Πιέσεις για πρόσθετα μέτρα αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος


Την αγωνία και το ...

άγχος της κυβέρνησης ότι θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο υποχρεωμένη να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα μετά από ενδεχόμενο σχετικό συμβιβασμό που μπορεί να πετύχουν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες για το ελληνικό πρόγραμμα, μετέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος. 
Από την πλευρά του, ο κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, ξεκαθάρισε ότι το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα ως εγγυητής της σταθερότητας και εκτίμησε ότι είναι κοντά μία συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 
Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου «Η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας», ο υπουργός δήλωσε ότι «αυτό που δεν μπορεί να δεχτεί η ελληνική κυβέρνηση είναι να είναι στην πλάτη της Ελλάδα ο συμβιβασμός ΔΝΤ και ευρωπαϊκών χωρών» υπονοώντας κυρίως την Γερμανία. 
Η αναφορά για ενδεχόμενη πίεση λήψης νέων μέτρων, αφορούσε στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για τα έτη από το 2019 και μετά.
Επί της ουσίας, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος να ζητηθούν νέα μέτρα από την Αθήνα είναι υπαρκτός και μη διαχειρίσιμος. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο ενός τέτοιου συμβιβασμού, ο κοινοτικός επίτροπος, κ. Π. Μοσκοβισί, δήλωσε πως «χρειαζόμαστε μια συνολική συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων, της αξιολόγησης και της διευθέτησης του χρέους ως το τέλος του έτους. 
Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και οι θεσμοί εργάζονται από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση σε πολύ καλό πνεύμα. Δεν μπορώ να κάνω κάποιο σχόλιο σαν να μιλάμε για διαιρεμένους θεσμούς. Οι θεσμοί εργάζονται όλοι μαζί και από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση», χωρίς ουσιαστικά να το αποκλείει. 
Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί τεχνική συμφωνία (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και όπως είπε, δεν είμαστε μακριά από κάτι τέτοιο. Είναι εφικτό και μπορεί να γίνει, υποστήριξε. Ανέφερε, δε, ότι το τρέχον πρόγραμμα «θέλουμε να ολοκληρωθεί και να είναι το τελευταίο (...), δεν θέλουμε να υπάρξει τέταρτο πρόγραμμα».
Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος είχε αντιπροτείνει στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων το εξής: Εφόσον συμφωνηθεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2019 και μετά στο 2,5% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ, τότε η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί να αξιοποιηθεί για τη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. 
«Δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο» για την ενίσχυση της ελληνική οικονομίας, υποστήριξε. Η πρόταση αυτή ήταν η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα χρέους, αλλά ανταγωνιστικότητας, όπως ανέφερε. Αποψη που έχει διατυπώσει κυρίως ο Γερμανός ομόλογός του, κ. Β. Σόιμπλε.
Παράλληλα, ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για διαφορετικούς λόγους. Για το ΔΝΤ ανέφερε ότι δεν είναι θαρραλέο να τα βάζει με την Ελλάδα ζητώντας μέτρα, αντί με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για να πετύχει σημαντική ρύθμιση του χρέους. Για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς δήλωσε ότι αν και έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν την Ελλάδα, δεν μπορούν να διαπραγματεύονται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Για το χρέος ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως στα βραχυπρόθεσμα μέτρα υπάρχει μεγάλη πρόοδος και ότι περιμένουμε τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα μετά τις 5 Δεκεμβρίου. Από την πλευρά του, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Μπ. Κερέ, υποστήριξε πως «υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» και ότι «προσβλέπουμε σε λύση που θα καθησυχάσει τις αγορές, και τελικά θα αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές». 
Σε κάθε περίπτωση, όμως, κάλεσε την Αθήνα να μείνει προσηλωμένη στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για στήριξη του προγράμματος από όλους τους εμπλεκόμενους.
Χθες το βράδυ, στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Μοσκοβισί, δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να μην υπάρξει επιστροφή σε μη βιώσιμες πολιτικές και πρακτικές της προ κρίσης εποχής. 
Επίσης, έδωσε μεγάλη σημασία στην εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), αναφέρθηκε στην ανάγκη βελτίωσης των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων, ενώ υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Επιφυλάξεις για βιωσιμότητα του χρέους
Λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως είναι προς όφελος της Ευρωζώνης να υπάρξει μια λύση για το ελληνικό χρέος. 
Σε ομιλία του προς την οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ντράγκι είπε πως «εξακολουθούν να υπάρχουν επιφυλάξεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό είναι προς όφελος όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωζώνης να βρεθεί μια λύση που θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα». 
Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κύρτσου για τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το ελληνικό χρέος, ο κ. Ντράγκι είπε ότι «προσβλέπουμε σε μια λύση που μπορεί να επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητα της δυναμικής του δημόσιου χρέους και να αντιμετωπίζει τους βασικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα».
Έντυπη