Αλ. Τσίπρας: Θεσμικό πλαίσιο με διακομματική βούληση για τις επιχειρήσεις Τύπου – Έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε αλλά όχι κάτω από το τραπέζι


Η πολιτική σύγκρουση ...


σχετικά με τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, έδωσε τον τόνο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης,  μάλιστα, ξεκίνησε την τοποθέτησή του από το θέμα αυτό, όπως και η πρόεδρος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠαΣοΚ-ΔΗΜΑΡ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, οι οποίοι επιτέθηκαν σφοδρά στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προσπάθεια ελέγχου των μέσων του Οργανισμού. 

Εξίσου σφοδρή ήταν η αντεπίθεση που εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπραςκατά της αντιπολίτευσης, ενώ αναφορικά με την αβέβαιη πορεία του ΔΟΛ δήλωσε ότι «έχουμε διάθεση να βοηθήσουμε, όμως αυτό δεν θα γίνει κάτω από το τραπέζι, ούτε με καμία συνδιαλλαγή ούτε με τους τρόπους που γινόταν στο παρελθόν και για αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο ή φωτογραφικά για ένα συγκρότημα», καλώντας τα κόμματα να συναινέσουν ώστε με διακομματική βούληση να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο ισότιμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις επιχειρήσεις Τύπου.

Η πρόταση του κ. Τσίπρα αναμένεται να κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατεύθυνση της νομοθετικής κατοχύρωσης ενός ειδικού καθεστώτος για την παροχή ρευστότητας (όχι δανειοδότησης) από τις τράπεζες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων Τύπου που τελούν υπό εκκαθάριση.
Όπως είπε άλλωστε ο ίδιος, «οι τράπεζες δάνεια με “αέρα” δεν θα δώσουν όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση», όμως τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι ζητούν και δικαίως ζητούν λύσεις». «Ζητούν να βρεθούν τρόποι, ώστε να μην κλείσουν τα έντυπα, ώστε να έχουν ρευστότητα», σημείωσε ενώ πρόσθεσε: «Ζητούν όσο διαρκεί η εκκαθάριση -που απ’ όσο ξέρω στον ΔΟΛ ξεκινά το επόμενο διάστημα, με βάση τις αποφάσεις των δικαστηρίων, διότι τα δάνεια έχουν καταγγελθεί- να υπάρχει η δυνατότητα να πληρώνονται, αυτονόητο αίτημα από την πλευρά τους, ζητούν να μην απαξιωθούν οι τίτλοι και να μην χαθεί η εμπορική τους αξία». Αυτά θα προβλέπονται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο νέο θεσμικό πλαίσιο, επί του οποίου θα κληθούν όλα τα κόμματα να πάρουν θέση.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Θεοδωράκης, εμφανίστηκε θετικός στην πρόταση για δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για τον παραδοσιακό Τύπο, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να σώσουμε τον κόσμο των εντύπων και να μην τα παραδώσουμε στον χαοτικό κόσμο του διαδικτύου». 
Ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατ’ αρχήν επιφυλακτικός, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να δώσει διευκρινίσεις και επισημαίνοντας, σε κάθε περίπτωση, πως αν αυτό σημαίνει «να φορτώσουμε τα χρέη των επιχειρήσεων στις πλάτες των φορολογουμένων αυτό να το ξεχάσετε». Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη αναμένουν από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα και ακολούθως να τοποθετηθούν.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ένα τέτοιο θεσμικό πλαίσιο «δεν μπορεί να γίνει αν δεν βρει τη μεγάλη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, αν όχι όλων, της μεγάλης πλειοψηφίας τους». «Αν υπάρχει διακομματική βούληση για τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά όλους στον Τύπο, όλες τις επιχειρήσεις του Τύπου, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε», πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Καθαρές κουβέντες, όλα στο φως, μόνο με συναίνεση, εμείς δεν παίζουμε κάτω από τις κουρτίνες, δεν κάνουμε συνδιαλλαγές και αυτό το ξέρει όλη η κοινωνία. Και τότε ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας πάψουν ορισμένοι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ότι δήθεν ενδιαφέρονται για τους εργαζόμενους. Άλλα τους ενδιαφέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η αντιπαράθεση
Η απόφαση της διοίκησης του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη Α.Ε. να ζητήσει από τον επί σειρά ετών διευθυντή σύνταξης του «Βήματος» -και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ- Β. Μουλόπουλο, «να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, προκάλεσε τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε σχετικά ότι «οι εξελίξεις έριξαν και το τελευταίο φύλλο συκής και αποκάλυψαν την ηθική γύμνια, την αδίστακτη φύση και τον τρομακτικό κυνισμό αυτής της κυβέρνησης», καταλογίζοντάς της ότι «εδώ και μήνες προσπαθείτε να ελέγξετε το χώρο των Μέσων Ενημέρωσης». 
«Το αποδείξατε με το φιάσκο των τηλεοπτικών αδειών, όταν πήγατε να ελέγξετε πλήρως το τοπίο. Με τα λεφτά της Τράπεζας Αττικής, με βοσκοτόπια για εγγυήσεις, με πιέσεις, συναλλαγές και αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις και το επιχειρήσατε όταν πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια και ξεσηκώθηκε το σύμπαν εναντίον σας», σημείωσε, προσθέτοντας: «Το κάνετε σήμερα με τους εκδότες. Πρώτα τους καταγγείλατε ως διαπλεκόμενους. Στη συνέχεια συναλλαχθήκατε μαζί τους. Τους συναντούσατε στα κρυφά. Κάποιοι συμβιβάστηκαν και έκαναν τις εφημερίδες τους γραφεία Τύπου της Κυβέρνησης. 
Άλλους τους εκβιάζετε χρησιμοποιώντας δικαστικές εκκρεμότητες. Χρησιμοποιήσατε τις δικαστικές τους εκκρεμότητες για να πάρετε στα χέρια σας τον έλεγχο του συγκροτήματος, βάζοντας ως τοποτηρητή, τον κ. Μουλόπουλο, πρώην βουλευτή σας και Πρόεδρο του Δ.Σ. της Αυγής, τον οποίο μάλιστα είχατε το θράσος να προτείνετε και για αντιπρόεδρο του Ε.Σ.Ρ.».
Έντονα επικριτική εμφανίστηκε και η κυρία Γεννηματά λέγοντας ότι «αφού δεν καταφέρατε να κάνετε το ΣΥΡΙΖΑ channel προσπαθείτε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ NEWS, αφού δεν καταφέρατε να κάνετε τον κ. Μουλόπουλο αντιπρόεδρο στο ΕΣΡ τον επιβάλατε στο ΔΟΛ». «Και μην μας λέτε για τη δήθεν άΔΟΛη  σχέση του με το Συγκρότημα. 
Μία ακόμη μάταιη προσπάθεια να στήσετε καθεστώς , την ώρα που καταρρέετε», τόνισε η πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ενώ συμπλήρωσε ότι «ένα υπερχρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησής σας». Κατήγγειλε δε ότι «μέρος του τραπεζικού συστήματος χρησιμοποιείται απροκάλυπτα από την κυβέρνηση για τον έλεγχο της ενημέρωσης», ενώ συμπλήρωσε: «Η ελευθερία του Τύπου πάει περίπατο. Οι δημοσιογράφοι σε ομηρία. Ο πρωθυπουργός που βρυχάται περί διαφάνειας και διαπλοκής γίνεται γάτα Ιμαλαίων. Μετά από τις χθεσινές μεθοδεύσεις το πιο σύντομο ανέκδοτο θα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολέμιος της διαπλοκής».
Αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «μετά από τις προσπάθειες συνεννόησης με την διαπλοκή, μετά από πολλά γεύματα, πολλούς καφέδες με καναλάρχες, εκδότες, εργολάβους, με επίδοξους  καναλάρχεςμιντιάρχες, με ιδιοκτήτες βοσκοτόπων, αποφάσισε να πάρει την υπόθεση στα χέρια της». «Αναλαμβάνει η ίδια πλέον τους δημοσιογραφικούς ομίλους. 
Η επίλυση των διαρθρωτικών και οικονομικών προβλημάτων του ΔΟΛ ανατέθηκε ήδη στον κ. Μουλόπουλο, έμπιστο του κ. Τσίπρα και πρόεδρο του ΔΣ της Αυγής», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ σημείωσε ότι: «Είναι φανερό ότι είμαστε μπροστά σε μια κυβερνητική επέλαση στα ΜΜΕ. Με μοχλό τις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει να ελέγξει και να συνετίσει ΜΜΕ που μέχρι χθες καταριόταν. Ο στόχος είναι να μιλούν όλοι με μια φωνή ΣΥΡΙΖΑ Α.Ε. τώρα και στα ΜΜΕ. Νέα διάσταση στην επικοινωνία. Νέα διάσταση στην διαπλοκή».
Ο κ. Τσίπρας αντέδρασε έντονα: «Σας άκουσα να με εγκαλείτε προσωπικά για το ζήτημα του ΔΟΛ. Γιατί ακριβώς μιλάτε; Θέλετε να λογαριαστούμε; Θέλετε να μου εξηγήσετε γιατί ακριβώς με εγκαλείτε και τι ακριβώς ζητάτε; Ποιο ακριβώς είναι το αίτημά σας», διερωτήθηκε επισημαίνοντας ότι «επί ενάμιση χρόνο τώρα ένα ιστορικό και έγκυρο συγκρότημα έχει καταντήσει να είναι στα όρια του κίτρινου τύπου και με έχει στοχοποιήσει προσωπικά δεκάδες φορές στην πρώτη σελίδα». 
Ενώ αναφερθείς στην κριτική επειδή «ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια των εργαζομένων για διάσωση, ότι θέλουμε να κάνουμε καινούργια διαπλοκή και Βόρεια Κορέα», αντέτεινε: «Όταν δικά σας στελέχη μεταπηδούν από τον Τύπο και τη δημοσιογραφία στην πολιτική και από εκεί πίσω, από την πολιτική στον Τύπο και στη δημοσιογραφία, είναι ελεύθερη αγορά. Όταν δικοί μας κάνουν κάτι αντίστοιχο, είναι Βόρεια Κορέα. Αυτά είναι τα μέτρα και τα σταθμά».
Αναφερθείς εξάλλου στην γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι «εδώ και χρόνια περνούν μια κρίση δομική, μια κρίση που προηγήθηκε της βαριάς οικονομικής κρίσης σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας -διότι σήμερα η ενημέρωση έχει περάσει σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο- αλλά βεβαίως και εξαιτίας της πολύ κακής, άθλιας διαχείρισης όλων, όσων ιδιοκτητών εν πάση περιπτώσει, είχαν την ευθύνη». 
«Η αξιοπιστία του χώρου πλήττεται. Ο χώρος συνολικά υποβαθμίζεται, λειτουργεί περισσότερο ως προπαγανδιστικός μηχανισμός και λιγότερο ως πυλώνας αντικειμενικής ενημέρωσης και δημοκρατίας. Και αυτό είναι έλλειμα και για τη Δημοκρατία μας. Το χειρότερο είναι ότι με αποκλειστική ευθύνη όσων διαχειρίστηκαν τα οικονομικά, μεγάλων και ιστορικών συγκροτημάτων, κινδυνεύουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να οδηγηθούν στο γκρεμό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Εμένα αλλά και αυτήν την κυβέρνηση δεν θα με κατευθύνει στις επιλογές καμία εκδικητική μανία, διότι είναι προφανές ότι από το συγκεκριμένο συγκρότημα δεν υπήρξε άλλος πρωθυπουργός στον τόπο, που να εδέχθη τόση πολλή και άδικη κριτική», είπε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι παρά το «πολιτικό bullyingπου δέχθηκα, τα συγκροτήματα με μια ιστορική αναφορά στον τόπο, οι τίτλοι των εφημερίδων και οι εργαζόμενοι είναι κάτι ξέχωρο από όλα αυτά». Και δήλωσε: «Θέλω να το πω και δημόσια από αυτό το βήμα ότι θα είναι αρνητική εξέλιξη, αν κλείσουν και «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ», όπως και το «ΕΘΝΟΣ», όπως και ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», όπως ήταν και αρνητική εξέλιξη που έκλεισε η «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», αλλά δεν είδαμε πολλά δάκρυα τότε».
Ωστόσο, τόνισε ότι «μπορεί η επιθυμία μας να είναι να μην κλείσουν, αλλά μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν». «Αν βρεθούν επενδυτές που θέλουν να στηρίξουν, να συμβάλουμε στα πλαίσια του νόμου και όπως μπορούμε στα προγράμματα που οι ίδιες οι τράπεζες φαντάζομαι ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν», είπε, «αλλά μέχρι στιγμής, επενδυτές δεν υπάρχουν και η ιδιοκτησία, εξ όσων γνωρίζω, δεν θέλει να βάλει χρήματα».