Απόφαση πλήρους ...
κατεδάφισης του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες έλαβε αργά χθες το βράδυ η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνοντας αντισυνταγματικό το νόμο και αποφασίζοντας ότι μόνον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα κατά το σύνταγμα να αδειοδοτηθεί τα κανάλια.
Οι ανώτατοι δικαστικοί με πλειοψηφία 14 έναντι 11 ακύρωσαν τον νόμο χωρίς να χορηγήσουν κάποια προθεσμία στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί στο μέλλον να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις με βάση το σύνταγμα.
Η απόφαση υπήρξε απόλυτη ως προς την αντισυνταγματικότητα του νόμου και οι συνέπειές της άμεσες και καθοριστικές, όχι μόνον στο πολιτικό πεδίο.
Η δικαστική κρίση υπήρξε ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση μιας και ο νόμος που κατεδαφίστηκε με τη δικαστική απόφαση αποτέλεσε κορυφαία κυβερνητική επιλογή με συνέπειες που ξεπερνούν κατά πολύ τη κρίση αντισυνταγματικότητας ενός νόμου.
Οι συνέπειες της απόφασης, σε πρώτο επίπεδο είναι πως όλα τα κανάλια που δεν πήραν άδεια μπορούν να εκπέμπουν κανονικά μέχρι το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση, ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος μπορεί μόνον προσωρινά να χορηγήσει άδειες μιας και εκείνες που προέκυψαν από τον διαγωνισμό δεν ισχύουν μετά την ακύρωση του νόμου.
Θέμα είναι βέβαιο πως θα προκύψει με τα χρήματα που δόθηκαν από τους υπερθεματιστές, ενώ πολλά ζητήματα αναμένεται πως θα προκύψουν προς επίλυση.
Πάντως η σκληρή γραμμή που επικράτησε στην απόφαση του ΣτΕ ελήφθη στην πρώτη - και μοναδική- ψηφοφορία, ενώ πρόταση από ομάδα δικαστικών να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος αλλά να δοθεί προθεσμία κάποιων μηνών για να προχωρήσει σε διορθώσεις το ΕΣΡ δεν πέρασε.
Και η χθεσινή Ολομέλεια διεξήχθη σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων λόγω και του υψηλού διακυβεύματος της επικείμενης απόφασης.