Σε νέο ελιγμό ...
υποχώρησης υποχρεώθηκε χθες η κυβέρνηση ενώπιον του διαφαινόμενου αδιεξόδου στη συγκρότηση ΕΣΡ, ύστερα από την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγές στη διατύπωση της τροπολογίας που πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα στη Βουλή και αφορά την ακύρωση των τροπολογιών Παππά, με τις οποίες ο υπουργός Επικρατείας είχε μεταβιβάσει αρμοδιότητες του ΕΣΡ και οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιφορτίστηκε με την ευθύνη για ευρεία διαβούλευση χθες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αναζητηθεί κοινός τόπος για αναδιατύπωση της επίμαχης τροπολογίας κατά τρόπο τέτοιο ώστε να ικανοποιούνται όλες οι πλευρές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος αφορούσε δύο σημεία: την αρμοδιότητα του ΕΣΡ αναφορικά με τον προσδιορισμό του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών που θα δημοπρατηθούν και τη χρήση ή μη του όρου «αναστολή» της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, όρος που χρησιμοποιήθηκε στην αρχική κυβερνητική πρόταση, όπως αυτή παρουσιάσθηκε από τον κ. Βούτση στη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής την περασμένη Δευτέρα.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ανέφεραν αργά χθες ότι είχε επιτευχθεί σύγκλιση στο πρώτο ζήτημα και στην τροπολογία θα γίνεται λόγος σε «σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ για τον αριθμό των αδειών» αντί για αναφορά απλώς σε «γνωμοδότηση» του ΕΣΡ για το ζήτημα.
Οσον αφορά τη χρήση ή όχι του όρου «αναστολή», μέχρι αργά συνεχιζόταν ο κύκλος διαβουλεύσεων, στο πλαίσιο του οποίου ζητήθηκε η άποψη νομικών «διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ώστε να διερευνηθεί εάν είναι νομικά ορθή η αντικατάσταση από άλλον όρο, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη επισήμως δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ.
Στην κυβέρνηση εμφανίζονταν χθες αισιόδοξοι ότι, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για την τροπολογία και αυτή εγκριθεί με ευρεία πλειοψηφία σήμερα, τότε ο δρόμος για τη συγκρότηση του ΕΣΡ στη Διάσκεψη Προέδρων, που έχει ορισθεί για την προσεχή Δευτέρα, θα έχει ανοίξει. Αναφορικά με τη σύνθεση του οργάνου, θεωρούν ότι η συζήτηση για τα πρόσωπα πάνω στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μπορεί να παραγάγει αποτελέσματα.
Οι εξελίξεις αναφορικά με τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα επηρεάσουν και τις αποφάσεις για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, καθώς η φημολογία για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα έχει εκ νέου φουντώσει.
Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να διατηρεί την ευχέρεια επιλογής του χρόνου υλοποίησης των αποφάσεών του και δεδομένου ότι έχει υπάρξει και σχετική προεργασία, όπως αποκαλύφθηκε από τη δημοσιοποίηση των προεδρικών διαταγμάτων, για αλλαγές στη δομή υπουργείων, ο ανασχηματισμός μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.
Ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι αν όλα πάνε καλά σήμερα στη Βουλή και αποτυπωθεί συναίνεση στην ψήφιση της τροπολογίας, τότε πιθανότατα οι αλλαγές στην κυβέρνηση θα μετατεθούν για την επόμενη εβδομάδα, μετά τη Διάσκεψη Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, όσον αφορά τη δομή της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι κάτι τέτοιο σημαίνει πως «δεν είναι έτοιμα όλα ακόμα».
Αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει και το εύρος των αλλαγών σε πρόσωπα, τις μετακινήσεις, τις αποπομπές και τις νέες εισόδους στην κυβέρνηση. Με το θέμα του ανασχηματισμού να κινδυνεύει, εξαιτίας των συνεχών αναβολών, να απολέσει τη δυναμική του ακόμα και σε επίπεδο επικοινωνιακής διαχείρισης, δεν έχει αποκλεισθεί ακόμα το ενδεχόμενο αυτός να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.