Την εκτίμηση ότι τη ...
Δευτέρα στις 5 Δεκεμβρίου, στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου απέσπασε τη θερμή στήριξη ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Τα εργασιακά θα έχουν σίγουρα κομβικό ρόλο στο Eurogroup πρόσθεσε η υπουργός, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα βαθιά πολιτικό και δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.
Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι «η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτε και η Ευρώπη πρέπει να το επιτρέψει αυτό». Η Σκα Κέλερ τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα εργασιακά δικαιώματα παντού στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο των επαφών της, η υπουργός Εργασίας η κ. Αχτσιόγλου συναντήθηκε με τον Τζιάνι Πιτέλα , πρόεδρο Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τη Γκάμπι Τσίμερ , πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τη Σκα Κέλερ , ευρωβουλευτή των Πράσινων, τον Ερνεστ Ούρτασουν, επίσης από τους Πράσινους, τον Γκεόργκι Πιρίνσκι, ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, την Μαρίτα Ούλβσκογκ, από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, τον Λαν Λαμπέρτ, από τους Πράσινους και την Άγκνες Γονγκέριους , από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες
Η κ Αχτσιόγλου συναντήθηκε επίσης με τους 4 ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστα Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου
Η υπουργός Εργασίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Ολοκληρώσαμε σήμερα ένα κύκλο επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σημαντικούς εκπροσώπους του Κοινοβουλίου για το ζήτημα των συλλογικών εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα. Από την πλευρά μας τους μεταφέραμε τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα.
Στο σύνολο τους τα μέλη του Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα, υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της Ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα.
Μάλιστα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει, δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο για να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην χώρα.
Εκτιμούμε ότι την Δευτέρα (5/12) στο Eurogroup θα μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης και στο πλαίσιο αυτό σίγουρα κομβικό ρόλο θα έχει και η συζήτηση για τα εργασιακά, ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό τελικά και δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης.
Δήλωση της Γκάμπι Τσίμερ:
Ήμουν πολύ χαρούμενη που είχαμε αυτή τη συνάντηση και που είχα την ευκαιρία να πάρω πληροφορίες, επειδή την επόμενη εβδομάδα, τη Δευτέρα, θα υπάρξουν οι επόμενες αποφάσεις, η επόμενη διαπραγμάτευση σχετικά για την τρίτη δέσμη μέτρων για την Ελλάδα και γι'αυτό για μένα ήταν ενδιαφέρον να ακούσω ποια είναι η κατάσταση της προετοιμασίας τώρα για αυτή την απόφαση που περιμένουμε.
Για μένα είναι επίσης σαφές, θα ήθελα να υποστηρίξω τις προθέσεις και τις συμβουλές από τις ομάδες εμπειρογνωμόνων, τις Διεθνείς ομάδες εμπειρογνωμόνων που λένε στην Ελλάδα ποιες είναι οι καλύτερες εμπειρίες στα κράτη μέλη και τι προτείνουν ώστε να σταθεροποιηθεί η κοινωνική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα.
Γι' αυτό ξαφνιάστηκα λίγο, πριν την επόμενη συνάντηση (Eurogroup), την επόμενη απόφαση σχετικά με την τρίτη δέσμη μέτρων, ότι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα είναι τώρα ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν αποδέχεται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είπα επίσης ότι θα ήθελα να κάνω μια δήλωση για το θέμα αυτό, και θα ήθελα να έρθω και σε επαφή με τις γερμανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, επίσης, ώστε να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς Μέρκελ και Σόιμπλε, λέγοντας: Παρακαλώ μην λαμβάνετε υπ' όψιν σας τις προτάσεις του ΔΝΤ, εφ' όσον το ΔΝΤ λέει ότι δεν θα αποδεχθεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Πολλά από τα μέλη του Κοινοβουλίου, σε αρκετές επιτροπές, στην επιτροπή απασχόλησης, αλλά και σε άλλες επιτροπές καταλαβαίνουν ότι τώρα είναι η στιγμή όπου μπορούμε να δείξουμε ότι έχουμε αποδεχθεί όλες τις αλλαγές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ότι πλέον πρέπει να σταματήσουν οι Έλληνες να πληρώνουν για το χρέος που δεν δημιουργήθηκε από τον ελληνικό λαό.
Δήλωση του Ερνεστ Ούρτασουν
Μόλις συναντηθήκαμε με την Υπουργό Εργασίας της Ελλάδας και συζητήσαμε για τις μεταρρυθμίσεις που ζητάνε οι θεσμοί από την Ελληνική Κυβέρνηση και φυσικά είμαστε ανήσυχοι επειδή τα περισσότερα από τα μέτρα δεν σχετίζονται καθόλου με τις καλύτερες πρακτικές της Ευρώπης σε ότι αφορά τη νομοθεσία.
Και γι αυτό οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ζητήσουμε από τους θεσμούς της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία σε ότι αφορά τα εργασιακά να εφαρμόζεται πλήρως και στην Ελλάδα και δεν θέλουμε η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση ως ένα μέρος όπου οι αρχές και οι νόμοι της ΕΕ δεν εφαρμόζονται, συνεπώς αυτό είναι που θέλουμε να ζητήσουμε αυτή την εβδομάδα από τους θεσμούς της ΕΕ.
Δήλωση της Σκα Κέλερ
Πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να εφαρμόζουν τους Ευρωπαϊκούς νόμους και σε ότι αφορά την Ελλάδα και ειδικά όταν αφορά την Ελλάδα, δεν πρέπει να επιτρέψουμε ένα κράτος μέλος, να πετιέται εκτός προστασίας της εργασίας που έχουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα. Πρέπει να προστατέψουμε τα εργασιακά δικαιώματα παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΑΠΕ