Απάντηση Τσίπρα σε Σόιμπλε: Μην μας κουνάς το δάκτυλο με ιταμό τρόπο


Μήνυμα, προς όσους ...

κουνάνε το δάχτυλο με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να σεβαστούν τις θυσίες και την προσφορά του στην προσφυγική κρίση και να πράξουν αυτά για τα οποία έχουν δεσμευτεί, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την εκδήλωση που διοργανώνει η Βουλή για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. 
Ο πρωθυπουργός έδειξε ευθέως σε ποιους αναφέρεται λέγοντας πως «όσο μεγάλα πλεονάσματα και να καταφέρουν κάποιες χώρες, δεν θα καταφέρουν το πλεόνασμα της ψυχής του ελληνικού λαού».
Ο πρωθυπουργός που συνομίλησε με πολλά παιδιά που βρέθηκαν σήμερα στη Βουλή από τις δομές «Νόστος» και «'Αρσις» αναφέρθηκε στο μήνυμα των εκδηλώσεων, σημειώνοντας ότι είναι εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τα πραγματικά συναισθήματα της συντριπτικής πλειονότητας του ελληνικού λαού που μέσα από το υστέρημα του στηρίζει τους ανθρώπους αυτούς.
«Εμείς ανοίγουμε σήμερα την αγκαλιά μας- και πιστεύω ότι αυτό αντανακλά στα συναισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε αυτούς τους αδύναμους ανθρώπους. Παρά τις δυσκολίες μας κρατάμε μια στάση αξιοπρέπειας και αυτό είναι πολύ μεγαλύτερος πλούτος και πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα από όλα τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. 
Όσο μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και να καταφέρουν κάποιες χώρες, αυτό το μεγάλο πλεόνασμα ψυχής που έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός δεν θα το καταφέρουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση που διοργανώνει η Βουλή για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και μετανάστες.
«Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Βουλής, η εκδήλωση που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά γίνεται εδώ στη Βουλή για την υποδοχή ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών δεν είναι μια κοσμική εκδήλωση φιλανθρωπικού χαρακτήρα αλλά μια ουσιαστική εκδήλωση ανθρωπιάς που θέλει να αναδείξει τα πραγματικά συναισθήματα, θέλω να πιστεύω της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων που έχουν ανοίξει τις αγκαλιές τους και την αγάπη τους και έχουν δώσει πολλές φορές από το υστέρημά τους για να υποδεχθούν ανθρώπινες ψυχές, ανθρώπους που ήρθαν από τις χώρες τους κυνηγημένοι για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Όπως είπε και ο υπουργός Γιάννης Μουζάλας «αυτό που μας έτυχε θα το αντιμετωπίσουμε». Εγώ λέω ότι το έχουμε αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στα νησιά μας, εθελοντές, στα κέντρα προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα, στα camps εκεί που πραγματικά δίνουν αυτοί οι άνθρωποι που είναι καθημερινά εκεί, μια αναμέτρηση με τις κυρίαρχες αξίες μας. 
Τις κυρίαρχες αξίες που βρίσκονται στην παράδοση του ελληνικού λαού είτε αυτή είναι η αρχαία ελληνική παράδοση-για να θυμίσω τους ικέτες- είτε είναι η ορθόδοξη παράδοση για την αγάπη στον συνάνθρωπο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Δεν είναι βέβαια όλοι και όλες στην ίδια στάση και αντιμετώπιση. Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Θέλω όμως να πω πως παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας και το προηγούμενο διάστημα και τώρα στην περίοδο της κρίσης, και εδώ όπως και στην Κεντρική Ευρώπη, αναπτύχθηκαν μισαλλόδοξες και ρατσιστικές απόψεις, ραγδαία θα έλεγα στην περίοδο της κρίσης, η κυρίαρχη αντίληψη που υπάρχει σήμερα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες είναι η αντίληψη που αξίζει στην παράδοση και τις αξίες του ελληνικού λαού και της ιστορίας του» είπε ο πρωθυπουργός.
«Ο ελληνικός λαός έχει πρόσφατες τις εμπειρίες της προσφυγιάς, πρόσφατες τις εμπειρίες της ξενιτιάς αλλά και της κακομεταχείρισης Ελλήνων προσφύγων ή μεταναστών σε χώρες του εξωτερικού και γι΄αυτό πιστεύω ότι κάνει μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτή την εξαιρετικά δυσχερή πραγματικότητα, την μεγαλύτερη προσφυγική κρίση από το Β΄Παγκόσμιο πόλεμο, με αξιοπρέπεια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: « Θέλω να πω βέβαια ότι έχουμε προβλήματα και δυσκολίες. 
Θα θέλαμε να έχουμε τη δυνατότητα να παράσχουμε ακόμη καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας εγκλωβισμένοι, διότι θέλουν να πάνε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα να βρουν προορισμό αλλά η μονομερής κίνηση του κλεισίματος των συνόρων τους έχει εγκλωβίσει εδώ. 
Θέλω όμως να πως επίσης έχουν γίνει και σημαντικές προσπάθειες και ο ρυθμός φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων είναι περίπου 100 θέσεις το μήνα. Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, αλλά πιστέψτε με, με βάση τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε είναι αξιόλογος ρυθμός. 
Δεν είναι αξιόλογη όμως η προώθηση της διαδικασίας της μετεγκαστάστασης κυρίως για τα ασυνόδευτα ανήλικα, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι ευρωπαίοι εταίροι σε σειρά συνόδων κορυφής».
«Πρέπει όσοι ιδίως ετούτες τις ημέρες μας κουνάνε και το δάχτυλο, στο όνομα των συμφωνιών, και απευθύνονται με ιταμό τρόπο στον ελληνικό λαό, να ξέρουν ότι πρέπει πρώτα να τηρούν αυτοί πρώτοι τις δεσμεύσεις τους και μετά να απευθύνονται σε εμάς» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Εμείς βέβαια μέρες που είναι, και, έχοντας και το πνεύμα των Χριστουγέννων θα τους ανταποδώσουμε λέγοντας τους «χρονιά πολλά, καλά Χριστούγεννα και καλή καρδιά! Να έχουν την ευλογία να αισθάνονται καλά και να είναι ευτυχισμένοι στην ψυχή τους, όσοι δεν είναι καλά στην ψυχή τους δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας τους, ούτε της Ευρώπης ούτε του κόσμου».
«Εμείς ανοίγουμε σήμερα την αγκαλιά μας και πιστεύω ότι αυτό αντανακλά στα συναισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σε αυτούς τους αδύναμους ανθρώπους και παρά τις δυσκολίες μας κρατάμε μια στάση αξιοπρέπειας και αυτό είναι πολύ μεγαλύτερος πλούτος και πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα από όλα τα δημοσιονομικά πλεονάσματα, όσο μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και να καταφέρουν κάποιες χώρες, αυτό το μεγάλο πλεόνασμα ψυχής που έχει κατακτήσει ο ελληνικός λαός δεν θα το καταφέρουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους εθελοντές που δίνουν τον χρόνο τους και τις δυνάμεις τους για να στηρίξουν τους αδύναμους συνανθρώπους μας, ευχαρίστησε τη Βουλή και θα ευχήθηκε στη Φατιμά που στεκόταν απέναντί του: «Της εύχομαι του χρόνου τέτοιο καιρό, τα Χριστούγεννα να τα κάνει όπως θέλει, να τα κάνει στη χώρα που θέλει,να βρίσκεται και με την οικογένεια που θα την παραλάβει με στοργή και αγάπη. Εμείς δεν είμαστε η οικογένεια της, είμαστε σαν οικογένεια της, αλλά πρέπει να ξαναβρεθεί με την οικογένεια της, και αυτή είναι η μεγάλη ευχή και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε γι΄αυτό».
«Προσπαθούμε πάρα πολύ. Κάνουμε και λάθη στη προσπάθεια μας, αργούμε καμιά φορά, αλλά προσπαθούμε πάρα πολύ. Η Βουλή των Ελλήνων που εκπροσωπεί όλους τους Έλληνες κάνει μια πράξη ύψιστου συμβολισμού. 
Σήμερα η εκδήλωση αυτή σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά γίνονται αποδεκτά για όσο διάστημα βρίσκονται στην Ελλάδα από την κοινωνία μας. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε. Θα προσπαθήσουμε να ανταπεξέλθουμε στην ιστορία, σε αυτό που μας έτυχε και θα απαιτήσουμε από την Ευρώπη να ανταπεξέλθει και αυτή στις δικές της ευθύνες και στα δικά της καθήκοντα» ανέφερε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και απευθύνθηκε στα παιδιά: «Σας εύχομαι να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει η φτώχεια και να γυρίσετε γρήγορα σπίτια σας και να ζήσετε τη ζωή που ονειρεύεστε».
Η χώρα μας καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια για τη φιλοξενία δεκάδων χιλιάδων προσφύγων- μεταναστών, είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που υποδέχθηκε τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και μετανάστες, παιδιά που διαμένουν σε διάφορες δομές φιλοξενίας. Πρόσθεσε ότι είναι η δεύτερη ημέρα που η Βουλή υποδέχεται αυτά τα παιδιά, «η Βουλή όπου χτυπάει η καρδιά της δημοκρατίας, της πολιτικής δημοκρατίας αλλά υπάρχει και η κοινωνική δημοκρατία που μας αφορά όλους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι γίνονται προσπάθειες έστω και με αυτές τις εκδηλώσεις αγάπης και αλληλεγγύης να αισθάνονται και αυτά τα παιδιά ότι βρίσκονται σε ένα εορταστικό περιβάλλον».
 Οι εκδηλώσεις της Βουλής περιλαμβάνουν την υποδοχή των προσφυγόπουλων από τα παιδιά του βρεφονηπιακού σταθμού της Βουλής με τραγούδια και κάλαντα, βιωματικά παιχνίδια, στολισμό του δένδρου των ευχών, ξενάγηση στους χώρους του κοινοβουλίου, επίσκεψη με εορταστικές εκδηλώσεις και χορούς στο βρεφονηπιακό σταθμό, παρακολούθηση μουσικής εκδήλωσης στο Ζάππειο. Στα παιδιά θα δοθεί ένα σακίδιο πλάτης που μέσα θα περιλαμβάνει γλυκίσματα και δώρα.