Νέο δόγμα ετοιμάζει το Βερολίνο


Ενδιαφέρουσες μεταβολές στις ...

αντιλήψεις της Γερμανίας για το γεωπολιτικό περιβάλλον και την επίδρασή του στην πολιτική του Βερολίνου και της Ε.Ε. γενικότερα είχαν καταγράψει το πρωθυπουργικό επιτελείο και διπλωματικοί παράγοντες πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα της 19ης Δεκεμβρίου και επιβεβαιώθηκαν κατά τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ στο Βερολίνο. Υπό αυτό το πρίσμα, κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η Γερμανία βρίσκεται ήδη στην οδό εκπόνησης νέων πολιτικών που αφορούν άμεσα τα ελληνικά συμφέροντα.
Το Βερολίνο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, έχει εκφράσει ήδη το ενδιαφέρον του για εμπλοκή στη νέα, όταν εκδηλωθεί, πρωτοβουλία του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία των Σκοπίων, έχει γίνει πιο προσεκτικό έναντι των Τιράνων, θέλει να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στον χαρακτήρα της λύσης του Κυπριακού και έχει επιδείξει αυξημένο ενδιαφέρον για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η Γερμανία ήταν η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου που στήριξε δημόσια και σχεδόν απόλυτα τις ελληνικές θέσεις έναντι της Αγκυρας στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης, κάτι που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός από την κ. Μέρκελ και εκείνη ανταποκρίθηκε, μέσω του υπουργού Εξωτερικών κ. Σταϊνμάγερ.
Το νέο, υπό διαμόρφωση δόγμα, σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα στην Αθήνα, μελετάται τη στιγμή που το Βερολίνο και για εσωτερικούς λόγους θέλει να κάνει αναπροσαρμογές στην πολιτική του. Το τρομοκρατικό χτύπημα θα επιταχύνει τις διεργασίες στη Γερμανία για την αλλαγή του πολιτικού πλαισίου αντιμετώπισης του προσφυγικού και της τρομοκρατίας, ενώ γρίφος παραμένει η εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία, που πάντως δεν είναι σε καλό σημείο. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η στροφή του Βερολίνου στη γεωπολιτική επιβάλλεται από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και οφείλεται:
1. Στην ανάγκη να καλυφθεί ένα σημαντικό κενό στη στρατηγική της Ουάσιγκτον στην περιοχή, αλλά και στην αμηχανία που προκαλεί η νέα ηγεσία των ΗΠΑ.
2. Σε εσωτερικούς λόγους. Η νέα θέση σημαντικής μερίδας παραγόντων της γερμανικής χριστιανοδημοκρατίας θεωρεί ότι η απειλή για τη σταθερότητα στην Ευρώπη δεν προέρχεται από τις πολιτικές λιτότητας και τη δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά από εξωτερικούς παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ετσι, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Γερμανία θα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική ενώ θα θεωρηθεί ως αυτονόητη η αύξηση του ειδικού βάρους της στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν αυξημένες πιέσεις για πιο αποτελεσματική πολιτική στο προσφυγικό, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας και αστυνομικής συνεργασίας, στο θέμα του ασύλου και της φύλαξης των συνόρων.
3. Η Γερμανία μέχρι τώρα δεν είχε ισχυρή εμπλοκή στην ενεργειακή διπλωματία της περιοχής, καθώς είχε ρίξει μεγάλο βάρος στις ενεργειακές συμφωνίες με τη Ρωσία. Τώρα όμως επιβάλλεται μια στροφή στην πολιτική αυτή, με στόχο να συμμετάσχει στη χάραξη των νέων ενεργειακών οδών από τη Μεσόγειο.
4. Εκτιμάται ότι θα εμπλακεί πιο ενεργητικά στα διπλωματικά προβλήματα επιφυλάσσοντας για τον εαυτό της τον ρόλο του αποδεκτού μεσολαβητή.
Στο πλαίσιο αυτό, η θέση της Ελλάδας κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική στο ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον και η όξυνση των γερμανοτουρκικών σχέσεων αναβαθμίζει περαιτέρω τον ρόλο. Σε κάθε περίπτωση, διπλωματικές πηγές θεωρούν βέβαιο ότι το αμέσως επόμενο διάστημα και πιθανότατα με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, θα αρχίσει να εκδηλώνεται έμπρακτα το γερμανικό ενδιαφέρον.
Έντυπη