Πατριάρχης Αλεξανδρείας: ''Εκκλησιαστικό γεγονός η ανάδειξη Επισκόπου για την Κεντρική Τανζανία''


Ιστορικό γεγονός για την ...

Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας χαρακτήρισε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος τη χειροτονία του νέου Επισκόπου Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου, που τελέστηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό Αγίου Σάββα.
Επίσης, χαρακτήρισε μεγάλο εκκλησιαστικό γεγονός τη χειροτονία, καθώς ο νεοχειροτονηθείς θα είναι ο πρώτος Επίσκοπος για την Κεντρική Τανζανία.
Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης μιλώντας κατά το γεύμα, που παρετέθη στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Κοινότητας, καλωσόρισε τους Αρχιερείς, τους κληρικούς, μοναχούς και πιστούς, που ταξίδεψαν από την Ελλάδα.
Τόνισε ότι ο νέος Επίσκοπος πρόσφερε πολλά στο μικρό ελληνόφωνο ποίμνιο της Αλεξάνδρειας και αγαπήθηκε όχι μόνον από τους Έλληνες αλλά και από τους αραβόφωνους Ορθόδοξους.
Να σημειωθεί ότι στην Πατριαρχική Λειτουργία και στην επισκοπική χειροτονία συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες 
Μιλήτου κ. Απόστολος, Κίτρους κ. Γεώργιος, Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνος, Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, Πηλουσίου κ. Νήφων, Άκκρας κ. Νάρκισσος και Καρθαγένης κ. Μελέτιος.
Επίσης, συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Αγιορείτες Πατέρες. Η Θ. Λειτουργία τελέστηκε στα ελληνικά, αραβικά, σλαβωνικά και σουαχίλι.
Ο Πατριαρχικός Ναός Αλεξναδρείας γέμισε από πιστούς από την Κατερίνη, καθώς ο νέος Επίσκοπος χρημάτισε κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, τα Γιαννιτσά, ιδιαίτερη πατρίδα του χειροτονούμενου, και άλλες περιοχές.
Για τη διευκόλυνση συμμετοχής των πιστών, συγγενών, φίλων και πνευματικών παιδιών του Θεοφιλεστάτου κ. Αγαθονίκου, η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δρομολόγησε ειδική πτήση από τη Θεσσαλονίκη.
Κατά το γεύμα ομίλησε με συγκινητικούς και πατρικούς λόγους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος, ο οποίος εξήρε τη σημασία του γεγονότος της αναδείξεως ενός ιεραποστόλου Επισκόπου από τα σπλάχνα του ι. κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως, αδελφού της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου Ολύμπου, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και τη Σύνοδο διότι με την εκλογή αυτή καθίσταται ιεραποστολική και η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, υπενθυμίζοντας τη ρήση του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου ότι «Μία Εκκλησία ή είναι ιεραποστολική ή δεν υπάρχει».
Ιδιαίτερα αισθήματα προκάλεσε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος όταν, απευθυνόμενος στον νέο Επίσκοπο, του μετέφερε την πατρική ευλογία και την ευχή του ασθενούντος Μητροπολίτου πρ. Κίτρους κ. Αγαθονίκου.
Επίσης ομίλησε πολύ πνευματικά και θεολογικά ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Εμμανουήλ Κακαβελάκης, ενώ προσφώνησαν και καλωσόρισαν τους εξ Ελλάδος ελθόντες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος της Αραβόφωνης Κοινότητας Φουάτ Φαράχ.
Τέλος, αντιφώνησε εκ μέρους όλων των παρισταμένων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας Χαλκιδικής, μεταφέροντας τις ευχές και τον αδελφικό χαιρετισμό του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, επισημαίνοντας την προσωπική συμβολή του Μακαριωτάτου κ. Θεοδώρου αλλά και των μελών της Αλεξανδρινής αντιπροσωπείας στις εργασίες και αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.
Τέλος, ο νέοχειροτονηθείς Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος, ευχαρίστησε τον Πατριάρχη και τους Συνοδικούς Αρχιερείς για την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπό του, καθώς επίσης και όλους τους παρισταμένους για την αγάπη και τον κόπο συμμετοχής στο μεγάλο αυτό προσωπικό και εκκλησιαστικό γεγονός.
Το εόρτιο γεύμα στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας απέκτησε επιπλέον πανηγυρικό χαρακτήρα, καθώς συνέπεσε με την επέτειο γενεθλίων του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Θεοδώρου, προς τιμή του οποίου μαθητές του Ελληνικού Σχολείου και του τοπικού παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων τραγούδησαν ελληνικά τραγούδια και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.
Στη συνέχεια, οι εξ Ελλάδος προσκεκλημμένοι μετέβησαν στο Πατριαρχικό Μέγαρο, όπου έγιναν δεκτοί από τον Μακαριώτατο Πατριάρχη στην Αίθουσα στου Θρόνου και ξεναγήθηκαν από τον ίδιο στο Μουσείο και τη Βιβλιοθήκη Χειρογράφων και Παλαιτύπων.
Η ουσιαστικά μονοήμερη μετάβαση της ελληνικής εκκλησιαστικής αποστολής στην Αλεξάνδρεια επιβεβαίωσε τους στενούς δεσμούς μεταξύ της μητέρας Πατρίδας και του δευτερόθρονου Πατριαρχείου, καθώς επίσης και την έμπρακτη συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο σπουδαίο έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής.
Πηγή: Romfea