Βήματα κατευνασμού από το Μαξίμου


Σε επανασχεδιασμό της ...

στρατηγικής της για τα επόμενα βήματα στη διαδικασία παραχώρησης των τηλεοπτικών συχνοτήτων προχωρεί η κυβέρνηση, η οποία έδειξε να αιφνιδιάζεται από την απόφαση του ΣτΕ, το βράδυ της Τρίτης, να κάνει αποδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών και να προχωρήσει σε συζήτηση επί της ουσίας όσον αφορά τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Παππά. 
Παράλληλα, με έκδηλη αμηχανία υποδέχθηκε το κυβερνητικό στρατόπεδο τις αντιδράσεις, σε υψηλούς τόνους ακόμη και από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που προκάλεσε η κίνηση της εφημερίδας «Αυγή» να δημοσιοποιήσει, και μάλιστα σε πρωτοσέλιδο, τα στοιχεία του δικαστή του ΣτΕ ο οποίος ελέγχεται για προσωπική του υπόθεση.

Επισήμως, κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν χθες να σχολιάσουν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν προδικάζει τίποτε όσον αφορά την τελική γνωμοδότηση επί της συνταγματικότητας του νόμου. Ωστόσο, κατέστη σαφές ότι η προχθεσινή εξέλιξη επέφερε αναστάτωση και δεύτερες σκέψεις ως προς τα βήματα που θα ακολουθήσουν, μετά και την –προδιαγεγραμμένη είναι αλήθεια– αποτυχία της διάσκεψης προέδρων της Βουλής να προχωρήσει σε συγκρότηση του ΕΣΡ. 
Ετσι, ενώ είχε προαναγγελθεί ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επρόκειτο χθες να μιλήσει στη Βουλή, στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία, αξιοποιώντας τη δυνατότητα, προκειμένου να επιτεθεί στην αντιπολίτευση για την απουσία συμφωνίας για συγκρότηση του ΕΣΡ, από νωρίς χθες το πρωί συνεργάτες του άφηναν να εννοηθεί ότι, τελικά, δεν θα μιλήσει στη Βουλή, επικαλούμενοι την πιθανότητα να χρειαστεί να αναχωρήσει πιο νωρίς από ό,τι αρχικά προβλεπόταν για τις Βρυξέλλες. 
Παράλληλα, από την κυβέρνηση απαντούσαν ότι η τροπολογία Παππά, την οποία ο υπουργός Επικρατείας είχε αποσύρει λίγο μετά την κατάθεσή της, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έπειτα από απαίτηση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, «θα κατατεθεί σύντομα» χωρίς να προσδιορίζεται πιο συγκεκριμένα ο χρόνος.

Την ίδια στιγμή, ως εξέλιξη που έφερε επιπλέον περιπλοκές και άθροισε πρόσθετο βάρος στο φορτισμένο κλίμα που κυριαρχεί όσον αφορά τις σχέσεις πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, αντιμετωπίζεται η πρωτοσέλιδη αποκάλυψη της «Αυγής» αναφορικά με τον ελεγχόμενο δικαστικό. Στην κυβέρνηση αντελήφθησαν ότι η συγκεκριμένη κίνηση επέφερε αρνητικούς συνειρμούς, έδωσε βήμα στην αντιπολίτευση να επιτεθεί με καταγγελίες για αντιδημοκρατικές πρακτικές, ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί η σφοδρή αντίδραση των δικαστικών. 
Σε ιδιωτικές συζητήσεις τους αρκετά κυβερνητικά στελέχη καταδίκαζαν την πρακτική, ενώ μέχρι το Μαξίμου έφθασαν αντιδράσεις που έκαναν λόγο για ένα ακόμη «αυτογκόλ», που φέρνει την κυβέρνηση σε ρόλο απολογουμένου, ακόμη και για ένα θέμα –αυτό των τηλεοπτικών αδειών– στο οποίο θα έπρεπε να διατηρεί την πρωτοβουλία κινήσεων. 
Είναι ενδεικτική η δήλωση του κ. Παππά, ο οποίος υπογράμμισε σχετικά (ΕΡΤ): «Είναι ανήθικο τις όποιες εξελίξεις να τις συνδέουν με τις προσωπικές στιγμές του οποιουδήποτε. Δεν αφορούν κανέναν, να μείνουν έξω από την αντιπαράθεση».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε (ΣΚΑΪ), απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «εμένα μου κάνει κακή εντύπωση σε όλες τις περιπτώσεις που οι δικαστικές και οι αστυνομικές αρχές μπαίνουν σε μια λογική να δημοσιεύουν πρόσωπα, φωτογραφίες ανθρώπων, οπότε δεν με βρίσκει σύμφωνο μια τέτοια τακτική», και πρόσθεσε ότι «πρέπει να υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και η προστασία των δεδομένων».
Έντυπη