Δεν υπάρχει ...
πολιτικό πρόβλημα λένε από το Μαξίμου μετά την απόφαση να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4339 - «Απαντούν» με νέο νόμο και πόλεμο κατά πάντων - Στόχος να αποφύγουν την επιστροφή των χρημάτων και τη σύγκρουση με τους νέους υπερθεματιστές
Με νέα νομοθετική πρωτοβουλία και με μία σκληρή πολιτική στάση, που περιλαμβάνει και πρωτοφανή επίθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσπαθεί η κυβέρνηση να ξεπεράσει την ισοπέδωση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.
Διαμηνύει ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πολιτικής αποσταθεροποίησης – ούτε φυσικά εκλογών ή άλλων πολιτικών αναδιπλώσεων - υποβαθμίζοντας πλήρως την πολιτική σημασία και τις επιπτώσεις της δικαστικής απόφασης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ακούγονται έως και πολεμικές ιαχές, τρόπον τινά, κατά όλων όσοι αμφισβητούν τις προθέσεις, πράξεις και στοχεύσεις της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση επέλεξε τη ρήξη με όλους και όλα, θεωρώντας ότι μπορεί να κερδίσει την κοινή γνώμη διατηρώντας το κλίμα σύγκρουσης με τα κανάλια, την αντιπολίτευση και τη μη αρεστή, σε αυτήν, δικαστική εξουσία.
Παράλληλα επιχειρεί να διαφυλάξει τα κεκτημένα, που θεωρεί ότι κέρδισε με τον ακυρωθέντα από το Συμβούλιο της Επικρατείας διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή την είσοδο των νέων καναλαρχών στο τηλεοπτικό πεδίο και την εξασφάλιση των χρημάτων, που η διαδικασία απέφερε.
Επιδιώκει δηλαδή να εφαρμόσει ουσιαστικά το νόμο Παππά που έπεσε στο δικαστήριο με έναν άλλο τρόπο και διαφορετικά μέσα, παρακάμπτοντας και πάλι το ΕΣΡ, τον ρόλο του οποίου το ΣτΕ έκρινε καθοριστικό και αξεπέραστο.
Το μόνο που δεν μπορεί να επιβάλλει η κυβέρνηση δια νόμου, όπως επιχείρησε προ δύο εβδομάδων, είναι το μαύρο σε ήδη λειτουργούντα κανάλια, που δεν είχαν πάρει άδεια στον διαγωνισμό, ο οποίος και ακυρώθηκε τελικά.
Γι’ αυτό και η νέα διαδικασία, που θα προβλέπει το νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα βάζει στο παιχνίδι και τους δύο υπερθεματιστές του διαγωνισμού – πέραν βέβαια όλων των σημερινών καναλαρχών – που ενώ είδαν να κερδίζουν άδεια στο διαγωνισμό, βρίσκονται σε μία άβολη έως δυσάρεστη κατάσταση.
Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει ότι όσοι τηρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4339 και καταβάλλουν ετήσιο ποσό περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούν να πάρουν βεβαίωση λειτουργίας έως ότου το ΕΣΡ συγκροτηθεί και ρυθμίσει οριστικά το τηλεοπτικό πεδίο.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα ότι και τάξη βάζει στο τηλεοπτικό τοπίο και χρήματα εισπράττει για το δημόσιο. Κυρίως όμως επιδιώκει να πείσει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των πολιτικών κινήσεων και δεν πρόκειται να ταρακουνηθεί ή να αμφισβητηθεί από την αρνητική δικαστική εξέλιξη της μάχης για τα κανάλια.
Επιπλέον θέλει να προλάβει άλλες κινήσεις, όπως προσφυγές από τους 4 υπερθεματιστές, προκειμένου να τους επιστραφούν τα χρήματα, που πρόσφεραν στον διαγωνισμό και ήδη κατέβαλαν την πρώτη δόση από αυτά.
Εντύπωση προκάλεσε η μετωπική, όσο και πρωτοφανής για τα δεδομένα δεκαετιών, ως προς τις σχέσεις κυβέρνησης και ανώτατων δικαστηρίων, επίθεση που εξαπέλυσε το Μαξίμου κατά του ΣτΕ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη υπενθύμισε, επιστρατεύοντας αντανακλαστικά άλλων περιόδων, ότι το ΣτΕ έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.
Κατηγόρησε το δικαστήριο ότι με την απόφασή του θα επιστραφούν σε πλούσιους επιχειρηματίες χρήματα, στερώντας από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη. Και ότι με την απόφασή του το ΣτΕ οδηγεί τη χώρα «στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς»!
Διαμήνυσε δε ότι «τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος χειρίστηκε το θέμα με τον νόμο, ο οποίος έπεσε στο ΣτΕ, παραμένει ακλόνητος και θα συνεχίσει να χειρίζεται την καυτή αυτή υπόθεση. Μάλιστα αναμένεται να σηκώσει και ο ίδιος το βάρος της πολιτικής σύγκρουσης και της επικοινωνιακής αντιπαράθεσης.
Στις πρώτες νυχτερινές δηλώσεις του, σημείωσε ότι «τις κυβερνήσεις δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις» και πρόσθεσε με νόημα ότι «όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης, να αλλάξουν πλευρό».
Τόνισε ακόμη ότι «η αεροπειρατεία στην Ελλάδα δεν θα συνεχιστεί», επισημαίνοντας ότι «η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αίσθημα αδικίας» και προειδοποιώντας ότι «η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη» για τις επόμενες κινήσεις της.
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένονται πλέον οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το οποιοδήποτε σενάριο για το χρόνο ανακοίνωσης των αλλαγών, καθώς η κυβέρνηση θέλει επειγόντως αλλαγή ατζέντας, μετά την αρνητική δικαστική εξέλιξη για τις τηλεοπτικές άδειες.
Πολλοί αναμένουν ότι με τον ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει πέραν των άλλων και επίδειξη δύναμης, ώστε να εμπεδωθεί η αίσθηση ενός στιβαρού και αποφασιστικού πρωθυπουργού, που διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης, εντός και εκτός του κόμματός του, αλλά και έναντι της αντιπολίτευσης, που βάλλει εναντίον του πλέον κατά βούληση και ακατάπαυστα.