Υπό το βάρος της ...
σοκαριστικής είδησης του θανάτου του μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κυρού Ευγενίου συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας όπου κρίνεται η υπόθεση της επένδυσης στο Τοπλού.
Μετά από 20 χρόνια τόσο το Ιδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή όσο και οι Άγγλοι επενδυτές μαζί με την πλειοψηφία της σητειακής κοινωνίας περίμεναν να τελειώσει αυτό το σίριαλ που αφορά τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στο νησί.
Αλλά ο αδόκητος θάνατος του ιεράρχη ξυπνά μνήμες με τις συγκλονιστικές συμπτώσεις. Ο προκάτοχος του Ευγενίου, ο μακαριστός Φιλόθεος (Βουζουνεράκης) σκοτώθηκε σε περίεργο τροχαίο δυστύχημα το Δεκέμβριο του 1993, λίγο πριν κλείσει η αρχική συμφωνία για την επένδυση στο Τοπλού!
Ο προηγούμενος μητροπολίτης κυρός Φιλόθεος βέβαια φερόταν τότε διαφωνών με την υπόθεση, ο Ευγένιος αντιθέτως ήταν υπέρμαχος και ήθελε να τελειώσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η υπόθεση. Μάλιστα ήταν και έντονα δυσαρεστημένος για τη νέα προσφυγή που είχαν καταθέσει εναντίον του Προεδρικού διατάγματος ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ φορείς και κάτοικοι της περιοχής.
Ο μακαριστός βέβαια μητροπολίτης είχε «εισπράξει» πολλές στενοχώριες αυτό το διάστημα: ο θάνατος της μητέρας του, το γεγονός ότι ο Κύριλλος δεν είχε γίνει μητροπολίτης Πέτρας, το πρόστιμο μαμούθ στο Ιδρυμα είχαν όλα αυτά επιβαρύνει την υγεία του…
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ανησυχίες για την πορεία και την εξέλιξη της υπόθεσης τόσο στο ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή, όσο και στην αγγλική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.
Όσον αφορά τώρα την συζήτηση στο ΣτΕ, κατετέθη ήδη απο τον εισηγητή του ΣτΕ , εισήγηση επί της υποθέσης. Είναι μια τυπική διαδικασία πριν την εκδικαση.
Δεν περιλαμβάνει κρίση , αλλά αναλύει όλα τα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί στο δικαστήριο σύμφωνα με πληροφορίες και η κρίση επί της υπόθεσης θα πραγματοποιηθεί σε, κεκλεισμένων των θυρών, διάσκεψη των δικαστών.
Θυμίζουμε ότι μετά την αναμόρφωση του τελικού Σχεδίου είχε και το ΣτΕ εγκρίνει την επένδυση και είχε εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα.
Εναντίον αυτού του ΠΔ προσέφυγαν η «Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού» και 140 κάτοικοι της περιοχής που ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετο στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το από 7.3.2016 Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το “Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στη θέση χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου, του δήμου Σητείας της περιφέρειας Κρήτης και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου αυτού”.
Μαζί με αυτούς προοσέφυγε και το ΤΕΕ/ΤΑΚ το οποίο όμως στο μεταξύ άλλαξε θέση με απόφαση της αντιπροσωπείας. Από εκεί που έλεγε όχι στην επένδυση, τώρα λέει ναι σε μια επένδυση υπό προϋποθέσεις!
Στην επίμαχη περιοχή, έκτασης 22.120,349 στρεμμάτων, αναμένεται η υλοποίηση τουριστικής επένδυσης η οποία προβλέπει τη δημιουργία 1.200 θέσεων εργασίας, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα, εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκολφ, κ.λπ., όπως επίσης ευελπιστεί στην αύξηση των αφίξεων τουριστών, μεταδίδει το ΣτΕ.
Η έκταση ανήκει κατά κυριότητα στο κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή που συστάθηκε από την Ιερά Μονή Τοπλού και την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και περιλαμβάνεται ο Όρμος του Βάι με το γνωστό φοινικόδασος και ο αρχαιολογικός χώρος της Ιτάνου στον οποίο όμως δεν θα υπάρχει δόμηση.
Στις προσφυγές τους στο ΣτΕ το πολιτιστικό Σωματείο και οι 140 Κρητικοί υποστηρίζουν, επίσης, ότι η επίμαχη περιοχή στην οποία πρόκειται να υλοποιηθεί η τουριστική επένδυση βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου Natura 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι η ΣΜΠΕ πλέον του ότι είναι πλημμελής, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με την Ελληνική νομοθεσία, όσο και με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 92/43/ΕΟΚ), αφού -μεταξύ των άλλων- δεν προβλέπει μέτρα προστασίας και περιορισμούς για τη διαχείριση του ευαίσθητου περιβάλλοντος της επίμαχης περιοχής (Natura 2000) στην οποία περιλαμβάνονται και φυσικοί οικότοποι), αλλά ούτε έχει προηγηθεί η αναγκαία εκτίμηση των επιπτώσεων της ξενοδοχειακής δραστηριότητας στο προστατευόμενο οικολογικό περιβάλλον της επίμαχης έκτασης.
Πάντως ενώ η πλειοψηφία της κοινωνίας της Σητείας με ανακοινώσεις της στηρίζει την επένδυση, την προηγούμενη εβδομάδα υποβλήθηκε νέα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον του επενδυτικού σχεδίου Ίτανος Γαία από 8 περιβαλλοντικούς φορείς της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι Φίλοι της Φύσης Naturefriends Greece, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου, ο Σπηλαιολογικός Όμιλος Κρήτης και η Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης αναφέρουν στην καταγγελία τους:
«Θεωρούμε ότι με την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, η χώρα παρέβη το ενωσιακό δίκαιο και, πιο συγκεκριμένα, την αρχή της προφύλαξης και τις διατάξεις του άρθρου 6, παρ. 3 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας» και για το λόγο αυτό υποβάλαμε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
••Πηγή: Cretalive.gr