ, με αφορμή τον απολογισμό που κάνουν, το 2016 ξεκίνησε με την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος, μετά από μια πλατιά, ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 400.000 πολίτες. «Η εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στο αίτημα ανανέωσης και δυναμικότερης αντιπολίτευσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στις αρχές του 2016, η Ν.Δ. πέρασε δημοσκοπικά μπροστά, ενώ το προβάδισμά της διευρύνθηκε και παγιοποιήθηκε. Παράλληλα, ξεκίνησε μια διαδικασία ανανέωσης και ανασυγκρότησης του κόμματος» τονίζουν. 
 
Η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί ως ορόσημο στην πορεία αυτή το Συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Απρίλιο, όπου υιοθετήθηκαν μια σειρά από καταστατικές αλλαγές, οι οποίες κατά τα ίδια στελέχη, εκσυγχρόνισαν το προφίλ της ΝΔ και απαριθμούν ενδεικτικά ορισμένες αποφάσεις:  Καθιερώθηκε η θητεία της εκλογής Προέδρου (5ετής με παράταση αν ο αρχηγός είναι πρωθυπουργός και αυτόματη διακοπή μετά από ήττα σε εκλογές), θεσπίστηκε η υποχρέωση του Κόμματος να έχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, καθιερώθηκε ασυμβίβαστο κομματικών και κυβερνητικών θέσεων, ενισχύθηκε ο ρόλος των μελών στη διαδικασία διαμόρφωσης πολιτικής και λήψης αποφάσεων. Επίσης, στο συνέδριο υπερψηφίστηκε το κείμενο της «Συμφωνίας Αλήθειας», το οποίο αποτελεί τον πολιτικοϊδεολογικό και προγραμματικό πλαίσιο της Ν.Δ., ενώ δόθηκαν σε δημοσιότητα οι πρώτες 25 προτάσεις του Κόμματος. 
 
Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η Πειραιώς στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την οικονομική εξυγίανση της Ν.Δ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη μειώσει κατά 60% τα λειτουργικά του κόστη, μετακόμισε σε πιο οικονομικά γραφεία, ενώ το σύνολο σχεδόν της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει για την αποπληρωμή των χρεών του.

Στην προσπάθεια αυτή, κομβικής σημασίας θεωρείται, κατά τα ίδια ανώτερα στελέχη, η «κάρτα μέλους» της Ν.Δ. από την οποία οι επιτελείς του Κόμματος εκτιμούν ότι μπορούν – εκτός από την πιο ενεργή συμμετοχή των μελών του– να εξασφαλίσουν και ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών αναγκών του κόμματος. Η έως τώρα πορεία του εγχειρήματος κρίνεται πολύ ικανοποιητική και με τις αρχές του νέου έτους αναμένεται να εντατικοποιηθεί η σχετική καμπάνια.
 
Σχετικά με το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. τονίζεται πως σχεδιάζεται βήμα - βήμα και αναμένεται η σταδιακή και τμηματική παρουσίασή του. Για την κατάρτισή του, εργάζονται πάνω από 700 εξειδικευμένα στελέχη, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι της αγοράς. Το περίγραμμα του οικονομικού προγράμματος έχει ήδη παρουσιαστεί στη Δ.Ε.Θ. ενώ στη «Συμφωνία Αλήθειας» περιλαμβάνονται οι πρώτες 25 θέσεις της Ν.Δ. 

Παράλληλα, όπως μεταδίδεται από την Πειραιώς, έχουν ήδη παρουσιαστεί με ειδικές παρεμβάσεις μια σειρά από προτάσεις της Ν.Δ., οι οποίες δίνουν απαντήσεις σε σημαντικά ζητήματα. Μια από αυτές, είναι η πρόταση της Ν.Δ. για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Ακόμη, οι προτάσεις για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων («Δεύτερη Ευκαιρία») για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, η οποία θα δώσει ανάσα στους οφειλέτες, αλλά και στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά και η πρόταση νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και η πρόταση για τη βελτίωση του συστήματος υιοθεσιών και αναδοχής παιδιών. Με το νέο έτος και αναλόγως με την επικαιρότητα ή την εξέλιξη του πολιτικού χρόνου, θα εντατικοποιηθεί η παρουσίαση του προγράμματος. 

Πάντως, όπως λένε κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. είναι η πρώτη φορά, όπου μέσα σε 10 μόλις μήνες, κόμμα ολοκληρώνει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος του, σε ανοιχτή και πλατιά διαβούλευση, ιεραρχεί τα προτεραιότητές του και παράλληλα διατυπώνει συγκεκριμένες θέσεις σε πολλά φλέγοντα ζητήματα.