Αξονα σταθερότητας με Βουλγαρία - Σερβία επιδιώκει ο Μητσοτάκης


Ο δυναμικός διάλογος ...

μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας για τη διατήρηση ισχυρού λόγου στην ανάπτυξη της περιοχής και την επίτευξη κοινών στόχων μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους των δύο κρατών αποτέλεσε το επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του απερχόμενου προέδρου της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα Δευτέρα επισκέπτεται τη Σόφια.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο Βούλγαρος πρόεδρος συνομίλησαν για εύρος θεμάτων που εντάσσονται στην ευρωπαϊκή ατζέντα, καθώς και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή των Βαλκανίων, όπως το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα.
Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου κ. Recep Tayyip Erdogan, για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τις απειλές του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας, ο κ. Πλεβνέλιεφ εξήρε τη σημασία των διμερών σχέσεων Σόφιας- Αθήνας και ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι η ενέργεια, η εκπαίδευση και η καινοτομία πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της ελληνο-βουλγαρικής συνεργασίας.
Συζητήθηκαν, επίσης, οι εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στις δύο χώρες. «Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική και το αποτέλεσμα έναντι του λαϊκισμού και των αδιεξόδων που αυτός δημιουργεί», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΝΔ.
«Ο μόνος τρόπος να επιλυθούν τα προβλήματα είναι να τα αναγνωρίσουμε και να τα υποδείξουμε ξεκάθαρα», είπε από την πλευρά του ο Βούλγαρος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Βούλγαρος πρόεδρος τόνισε την σημασία ενίσχυσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ως μέσου καταπολέμησης της διαφθοράς και μείωσης της γραφειοκρατίας, μια τοποθέτηση για την οποία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε την υποστήριξή του.
Συνάντηση με τον Μπόικο Μπορίσοφ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και αρχηγό του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ.
«Η Βουλγαρία εκτιμά ιδιαιτέρως την κατανόηση και τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Είναι απολύτως απαραίτητο για την περιοχή, που χρειάζεται σταθερότητα, να υπάρχει συνοχή στις δράσεις των μεμονωμένων κρατών σε καίρια ζητήματα και στην οικονομική ανάπτυξη», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.
«Η χώρα μας καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για να παραμείνουν τα Βαλκάνια ένα μέρος ασφάλειας και συνεργασίας», πρόσθεσε ο κ. Μπορίσοφ.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας εξέφρασαν την κοινή άποψη ότι ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν σταθερά τη συνεργασία σε όλες τους τομείς.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μπορίσοφ  επισήμαναν την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας των δύο κομμάτων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.).
Ακολούθως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποίησε ομιλία σε Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.
«Είχα την ευκαιρία να έχω μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, η οποία επαναβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ μετά το πέρας των συναντήσεων.

«Συμπέσαμε και ως προς τη διάγνωσή μας, σχετικά με την γενικότερη αστάθεια, η οποία υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή. Και είχα την ευκαιρία να μεταφέρω στους συνομιλητές μου την αγωνία μου για τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, οι οποίες αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης, τον ακρογωνιαίο λίθο πάνω στον οποίο στηρίζονται οι ΝΑΤΟικες σχέσεις», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Είχα, επίσης, την ευκαιρία να έχω μία εξαιρετικά ουσιαστική και παραγωγική συζήτηση με εκπροσώπους από σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ στη Βουλγαρία. Και θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να επαναλάβω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται - εδώ και πολλά χρόνια - στη Βουλγαρία, αποτελούν παράδειγμα εξωστρέφειας και επιχειρηματικότητας. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες ξέφυγαν από τα στενά όρια της Ελλάδας και αποφάσισαν να επενδύσουν εκτός Ελλάδας, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο, τη δική τους δυναμική», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι μόνο μέσα από μία γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών μπορεί να έρθει ανάπτυξη στη χώρα. Και μόνο με μία τέτοια μείωση φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη μπορεί να αποτελέσει ικανό κίνητρο για να αυξηθεί σημαντικά το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.