ΣτΕ: Σε εξέλιξη η κρίσιμη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες


Σε πλήρη εξέλιξη ...

βρίσκεται από τις 5.30 το απόγευμα η πιο κρίσιμη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου κρίνεται η συνταγματικότητα ή μη του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν στο ότι η απόφαση θα εκδοθεί σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, το κρίσιμο θέμα που θα κρίνει την εφαρμογή του νόμου αλλά και θα καθορίσει την ουσία της δικαστικής απόφασης είναι το θέμα που συναρτάται με την αρμοδιότητα του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.
Οι πληροφορίες από δικαστικές πηγές, συγκλίνουν στο ότι ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες το πιθανότερο είναι να κριθεί αντισυνταγματικός σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, στη λογική ότι το σύνταγμα ορίζει ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο είναι το μόνο αρμόδιο για αδειοδότηση των καναλιών, κι όχι ο υπουργός κατά την πρόβλεψη του νόμου.
Σε μια τέτοια περίπτωση, το δικαστήριο δεν θα προχωρήσει να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου σε άλλες διατάξεις, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των τεσσάρων αδειών, που ορίστηκε περιοριστικά.
Πάντως εκείνο, που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το σκεπτικό της απόφασης σε σχέση με τις ευχέρειες που θα δοθούν από το δικαστήριο για διορθωτικές κινήσεις καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να δοθεί έξι μήνες προθεσμία στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες με βάση τη συνταγματική τάξη.
Βεβαίως, υπάρχουν και πληροφορίες ότι μέλη του δικαστηρίου συντάσσονται με πιο σκληρή γραμμή, δηλαδή να υπάρξει απόφαση για αντισυνταγματικότητα λόγω ΕΣΡ αλλά στη λογική να γίνουν όλα εξ υπαρχής και στην απόφαση να προσδιορίζεται σαφώς τί ακριβώς θα κάνει στο εξής το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, πλειοψηφία υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου, εκτιμάται, ότι δύσκολα θα διαμορφωθεί καθώς προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ είχαν κρίνει ότι μόνον στο ΕΣΡ δίνει το σύνταγμα τις αρμοδιότητες.
Σχετικά με τον αριθμό των τεσσάρων αδειών, το δικαστήριο δεν θα αποφανθεί, αν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν ότι θα κριθεί ο αντισυνταγματικός ο νόμος σε σχέση με το ΕΣΡ.
Πάντως αν τελικώς υπάρξει απόφαση για αντισυνταγματικότητα με τον ένα η τον άλλο τρόπο το μόνον που εκτιμάται ότι είναι σίγουρο είναι πως δεν μπορούν να κλείσουν κανάλια που δεν πήραν άδεια, και ότι οι αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν στο εξής στο ΕΣΡ το οποίο και πρέπει να συγκροτηθεί.