«Βροχή» τροπολογιών στο χωροταξικό νομοσχέδιο


Με την υπερψήφιση, κατά ...

πλειοψηφία, συνολικά 38 τροπολογιών, 18 υπουργικών και 20 βουλευτικών, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τον χωροταξικό σχεδιασμό και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Η κατάθεση, πάντως, δεκάδων τροπολογιών, αρμοδιότητας πολλών άλλων υπουργείων, προκάλεσε τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης, που τις έκανε δεκτές, τις χαρακτήρισε αναγκαίες, αντιτείνοντας ότι οι περισσότερες αφορούν θέματα που έχουν συμφωνηθεί κατά την διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης.
Έντονα αντέδρασε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, κάνοντας λόγο για πρακτικές που υποβαθμίζουν πλήρως την κοινοβουλευτική διαδικασία και πετώντας στον αέρα τις τροπολογίες, ενώ ο εισηγητής του κόμματος, Γιάννης Μανιάτης μίλησε για «μαύρη μέρα στη Βουλή».
Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ως εισηγητής του κόμματος, όσο και ο Μάκης Βορίδης, υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι η εικόνα που εμφανίζει η Βουλή είναι επιεικώς απαράδεκτη.
Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που καταδίκασαν την πρακτική, την οποία, όπως υποστήριξαν, εφάρμοζαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ το Ποτάμι είχε αποχωρήσει από την συζήτηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Απαντώντας στις επικρίσεις που ακούστηκαν, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση, σημειώνοντας ότι το 2014 και λίγο πριν τις εκλογές, επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, είχαν κατατεθεί συνολικά 102 τροπολογίες.
Ο προεδρεύων του Σώματος, Τάσος Κουράκης, εξέφρασε την διαφωνία του για τον τρόπο αντίδρασης του κ. Κεγκέρογλου, αναγνώρισε πάντως ότι η κατάθεση δεκάδων τροπολογιών σε άσχετα νομοσχέδια υποβαθμίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία και τόνισε την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες ώστε να μην επαναληφθεί.
Οι βουλευτικές τροπολογίες τις οποίες έκανε δεκτές ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, αφορούν μεταξύ άλλων:
Δόμηση ιερών ναών, αναστολή διοικητικών πρωτοκόλλων από τα δασαρχεία, μεταβίβαση γαιών σε δήμους και κοινότητες με την αποδοχή κυριότητάς τους, ενεργειακά κτίρια, παράταση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ.
Επίσης, προβλέπεται, συνέχιση μισθοδοσίας στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων, διαγραφή προστίμων για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας σε υποψηφίους, παράταση προθεσμίας για τα αυθαίρετα, εξίσωση ορισμένων πτυχιούχων των ΚΑΤΕΕ με πτυχιούχους των ΤΕΙ, αποσπάσεις στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, απαλλοτριώσεις και τεχνικά συμβούλια.
Ακόμα, άλλες τροπολογίες αφορούν:
Προμήθεια καυσίμων της Πλοηγικής Υπηρεσίας, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα των σεισμόπληκτων, αποσπάσεις στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, διαγραφή βεβαιωθέντων ποσών σε 3 ΜΚΟ που είχαν έδρα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, επιχορήγηση σε μονές του Αγίου Όρους, παράταση μισθώσεων θεάτρων και κινηματογράφων, ένδικα μέσα των ΟΤΑ και την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης σε εργαζομένους στα καταστήματα αφορολογήτων ειδών.