Θέμα ημερών το νέο κίνημα για την ενότητα της Προοδευτικής Παράταξης


O κύβος ερρίφθη, λένε οι ...

συνεργάτες τους, καθώς είναι θέμα ημερών πλέον η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Γιώργος Φλωρίδης να ανακοινώσουν την κοινή πρωτοβουλία τους για τη δημιουργία νέου κόμματος στον χώρο του Κέντρου, με απώτερο στόχο να διεμβολίσουν κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ. «Προσβλέπουμε να γίνουμε το νέο κίνημα για την ενότητα της Προοδευτικής Παράταξης», λένε, και ήδη προαναγγέλλουν πέντε εκδηλώσεις τις οποίες θα συνδιοργανώσουν. 
Η πρώτη θα γίνει στη Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την αλλαγή του χρόνου και θα ακολουθήσουν αντίστοιχες εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, τη Λάρισα και στα τέλη Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Ποιο θα είναι το μήνυμα αυτών των εκδηλώσεων είναι μάλλον αναμενόμενο. Οι τρεις πρώην υπουργοί, όπως και τα στελέχη που θα τους πλαισιώσουν, θα μιλήσουν για την ανάγκη ανασυγκρότησης εκ του μηδενός του κεντροαριστερού χώρου ως αναχώματος «στον καταστροφικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ» και ως «αντίπαλον δέος» στη «συντηρητική Νέα Δημοκρατία», και θα περιγράψουν τις εναλλακτικές προτάσεις τους για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Κυρίως, όμως, θα απευθύνουν ταυτόχρονες προσκλήσεις στον Στ. Θεοδωράκη και στη Φώφη Γεννηματά να μετάσχουν όλοι μαζί στο εγχείρημά τους, το οποίο θα έχει, βέβαια, στόχο την εκλογή του αρχηγού του νέου κόμματος από τη βάση. Τούτο δε, όπως είχε γράψει προ μηνός η «Κ», θα γίνει με ένα κείμενο το οποίο οι τρεις υπουργοί προσβλέπουν να υπογράψουν δεκάδες προσωπικότητες του χώρου.
Ως εκ τούτου το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Η κ. Φώφη Γεννηματά σχεδόν προεξοφλείται ότι θα αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή της στο εγχείρημα. 
Ηδη τις τελευταίες ημέρες συνεργάτες της σπεύδουν να το αποδομήσουν, μιλώντας για «προσωπικές βλέψεις πρώην υπουργών που συνενώνονται εν τη απογνώσει τους για να επιστρέψουν στην πολιτική» και προδικάζουν ότι η πρόταση Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη δεν θα έχει καμία απήχηση. 
Οι ίδιες πηγές εκφράζουν μάλιστα την απορία τους για την πρωτοβουλία επικαλούμενες το επικείμενο συνέδριο της ΔΗΣΥ που έχει προαναγγείλει η κ. Γεννηματά έχοντας ήδη δεσμευθεί να ομογενοποιήσει τον χώρο σε ενιαία παράταξη και υπαινίσσονται το «όσοι πιστοί προσέλθετε».
Εχει μια προφανή εξήγηση η άρνηση αυτή της κ. Γεννηματά. Βλέποντας στις δημοσκοπήσεις να διασφαλίζει περί το 6%-7% των ψήφων –και το Ποτάμι να καταρρέει–, εκτιμά ότι στις εκλογές μπορεί κάλλιστα να διεκδικήσει διψήφιο ποσοστό. 
Πιστεύει επιπλέον ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώσει να φτάσει το 20%, ο κ. Τσίπρας θα αμφισβητηθεί εντονότατα από τους συντρόφους του και επομένως το κόμμα της θα μπορέσει σταδιακά να μετεξελιχθεί στον δεύτερο πόλο του συστήματος. Παρεμπιπτόντως, σημειώνεται ότι ενώ η κ. Γεννηματά δηλώνει πλέον ότι στρατηγικός της στόχος είναι να μην κατακτήσει η Ν.Δ. την αυτοδυναμία, ενδόμυχα επιθυμεί το ακριβώς αντίθετο. 
Και τούτο, για να μην εξαναγκαστεί να συγκυβερνήσει με τον κ. Μητσοτάκη, να αποφύγει την κυβερνητική φθορά και να γίνει ευκολότερα, ως αντιπολίτευση, υποδοχέας επιπλέον ψηφοφόρων του κ. Τσίπρα, καθώς προβλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταρρεύσει αν χάσει με συντριπτική διαφορά από τη Ν.Δ.
Με τα δεδομένα αυτά, η πρόσκληση των τριών μάλλον αφορά μόνον τον κ. Στ. Θεοδωράκη που είναι γνωστό ότι είχε διαδοχικές συναντήσεις μαζί τους· άλλωστε ήδη από τη ΔΕΘ ο πρόεδρος του Ποταμιού είχε δηλώσει έτοιμος να θυσιάσει το κόμμα του αν δημιουργηθεί ένα πραγματικά νέο προοδευτικό κίνημα. Στην ίδια θέση παραμένει και σήμερα. 
Θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση των τριών –που επί του παρόντος δεν ζητούν τη διάλυση του Ποταμιού– εφόσον διαπιστώσει ότι θα αποκτήσει δυναμική που θα πιέσει και την κ. Γεννηματά να κάνει δεύτερες σκέψεις. Ο επιπλέον όρος που θέτει ο κ. Θεοδωράκης –και τον έχουν αποδεχθεί οι τρεις– είναι να γίνουν εκλογές αρχηγού απευθείας από τη βάση, χωρίς να προηγηθούν συνέδρια συσχετισμών.
Ως εκ τούτου καθοριστικές για την τύχη της πρωτοβουλίας Διαμαντοπούλου, Ραγκούση και Φλωρίδη θα είναι οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα μετρήσουν την απήχησή της. Αν δείξουν ότι το εγχείρημα έχει δυναμική, ενδεχομένως θα επανασταθμίσουν τη στάση τους και δύο άλλα κομβικά πρόσωπα που επί του παρόντος κρατούν αποστάσεις ασφαλείας. 
Ο Ευ. Βενιζέλος και ο Γ. Παπανδρέου. Εξυπακούεται βέβαια ότι όλα τούτα τελούν υπό την αίρεση ότι δεν θα προκηρυχθούν εκλογές μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση Ποτάμι και ΔΗΣΥ θα ξαναδοκιμάσουν προφανώς τις τύχες τους ως έχουν.
Έντυπη