«Από την πρώτη ...
μέρα που με επέλεξε ο πρωθυπουργός σκεφτόμουν την μέρα του αποχαιρετισμού. Αλίμονο στον πολιτικό που αυταπατάται», είπε ο Νίκος Φίλης, ξεκινώντας την ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Παιδείας στον Κώστα Γαβρόγλου.
Ο κ. Φίλης κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του μίλησε για τα ολήμερα και τα ΕΠΑΛ, τα ειδικά σχολεία, την ενισχυτική διδασκαλία, είπε ότι στις 12/09 άνοιξαν κανονικά όλα τα σχολεία με τους εκπαιδευτικους και τα βιβλία στη θέση τους, ενώ ευχαρίστησε ιδιατέρως στον διευθυντή του γραφείου του για την ακάματη προσφορά του. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ο κ. Φίλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος.
Οσον αφορά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο, δεν έκρυψε την πίκρα του με αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Ποιός κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής η ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;» είπε ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στο άριστα που του έβαλε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Παρ' όλα αυτά αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε σε 1,5 μήνα μη προβιβάσιμος βαθμός. «Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν αυτό είναι κοτζάμ υπουργείο».
«Βλέπετε κάποιοι απο εμάς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας στην αριστερά όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
Χαρακτήρισε όλα αυτά ως «τα πιο ακριβά πτυχία μας». «Αυτά είναι όσοι δεν θα αποκτήσουν οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από τη ζωή με όσους τίτλους απόκτησαν με τα χρήματα του μπαμπά τους. Αυτό το μέταλλο δεν ανταλλάσσεται ακόμα και με την υπουργική θέση».
«Αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημα γιατί ο Φίλης δεν δέχθηκε υπουργεία. Δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντά τη συλλογική» ειπε για το θέμα ο κ. Φίλης.
«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η αφεντιά μου δέχθηκε κλίμα χυδαίων επιθέσεων και ορκισμένους εχθρούς. Κάθε καλα ενημερωμενος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αλλαγής στάσης της εκκλησίας» πρόσθεσε και συνέχισε: «Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά την άρση των παρεξηγησεων οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ», αναφερόμενος στη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Αναφερόμενος στην αντίθεση του αρχιεπισκόπου, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «όψιμη», στην ίδρυση τεμένους έκανε λόγο για «υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής» και «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων» λέγοντας ότι όλα αυτά συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το δημοκρατικό σύστημα.
«Το θέμα υπερβαίνει εμένα, τον Τσίπρα και την Αριστερά, αφορά όλο το πολικό σύστημα», προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε».
«Το θέμα υπερβαίνει εμένα, τον Τσίπρα και την Αριστερά, αφορά όλο το πολικό σύστημα», προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε».
Οπως είπε, «οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου», κάτι, που για εκείνον αποτελεί «ευθεία πρόκληση προς το πολιτικό σύστημα, αμφισβήτηση των δημοκρατικών αξιών και επικίνδυνη ρητορική», που αν επικρατήσει, θα βυθίσει την χώρα πιο βαθιά στην κρίση. «Το θέμα αυτό αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο κ. Φίλης και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα αφήσει το γάντι κάτω, προσπαθώντας από τη θέση του βουλευτή για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους. «Η απομάκρυνση μου από το υπουργείο είμαι πλέον βέβαιος ότι εγγράφει με τον πιο σαφή τρόπο ως κεντρικό στόχο για το σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων στην επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση να προτείνουν τον επαναπροσδιορισμό κράτους και εκκλησίας, στην κατεύθυνση του διαχωρισμού του ρόλου και των αρμοδιοτήτων» είπε ο κ. Φίλης. Μάλιστα, έκανε λόγο για «εξουσιαστικές αντιλήψεις, που μετατρέπουν τον Οίκο του Πατρός σε Οίκο Εμπορίου» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για «ζήτημα στοιχειώδους αυτογνωσίας», υπογραμμίζοντας την ανάγκη θεσμικού εκσυγχρονισμού και της απελευθέρωσης της εκκλησίας από «ιδεολογικές αγκυλώσεις», για να μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.
Από την ομιλία του κ. Φίλη, αν και είχε έντονη προσωπική χροιά και ξέφυγε από το πλαίσιο μιας τυπικής ομιλίας παράδοσης-παραλαβής υπουργείου, δεν έλειψε η αναφορά στο πρόσωπο του νέου υπουργού, Κώστα Γαβρόγλου, στον οποίο παρέδωσε τα «κλειδιά» του υπουργείου, «με μεγάλη χαρά, εκτίμηση και εμπιστοσύνη».
Από τη μεριά του, ο κ. Γαβρόγλου φρόντισε να χαμηλώσει τους τόνους. Ο νέος υπουργός ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με βασικό στόχο να κατοχυρωθούν όσα έγιναν από την απερχόμενη ηγεσία. «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τόνισε. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τα πανεπιστήμια για τα μεταπτυχιακά, αλλά και ότι «θα κάνουμε το παν για την εκπαίδευση των προσφύγων, γιατί για μας είναι πρωτίστως παιδιά. Και θα κάνουμε το παν για να το κατανοήσει και η κοινωνία».
Για το θέμα της εκκλησίας, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε ότι θα πρέπει να μείνουν οι δυο πλευρές σταθερά στις δηλώσεις που έγιναν από την κυβέρνηση και τον αρχιεπίσκοπο, όταν βγήκαν, μετά τη συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Αναφερόμενος στον κ. Φίλη, υπογράμμισε ότι του οφείλει πολλά. «Μου έμαθε να ακούω, αλλά και ποτέ να μην υπακούω και γι’ αυτό του είμαι ευγνώμων», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, τον λόγο πήρε η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων σε ό,τι αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τονίζοντας ότι προσπάθησε να κάνει μικρά, αλλά ουσιαστικά βήματα, ειδικά στο ζήτημα των μεταπτυχιακών. Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του ότι επί ημερών της υπήρξε «κοινωνική ειρήνευση στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ», μια «παρακαταθήκη», όπως είπε, για την νέα ηγεσία του υπουργείου.
Υπενθυμίζεται, ότι από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απήλθε και ο υφυπουργός, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ενώ ο Κώστας Φωτάκης, αρμόδιος για θέματα Έρευνας παρέμεινε στο πόστο του. Μένει, πια, να γίνει γνωστός ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων των νέων υφυπουργών, Δημήτρη Μπαξεβανάκη και Κώστα Ζουράρι.