Τηλεφωνική συνομιλία με τον ...
πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις εν εξελίξει συνομιλίες στο Κυπριακό, ενώ φέρονται να συμφώνησαν να έχουν νέα επικοινωνία, εφόσον αυτό απαιτηθεί.
Εν τω μεταξύ, ακόμη και την επόμενη εβδομάδα θεωρείται πιθανή η οριστικοποίηση μιας συμφωνίας στο εδαφικό ανάμεσα στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Οι δύο ηγέτες θα επανεκκινήσουν τις επαφές τους την Κυριακή 20 Νοεμβρίου, όταν και θα συναντηθούν στη Γενεύη. Υπολογίζεται ότι ευθύς αμέσως θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις επί των διαφορών που παραμένουν, αλλά είναι αισθητά λιγότερες απ’ ό,τι πριν από τη διαδικασία του Μον Πελερέν.
Αν και στις πρώτες πληροφορίες που μεταδίδονται γίνεται λόγος για διήμερες διαπραγματεύσεις (20-21 Νοεμβρίου), δεν θα πρέπει να αποκλείεται η παράταση για μία ή δύο ημέρες ακόμη. Η συζήτηση γίνεται πλέον επί χάρτου και, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων επί των θεμάτων που αφορούν αμιγώς τις δύο κοινότητες ακόμη και εντός του Δεκεμβρίου.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ακόμη και προτού φύγει ο χρόνος, θα μπορούσε να δρομολογηθεί η πολυμερής διάσκεψη που θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων της ασφάλειας και των εγγυήσεων που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία.
Στην Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και το περιεχόμενο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν τόσο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όσο και εκείνων που ακολούθησαν την περασμένη Τρίτη μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών για την Ευρώπη Βικτόρια Νούλαντ.
Πηγές αναφέρουν ότι οι συζητήσεις που αφορούσαν το Κυπριακό έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα και με κάποια διάθεση να γεφυρωθούν οι πολύ σοβαρές διαφορές που υφίστανται αυτή τη στιγμή για το ζήτημα της ασφάλειας. Σε κάθε περίπτωση τόσο η ελληνική όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά εξακολουθούν να κινούνται στη λογική εκείνου που επανειλημμένως έχει δηλώσει και ο κ. Αναστασιάδης, ότι μια «κακή λύση» ισοδυναμεί με «μη λύση».
Προκειμένου να αποφύγει την όξυνση του πολιτικού κλίματος στην Κύπρο, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά αύριο θα ενημερώσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους αρχηγούς των κομμάτων. Στην κατεχόμενη Κύπρο, ο κ. Ακιντζί ήδη αντιμετωπίζει την αρνητική κριτική από τον πρωθυπουργό Χουσεΐν Οζγκιουργκούν. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέμεινε και χθες στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώσει και τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων του ελληνικού Κοινοβουλίου (αφού ενημέρωσε προχθές το βράδυ τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη). Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε, συγκεκριμένα, με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, τον γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα, τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντη.
Η κ. Γεννηματά διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη για την «αμέριστη συμπαράσταση» του κόμματός της προς τον ίδιο και τον λαό της Κύπρου στην προσπάθεια εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε την αντίθεση του ΚΚΕ «σε μια διχοτομική, συνομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό ζήτημα, που δεν θα ενώνει, αλλά αντίθετα θα χωρίζει τον κυπριακό λαό».
Την εκτίμηση ότι «τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας είναι λιγότερα από αυτά που είναι πίσω μας» έκανε ο κ. Θεοδωράκης, έπειτα από τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη. «Η λύση, πέρα από δίκαιη, θα πρέπει να είναι και λειτουργική», δήλωσε ο κ. Καμμένος, ο οποίος επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί άμεσης αποχώρησης των δυνάμεων κατοχής από την Κύπρο.