Περισσότερες οι «χρυσές βίζες» φέτος από την Ελλάδα


Συνολικά 343 νέες ...

άδειες παραμονής έχουν εκδοθεί τον τελευταίο χρόνο με βάση τη «χρυσή βίζα». Πρόκειται για το πρόγραμμα που απευθύνεται σε πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι μπορούν, αποκτώντας ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, να διασφαλίσουν και την ελληνική βίζα. 
Να σημειωθεί ότι από την έναρξη ισχύος του προγράμματος έχουν εκδοθεί συνολικά 1.326 άδειες, ενώ σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και επιπλέον 1.794 που αφορούν τους άμεσους συγγενείς των επενδυτών (3.120 άδειες συνολικά). Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Σεπτέμβριος 2016), κυριότερες χώρες προέλευσης των άμεσων επενδυτών είναι η Κίνα (547 άδειες), η Ρωσία (331), η Ουκρανία (62), ο Λίβανος (59), η Αίγυπτος (58), το Ιράκ (46), η Συρία (35), η Ιορδανία (27) και η Τουρκία (26).
Από την έναρξη του προγράμματος στα μέσα του 2013 και μέχρι τον περσινό Σεπτέμβριο, είχαν εκδοθεί συνολικά 983 άδειες, με τους Κινέζους να παραμένουν βασική αγοραστική ομάδα με 335 άδειες, ενώ ακολουθούσαν οι Ρώσοι με 315 άδειες και οι επενδυτές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 151 άδειες. 
Οπως προκύπτει από την εξέταση των σχετικών στοιχείων, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης που καταγράφεται φέτος οφείλεται στους Κινέζους αγοραστές, οι οποίοι έχουν αυξήσει αισθητά το μερίδιό τους, από τις 335 άδειες τον Σεπτέμβριο του 2015 σε 547 άδειες φέτος. 
Σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών δεδομένων από την πλευρά του Enterprise Greece, που έχει αναλάβει τον ρόλο της προώθησης του σχετικού προγράμματος, η μεγαλύτερη επιτάχυνση καταγράφεται ουσιαστικά από τον περυσινό Μάιο και μετά, δείγμα ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τους ενδιαφερόμενους αγοραστές. Ασφαλώς, όμως, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, αν δεν υπήρχε και η συγκεκριμένη παράμετρος, τα νούμερα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει βελτιώσεις στο πρόγραμμα, αρχής γενομένης από την παροχή της δυνατότητας ενοικίασης των ακινήτων, τη χορήγηση άδειας διαμονής και στους ανιόντες συγγενείς και την παράταση της ισχύος άδειας διαμονής για τα ανήλικα τέκνα και μετά τα 18 έτη και συγκεκριμένα έως τα 21 έτη. 
Παράλληλα, οι σχετικές προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας παραμονής και εν γένει συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν μεταφραστεί στις σημαντικότερες γλώσσες από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος, δηλαδή στα κινεζικά, στα ρωσικά και στα αραβικά, ενώ ακόμα πιο σημαντικό θεωρείται ότι το Enterprise Greece έχει εντάξει το πρόγραμμα για τις «βίζες» στο πλαίσιο των προωθητικών ενεργειών που πραγματοποιεί σε μεγάλες αγορές-στόχους.
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, μόνο κατά το τρέχον έτος πραγματοποιήθηκαν σχετικές εκδηλώσεις προώθησης στην Κίνα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στον Λίβανο, στην Τουρκία και στη Ρωσία, ενώ το προσεχές διάστημα ο οργανισμός διοργανώνει εθνικό περίπτερο με 25 Ελληνες εκθέτες στην έκθεση ακινήτων LPS-Shanghai 2016, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα μεταξύ 9-11 Δεκεμβρίου. Η σχετική συμμετοχή έχει ως στόχο την προώθηση του προγράμματος σε Κινέζους αγοραστές.
Ασφαλώς δεν λείπουν και τα σχετικά προβλήματα, τα οποία αφορούν π.χ. σε καθυστερήσεις που προκύπτουν κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης των κατοίκων τρίτων χωρών (έκδοσης βίζας για την πρώτη επίσκεψη στη χώρα), καθώς και με τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων για την αποφυγή παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων και ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η έλλειψη ακινήτων που να πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται από τους ξένους αγοραστές, καθώς, στην Ελλάδα τα διαθέσιμα ακίνητα είναι διάσπαρτα τόσο εντός όσο και εκτός των πόλεων και διαθέτουν διαφορετικά χαρακτηριστικά μεταξύ τους, κάτι που δυσκολεύει σημαντικά τη δυνατότητα προβολής τους. 
Στον αντίποδα, σε άλλες ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες, όπως π.χ. την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Μάλτα, τα προσφερόμενα ακίνητα ανήκουν κυρίως σε ολοκληρωμένα συγκροτήματα.
Έντυπη