Αναστασιάδης για Κυπριακό: «Για να αρχίσει ξανά ο διάλογος είναι απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας»


Διακαναλική συνέντευξη ...

προκειμένου να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τις διαπραγματεύσεις του Μον Πελερέν πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«Η σημερινή ομιλία θα ήθελα να αφορούσε την ενημέρωση περαιτέρω προόδου, λυπούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν στην αποτυχία», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «δε θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών». Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη στην πρώτη φάση του Μον Πελερέν ήταν ξεκάθαρη». «Η μετάβαση στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκε ύστερα απο επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη», επισήμανε, ο Νίκος Αναστασιάδης.
«Προς απόδειξη της βούλησής μου αντί να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση για να οριστικοποιήσουμε εξέφρασα την ετοιμότητά μου να εξετάσω ρυθμίσεις που ενδεχομένως να παρέμεναν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση. 
Στις διαπραγματεύσεις επιτεύχθηκε συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας 28,2% (ελληνοκυπριακή θέση) 29,2% (τουρκοκυπριακή θέση)», διευκρίνισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που οδήγησε τους εμπειρογνώμονες να υπολογίσουν με βάση τους υπό επιστροφή πρόσφυγες».
Κατά τη δεύτερη φάση της ενημέρωσης, η τουρκοκυπριακή πλευρά μετέφερε τις ανησυχίες της ως προς τις προθέσεις της Ελλάδας να συμμετέχει σε πολυμερή διάσκεψη, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. Όπως επεσήμανε ο ίδιος, ορίστηκε ημερομηνία πολυμερούς διάσκεψης με την προϋπόθεση οτι θα γινόταν κατάθεση χαρτών που θα αποτύπωναν τα εν λόγω κριτήρια.  
Από πλευράς της ελληνοκυπριακής πλευράς τέθηκε το 78.000 ως ο ελάχιστος αριθμός και το  92.000 ως ο μέγιστος. Η τουρκοκυπριακή πλευρά πρότεινε ότι ο αριθμός που θα επέστρεφε ήταν μία υποχώρηση, κάνοντας λόγο 65.000.
«Παρά τις προσπάθειές μου δεν κατέστη εφικτό. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στον τερματισμό του διαλόγου», διευκρίνισε ο κ. Αναστασιάδης. Ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε πως προκειμένου να γίνει μια λύση αποδεκτή, θα πρέπει να τηρούνται τα συμφωνηθέντα και εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από εκεί όπου έμειναν στο Μον Πελερέν με πιο εντατικούς ρυθμούς. και την εντατικοποίηση των
Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Αλέξη Τσίπρα για τη βοήθεια που παρείχε καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια του κύκλου ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ότι η θετική ρητορική της Τουρκίας πρέπει να μεταφραστεί έμπρακτα σε στήριξη του Τουρκοκυπρίου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία. «Για να αρχίσει ξανά ο διάλογος είναι απαραίτητη η συμβολή της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Η αναβολή ζητήθηκε γιατί έπρεπε να νιώθω βέβαιος οτι από τη μια η ελληνική κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στην πολυμερή», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.  Ως προς τις ακτογραμμές ο Κύπριος πρόεδρος σχολίασε ότι υπήρξαν θετικές ενδείξεις. «Η δική μας θέση είναι το ελάχιστο 80.000 το μέγιστο 90.000. 
Τα ΗΕ έβγαλαν έναν υπολογισμό οτι ο μίνιμουμ αριθμός είναι το 78.000 και ο μεγαλύτερος το 94.000», σημείωσε για να συμπληρώσει ότι «ηταν δική του η υποχώρηση κατά δύο χιλιάδες». «Εξάντλησα κάθε όριο νοουμένου οτι δεν θα αποκλείαμε περιοχές», τόνισε.
Η μη λύση του εδαφικού θα οδηγήσει σε διασύνδεσή του με εγγυήσεις και ασφάλεια, σχολίασε επίσης ο Κύπριος πρόεδρος. «Εφόσον υπάρξει πρόοδος στα κριτήρια και αποτυπωθεί επί χάρτου τότε συγκαλείται άμεσα και η τρίτη φάση. 
Εαν δεν λύσουμε το εδαφικό θα οδηγηθούμε σε μία διάσκεψη όπου θα φαίνεται πως θα πιεστούμε για όρους της τουρκικής πλευράς επί των εγγυήσεων», υπογράμμισε. Κληθείς να τοποθετηθεί αν υπήρξε ζήτημα με την Ελλάδα ο πρόεδρος αρνήθηκε να τοποθετηθεί ξεκαθαρίζοντας πως υπήρξε μία πολύ καλή συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Επαφές Αναστασιάδη
Νωρίτερα, ο κ. Αναστασιάδης επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο ενημέρωσης των ξένων ηγετών και παραγόντων. Είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελερέν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να συνεχιστούν οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου.
Την Πέμπτη, ο κ. Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για να ενημερώσει τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
(Πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου)